A vitamīns jeb akseroftols ir sastopams dzīvnieku valsts produktos, bet tā provitamīns karotīns, kas organismā fermentu ietekmē spēj pārvērsties A vitamīnā, augu valsts produktos. A vitamīna trūkums rada redzes traucējumus zūd acs piemērošanās spēja gaismai un tumsai, augšanas traucējumus apstājas augšana, kurai seko svara zudums, izmaiņas gļotādās un tāpēc bieži sastopami elpošanas ceļu iekaisumi, tas pazemina organisma pretošanās spējas infekcijas slimībām un traucē arī kaulaudu veidošanos.
A vitamīns ir izturīgs pret
karsēšanu, un tikai ilgstoša karsēšana pazemina
tā daudzumu produktos par 10 20%. Pret gaisa skābekli un saules
gaismu tas ir ļoti jūtīgs un to ietekmē ātri
zaudē savu bioloģisko aktivitāti. Tāpēc produktus nav ieteicams turēt gaismā un
tie ir jānosedz ar gaisu necaur laižošu materiālu.
A vitamīns sastopams dzīvnieku valsts
produktos zivju eļļā, aknās, olās, pienā,
sviestā, sierā. Visvairāk tas ir zivju eļļā. A
vitamīna provitamīns karotīns ir izplatīts augu valsts
produktos burkānos, zaļās augu lapās, tomātos,
aprikozēs, mežrožu paaugļos, smilšu
ērkšķos u.c. oranžas un zaļas krāsas augos.
A vitamīns un karotīns uzsūcas
zarnās tikai tauku klātbūtnē, pie kam tauki, kas
bagātīgi satur nepiesātinātas taukskābes, veicina
labāku uzsūkšanos.
Lai gan organismā no karotīna veidojas A
vitamīns, uzturā tomēr jābūt vismaz 1/3
no vajadzīgās dienas normas arī A vitamīnam. Karotīnu
gremošanas orgāni labāk izmanto, ja produkti karsēti un
labi sasmalcināti.
Pieaugušam cilvēkam diennaktī ar uzturu
jāuzņem 1 2,5 mg A vitamīna vai 2 5 mg karotīna.
Lielāks A vitamīna daudzums ir nepieciešams bērniem un
sievietēm grūtniecības un bērnu zīdīšanas
laikā, tāpat infekciju slimību laikā, kā arī
pēc slimības atveseļošanās periodā. Caureja un
cērmes var radīt A vitamīna trūkumu.
Nozīmīgākie A vitamīna avoti.
Uzturlīdzeklis
A vitamīna daudzums
Zivju eļļa 19,00 Liellopu aknas 15,00 Olas 0,70 Sviests 0,60 Krējums 0,30 Siers 0,20 Pilnpiens 0,05 Gaļa 0,01