PP vitamīna ķīmiskais nosaukums rutīns jeb citrīns. Ar PP vitamīna aktivitāti ir augu dzeltenie pigmenti (flavoni), ka arī miecvielas (katehīni). P un C vitamīni kopā nosaka asins kapilāru sieniņu izturību, tāpec ar skorbutu slimojušus dzīvniekus daudz ātrāk var izārstēt, ja dod abus šos vitamīnus reizē. P vitamīns veicina askorbinskābes uzsūkšanos gremošanas orgānos un tas uzkrašanos audos, tāpec, lai sintētisko askorbinskābi labāk izmantotu, to lieto vienlaicigi ar P vitamīnu bagātām vielām, kadas ir dabiski produkti tēja, upenes, mežrožu paauglīši, citroni u.c.
PP vitamīna īpašības vel ir diezgan maz izpētītas. Dienas norma ieteikta 35 50mg pieaugušam cilvēkam. Uzturlīdzekļos šis vitamīns ir ļoti izplatīts, un tāpec, ieturot uztura produktu dažādību, par tā trūkumu nav jaraizejas.
Uzturlīdzeklis | PP vitamīna daudzums (mg%) |
Sausais alus raugs | 40,0 |
Zivis un gaļa | 2,0-6,0 |
Griķu putraimi | 4,3 |
Kviešu maize | 0,7-3,1 |
Pupas | 2,1 |
Auzu putraimi | 1,0 |
Kartupeļi | 0,9 |
Rudzu maize | 0,5 |
Kāposti | 0,4 |
Olas | 0,2 |
Pilnpiens | 0,1 |