Ievads.



      Kukaiņi ir vislielākā dzīvnieku klase un visaugstāk organizētā kārta, tajā ietilpst gandrīz trīs ceturtdaļas vispār pazīstamo sugu. Līdz šim visā pasaulē aprakstīts ap 900 000 kukaiņu sugu, bet, pēc pēdējiem aprēķiniem, to faktiskais skaits varētu būt apmēram divi miljoni.
       Kukaiņi sastopami visur, pat Antarktīdā. Daudzi dzīvnieki ēd kukaiņus, tie ir plaši izplatīts barības objekts. (Latīņu valodā kukaiņus sauc par insektiem, kas tulkojumā nozīmē "sadalīts".)
       Ne jau vienmēr kukaiņi izskatījās tieši tādi kā mūsdienās. Pirms 300 miljoniem gadu dzīvojošie kukaiņi bija citādāki nekā šodien.
 
 

       Kukaiņi attīstoties izmainījās, izdzīvoja tikai stiprākie un veiksmīgāk videi piemērotie. Tie radīja nākošās paaudzes, kas prata pielāgoties vēl labāk. Vājie izmira. Šādu pilnveidošanos sauc par dabisko izlasi.

    Divspārņi ir samērā jauna kukaiņu grupa. Visā pasaulē līdz šim aprakstītas apmēram 60 000 sugas, bet tā ir tikai daļa no faktiski esošajām.
 
 
 

   Kukaiņa ķermeņa uzbūve.

    Kukaiņiem, tāpat kā citiem posmkājiem, ir ciets ķermeņa apvalks – ārējais hitīna skelets jeb kutikula, kas sadalīta atsevišķās daļās: galvā, krūtīs, vēderiņā. Galva sastāv no sešiem maz atšķiramiem posmiem.  Uz galvas atrodas galvenie maņu orgāni – acis un viens pāris taustekļu, kas sastāv no vairākiem posmiem un ir ļoti dažādi pēc formas. Galvas sānos novietotas divas saliktas jeb fasetu acis, starp kurām var būt viena līdz trīs parastās acis. Ir trīs galveno tipu mutes orgāni: grauzējtipa, dūrējsūcējtipa un laizītājsūcējtipa mutes orgāni.
    Dūrējsūcējtipa mutes orgāni ir piemēroti augu sulas vai dzīvnieku asiņu sūkšanai. Mātītēm tas ir īpaši masīvs. Augšžoklis un apakšžoklis pārveidoti četros dzēlējsaros, bet apakšlūpa – posmotā makstī. Krūtis kukaiņiem vienmēr sastāv no trim posmiem: priekškrūts, viduskrūts un pakaļkrūts. Pie katra krūšu posma ir viens pāris kāju, bet pie viduskrūts un pakaļkrūts bez tam vēl pa vienam pārim spārnu. Dunduriem ir viens pāris spārnu un otrais pāris ir rudimentārs un pārvērties dūcekļos, kas piemeroti  līdzsvara noturēšanai. Vēderiņš ir labi posmots. Parasti tas sastāv no desmit posmiem. Dunduri pieder pie posmkāju tipa, kukaiņu klases, kaiļžokļaiņu apakšklases, divspārņu kārtas (Diptera) mušveidīgo divspārņu apakškārtas (Brachycera).