Jau pirms 50 gadiem tika atklāts, ka hipotalāms ir viens no smadzeņu rajoniem, kas kontrolē barības uzņemšanu, enerģijas līmeņa regulāciju un aptaukošanos cilvēka organismā. Kopš tika atklāts Leptīns, adipozo šūnu izdalītais proteīns, liela uzmanība tiek pievērsta jaunu hipotalāma neiropeptīdu atklāšanā, to funkciju un iedarbības izpētīšanā. Mūsdienās aptaukošanās problēma ir ļoti aktuāla, tādēļ interese par hipotalāmā noritošajiem procesiem ir liela un jaunu molekulu atklāšana un pētīšana ir svarīgs Molekulārās Bioloģijas attīstības posms. Aptaukošanās var novest pie tādām nopietnām veselības problēmām, kā diabēta, sirds un asinsvadu slimībām, vēzi u.c. ar vielmaiņu saistītām slimībām.

Zinātnieki visā pasaulē apraksta un publicē daudz jaunus receptorus un peptīdus, kuru darbību saista ar metabolisma homeostāzes uzturēšanu. Atklātas daudzas, jaunas gēnu mutācijas, kuras tiek asociētas ar iedzimtu aptaukošanos, diabētu un citām ar palielinātu ķermeņa masu saistītām slimībām. Tas savukārt dod iespēju meklēt, veikt eksperimentus, kā samazināt ķermeņa masu un atklāt jaunus farmakoloģiskus preparātus.

Salīdzinoši nesen atklātais Agrp, kas tiek ekspresēts hipotalāma rajonos, tiek uzskatīts par svarīgu molekulu ķermeņa enerģijas homeostāzes uzturēšanā. Līdz šim nav publicētas Agrp gēna mutācijas, kas būtu saistītas ar ķermeņa masas palielināšanos. Zinātnieki norāda, ka gēns Agrp spēlē svarīgu lomu kā aptaukošanās gadījumos, tā arī Anorexia nervosa slimības izpausmē.