Satura rādītājs

E vitamīns

E vitamīns jeb takoferols (arī ir vesela grupa vielu) aktīvi piedalās iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbībā un tauku vielmaiņā, kā arī pie karotīna pārvēršanas A vitamīnā. Tā darbība ir saistīta ar tauku vielmaiņas procesiem. Trūkstot uzturā E vitamīnam, tauku sašķelšanās nenotiek normāli, rodas indīgas vielas, kas saindē organismu. Cilvēka organismā E vitamīns neveidojas, tāpēc tas jāuzņem ar uzturu. Lielos daudzumos to satur augu eļļas, kas iegūtas no sēklām, labības graudos – galvenokārt dīglīšos, augu zaļajās daļās, krējumā, sviestā, olu dzeltenumā. E vitamīna trūkums organismā izraisa muskuļu vājumu. Pret karsēšanu E vitamīns ir izturīgs, bet sārmainā vidē ātri sadalās. E vitamīns pasargā pārējo vitamīnu un piesātināto taukskābju sadalīšanos.

Nozīmīgākie E vitamīna avoti.
Uzturlīdzeklis E vitamīna daudzums (mg%)
Kviešu diglīši200-300
Sojas eļļa75-170
Kukurūzas eļļa90-105
Saulespuķu eļļa50-75
Zemesriekstu eļļa20-40
Olīveļļa3-7