Pētījumu aizsākumi:

Gēns Agrp tika atklāts pateicoties pigmentācijas gēnam Aguti (A) (Castle, W.E. et al.,1941).

Gēns Aguti normāli funkcionē kopā ar a-melanocītu stimulējošo hormonu (a-MSH), lai regulētu noteikta pigmenta tipa veidošanos ādā ar melanocītu palīdzību.

Aguti proteīns ir parakrīnā signāla pāraid-molekula, kura tiek producēta speciālās ādas šūnās - folikulos. Tā piesaistās pie a-MSH un inhibē signālpārnešanu caur melanokortīna-1 receptoru (MC1-r). G-proteins-saistītais-receptors atrodas uz melanocītu virsmas, pārklājot matu folikulus. Šī MC1-r inhibēšana tālāk signalizē, lai samazinātu iekšūnas cAMP koncentrāciju. Tas viss izraisa matu folikulu melanocītiem sintezēt dzeltens/sarkans pigmentu – feomelanīnu.

Kad a-MSH saistās pie MC1-r un aktivē adenilātciklāzi, rezultātā iekšūnu cAMP palielināšanās stimulē melnā pigmenta – eumelanina sintēzi.

Šādā veidā a-MSH un Aguti nosaka ādas un matu pigmentāciju, mainot signālpārnešanu caur MC1-r. Grauzējos Aguti ekspresējas tikai ādā. Savukārt cilvēkam Aguti ekspresējas adipozajos audos, sēkliniekos, olnīcās, virsādā, nierēs, aknās. (Known, et al., 1994; Wilson et al., 1995)

Sāka pievērst uzmanību Aguti saistībai ar aptaukošanos. Jo atklājot Aguti gēnu, kas normāli ādā ir mazā daudzumā, pievērsa uzmanību tam, ka izpaužoties aguti gēna pārekspresijai pelēm fenotipiski palika dzeltens apspalvojums un peles palika resnas, arī, ja Aguti gēns tika ekspresēts citos audos arī tad peles palika  resnas un paātrinājās to augšana (Castle, W.E. et al., 1941). Tam pievērsa uzmanību un atklāja Aguti un Agrp gēnu līdzīgu sekvenci līdz pat 25%, un arī to, ka neiropeptīds Agrp spēj imitēt (atdarināt) Aguti gēna darbību (Fong T.M. et al., 1997; Ollmann M.M. et al., 1997; Shutter J.R. et al., 1997). Tāpat kā Aguti Agrp gēns satur 3 kodējošus eksonus (Shutter et al., 1997). Šī Aguti pārekspresija izraisa plejotropisku efektu t.i. izraisa aptaukošanos, palielina augšanu garumā un stimulē auglību.. Daudz funkcijas ir līdzīgas Agrp-MC4-r darbībai un Aguti – MC1-r darbībai. Šo molekulu darbības ceļi spēlē svarīgas lomas cilvēka organismā.