Telpaugi

Katrs, kurš sekmīgi audzējis istabas augus, ir izbaudījis gandarījumu, ko dod veselīgu, izskatīgu augu kopšana. Augi padara maigāku pilsētas skarbo ainavu, papildina interjeru, piešķir telpai dažādus dekoratīvus akcentus un ienes tajā nedaudz dabiskās vides, kuras tik ļoti petrūkst, īpaši, ja mājai nav dārza.

Šajā lapā Jūs varat atrast virspusīgu pārskatu par telpaugu klasifikāciju, kas pamatojas uz www.flowers.bitrix.ru saitā doto klasifikāciju, katras grupas augu piemērus ar bildēm, kā arī norādes uz, manuprāt, interesantākajām lapām par telpaugiem.

Atsauces uz literatūru un datiem, kas bija izmantoti šīs lapas veidošanā ir atrodami zem sadaļas Autortiesības

Saturs

Bromēlijas
Istabas augi ar dekoratīvām lapām
Istabas augi ar dekoratīviem ziediem
Kaktusi un sukulenti
Sīpolaugi
Papardes
Palmas
Citas telpaugiem veltītas lapas

Bromēlijas

Gandrīz visas bromēlijas dabā sastopamas tropiskajā Amerikā. Ir ļoti daudzas bromēliju sugas, kas atšķiras gan pēc formas, gan krāsas. Vislabāk pazīstams bromēliju dzimtas (Bromeliaceae) augs ir ananass ( sauszemes kserofīts). Bet pārsvarā bromēlijas ir epifīti, t.i. augi, kas aug uz citu augu virsmas, parasti uz stumbriem. Telpās audzējamās bromēlijas parasti veido lapu rozetes. Tām ir interesanta lapotne un ziedi. Bromēlijas vienlīdz labi izskatās podos un piekārtos grozos.

Frīzeja (Vriesea hieroglyphica)


Iespaidīgs augs ar lapām, kuru apakšpuse ir purpurkrāsā, bet virspuse ir dzeltenīgi zaļa ar tumšākām šķērssvītrām. Vasarā uz taisniem ziedkātiem izplaukst dzeltenzaļas ziedkopas.
90 cm
↔ 1 m

 



Tilandsija (Tillandsia cyanea)


Šis Ekvadoras epifīts veido biezu rozeti no šaurām, izliektām lapām ar uzliektu malu. Vasaras beigās un rudenī virs rozetes paceļas lāpstveida vārpa ar rozā seglapām un violeti ziliem ziediem.
30 cm
20 cm




 


Kriptants (Cryptanthus zonatus 'Zebrinus')


Tumši pelēki zaļas un sudrabainas, zebras rakstam līdzīgas ādainas lapas ar viļņotu malu veido iespaidīgu zvaižņveida rozeti. Dabā aug starp klintīm Austrumbrazīlijā.
12 cm
40 cm




Bilbergija (Billbergia x windii)


Veido izskatīgu puduri no garām, izliektām, zaļām lentveida lapām. Vasarā bilbergijai attīstās nokareni ziedkāti, uz kuriem no rozā seglapām izspraucas zaļi ziedi.
60 cm
60 cm




Karolīnas neoregēlija (Neoregelia carolinae f. tricolor)


Šim iespaidīgajam Brazīlijas lietusmežu augam ir spīdīgi zaļas lapas ar maziem zobiņiem gar malām un dzelteni baltām un sarkanām svītrām. Tās veido apjomīgu, blīvu rozeti. Ziedēšanas laikā tai parādās sarkans centrs.
30 cm
60 cm



Uz augšu



Istabas augi ar dekoratīvām lapām

Pievilcīga lapotne ir liela vērtība. Lapoti augi sniedz baudījumu visu gadu. Tas ir pietiekams iemesls, lai šādus augus audzētu pēc iespējas vairāk. Šiem augiem parasti ir sīki un nedekoratīvi ziedi. Istabas augu lapām ir ļoti dažāda forma, lielums, krāsa, raksts un pat smarža. Augi ar dekoratīvajām lapām noder kompozīcijām, kas novietotas virs acu līmeņa. Tie rotā iekārtos grozus ar nokareniem augiem, traukus uz augstiem, tieviem pjedestāliem, puķpodus uz augsta plaukta. Augu lapas ir gandrīz visās neiespējamās krāsās. Dzeltenas, sudrabainas, sarkanas vai purpurkrāsas lapas ir pievilcīgs kontrasts vai fons parastajiem augiem ar zaļām lapām.

Streptokarpa (Streptocarpus saxorum)

Šī Austrumāfrikas suga ar nelielo augumu, sazarotajiem dzinumiem un mazajām, biezajām lapām un smalkiem violetiem ziediem vinlīdz labi izskatās kā podos, tā arī iekārtos grozos. Zied pavasarī un vasarā.
15 cm
60 cm

 

Karaliskā begonija (Begonia rex hibrīds)

Šīs Himalaju begonijas šķirnes un hibrīdus audzē galvenokārt dekoratīvo lapu dēļ. Lapas ir dažādās krāsās, arī ar purpursarkanu un sudrabainu ēnojumu. Lai lapu krāsojums veidotos gana spilgts, šādiem augiem nepieciešams labs apgaismojums, bet augi ir jāsragā no karstas saules.
25 cm
30 cm


 



Krotone jeb kodija (Codiaeum 'Goldfinger')

Šī šķirne ar garajām, šaurajām, dzelteni raibajām lapām ir viena no krāsainākajām krotonēm. Tā piešķir eksotisku nokrāsu ikvienai telpai. Tai patīk gaisma, siltums un mitrums. Labi noder arī šauru telpu un neērtu stūru aizpildīšanai.
1 m un vairāk
1 m un vairāk

 

 


Prostantēra (Prostanthera rotundifolia)

Pieskaroties šim krūmam var sajust piparmētru smaržu, kuru izplata tā smalkās lapas. To audzē galvenokārt mazo purpurkrāsas ziedu dēļ, kuri izplaukst pavasarī un vasaras sākumā.
1 m
1 m

 



Dioneja jeb  Veneras mušķērājs (Dionaea muscipula)

Burvīgs, neilgi dzīvojošs, daudzgadīgs kukaiņēdājs augs ar briesmīga izskata lapām, kuru var barot ar mušām vai nelieliem jēlas gaļas gabaliņiem. Ļoti patīk mitrums, bet laistīt labāk ar lietusūdeni.
45 cm
15 cm

 


Uz augšu

Istabas augi ar dekoratīviem ziediem

Istabas augus visbiežāk iegādājas tieši krāšņo ziedu dēļ. Pat īss ziedēšanas laiks padara tos pievilcīgākus par citiem augiem. Krāsainie ziedi pastāvīgi piesaista skatu, tādēļ tos vajag izvēlēties pārdomāti.Trauks ar sīpolpuķēm atdzīvina plašu palodzi, bet viens krāšņs zieds spēj pārvērst neinteresantu istabu. Ziedoši augi var būt interesanti no dažādiem viedokļiem. Ziedu forma, krāsa un smarža ir pazīmes, kas piesaista uzmanību.Spilgti ziedi ienes priecīgu noskaņu istabā, bet gaišie toņi izceļ fonu un padara smalkāku tumšo krāsu saskaņu. Dažu ziedu pievilcību rada izsmalcināta smarža. Ir vērts rūpīgi apsvērt, kur novietot šādu augu, lai tā aromāts būtu pilnībā izbaudāms. Dažī augi veido ogas un augļus. Augi zied dažādās sezonās, bet daži nepārtraukti visu gadu.

Hiacinte (Hyacinthus orientalis hibrīds)

 

Hiacintes ar izcili bagātīgo aromātu ziemas otrajā pusē un pavasarī ir nepārspējamas. Hiacinšu hibrīdi ir visdažādākajās krāsās; pēc noziedēšanas tās var izstādīt dārzā. Visplašāk izplatīts istabas augs.
20 cm
10 cm

 

 

Cimbīdija (Cymbidium 'Showgirl')

 

Šī salīdzinoši viegli audzējamā uz zemes augošā orhideja ziemā un pavasarī veido ilgi ziedoshus ziedus. 'Showgirl' ir populāra šķirne tāpēc, ka tās ķekarā ir ļoti daudz ziedu.
45 cm
60 cm

 

 

 

 

Zantedešija jeb dižkalla  (Zantedeschia elliottiana')

 

Elegants daudzgadīgs bumbuļaugs ar sulīgām bultveida lapām ar krēmkrāsas plankumiem.Vasarā uzzied ar slaidiem, zeltaini dzelteniem ziediem. Hibrīdi mēdz būt arī rozā, sarkani, bronzas krāsā un oranži.
60 cm
25 cm

 

 

Smalkā Ērika  (Erica gracilis)

Neliels Dienvidāfrikas krūms ar smalkiem, ķiršsarkaniem ziediem. Pēc noziedēšanas jāpārstāda! Mūsu klimatā ziemā iet bojā, ja iestāda dārzā.
30 cm un vairāk
30 cm un vairāk

 

 

Lielziedu eistoma  (Eustoma grandiflorum)

Sauc arī par Lisianthus. Šis genciānu dzimtas augs dzīvo salīdzinoši īsu laiku, toties virs pelēki zaļas lapotnes uzzied lieli matēti, augšup vērsti zvanveida ziedi.
50 cm
30 cm

 


Uz augšu

Kaktusi un sukulenti

Salīdzinoši viegli audzējamie kaktusi un sukulenti priecē daudzus cilvēkus, īpaši bērnus.Vairumam šo augu ir nepieciešams sauss gaiss vai arī tie pacieš sausu gaisu, bet tas nenozīmē, ka tiem var nepievērst uzmanību. Šie augi spēj uzkrāt šķidrumu savos orgānos, pārsvarā virszemes daļās. Šajā grupā sastopami augi ar neparastu formu un krāšņiem ziediem.

Litopsis jeb dzīvais akmens  (Lithops salicola)

 

Litopsis ir viens no Dienvisāfrikas pustuksnešu rajonu lielās augu grupas pārsvtāvjiem. litopši atgādina oļus, starp kuriem tie aug. Zied no vasaras līdz rudens vidum.
5 cm
23 cm

 

 

Orbeja  (Orbea variegata)

 

Šis sukulents ir viegli audzējams un pacieš zināmu nevērību. Veido dzeloņainu stumbu ceru.Spēcīgi smaržojošajam zvaigžņveida ziedam ir izsmalcināta uzbūve.
10 cm
30 cm

 

 

Eonija  (Aeonium 'Zwartkop')

 

Iespaidīgs augs, kas lēni augot, veido sukulentu "koku" ar apjomīgām, spīdīgām, melngani sarkanām lapu rozetēm. Pavasarī un vasaras sākumā uzzied ar lielās ziedkopās sakārtotiem dzelteniem ziediem.
90 cm
90 cm

 

 

 

 

Mamilārija  (Mammillaria zeilmanniana)

Mamilārija ir ļoti piemērota iesācējiem, jo pat jauni augi uzzied bez problēmām. Sākumā kaktuss ir blīvs, tad daloties veido plašu ceru. Pavasarī zied ar rozā ziediem.
15 cm
30 cm

 

 

Pahipodija  (Pachypodium lamerei)

 

Šā mazam kokam līdzīga sukulenta adataino stumbru galotnēs veidojas garas, šauras lapas. Vasarā izplaukst balti ziedi ar dzeltenu vidiņu.
2 m un vairāk
1,5 m un vairāk

 

 

 



Uz augšu

Sīpolaugi

Aizvien vairāk istabas augus audzē arī dārzā. To vidū ir daudz sīpolaugu. Tie ir piemēroti audzēšanai vēsās telpās, bieži to krāšņus ziedus izmanto interjeru kompozīcijās. Pēc noziedēšanas šos augus var izstādīt dārzā, kur tie sniegs prieku un ziedēs turmākajos gados.Sīpolaugus izdala atsevišķā grupā īpašu audzēšanas prasību dēļ.

Muskare (Muscari armeniacum)

 

Rudenī jāizstāda sīpoli podā vai lēzenā traukā. Pavasarī muskares zied ar jaukiem ziliem bumbulīšiem līdzīgiem ziediem. Izstādītas saulainā vietā, tās drīz vien ieaugsies.
20 cm
5 cm

 

 

 

Tulpes  (Tulipa hibrīdi)

Neskaitāmas tulpju šķirnes var uzziedināt telpās. Tām labāk patīk vēsas nekā siltas vietas. Pēc noziedēšanas ziemā vai pavasarī sīplous ieteicams apžāvēt un paglabāt. Rudenī tas var atkal stādīt dārzā.
60 cm
50 cm

 


Zilsniedzīšu puškīnija  (Puschkinia scilloides)

 

Ļoti piemērots novietošanai vēsā telpā uz palodzes. Lai uzziedinātu pavasarī, tas rudenī jāiestāda podā. Pēc noziedēšanas sīpoli jāapžāvē un rudeni jāizstāda dārzā.
15 cm
5 cm

 

 

 

 

Narcise  (Narcissus hibrīdi)

Gandrīz visas narcises var izmantot kā brīnišķīgi ziedošus telpaugus. Ja narcises iestāda rudenī un atvēsina, tās uzziedēs ziemas beigās. Nākamajā rudenī var izstādīt dārzā.
45 cm
10 cm

 


Uz augšu

Papardes

Papardes ir viena no valdzinošākajām augu grupām, jo tām ir ļoti daudzveidīga, spēcīga lapotne. Papardes nekad nezied. Tās aug arī tad, ja augšanas apstākļi nav ideāli. Dažas formas pacieš vāju apgaismojumu. Lai gan lietusmežu un tropu sugām nepieciešama silta telpa ar lielu gaisa mitrumu, tomēr ir vairākas sugas, kuras labi aug un attīstās vēsākos apstākļos, pat nekurināmās telpās.

Ligzdu asplēnija  (Asplenium nidus)

Nosaukums radies no lielajām, spīdīgi zaļajām lapām, kas izkārtotas rozetē. Šī tropiskā paparde spēj labi izturēt mājas apstākļus. Ļoti piemērota vannas istabām.
90 cm
90 cm

 


Apaļlapu pelleja  (Pellaea rotundifolia)

Šī Jaunzēlandes paparde pacieš spilgtāku apgaismojumu neka citas papardes. Pelleja veido blīvu ceru no plūksnaini saliktām lapām. Ļoti labi aug mazā podā.
20 cm
30 cm

 


Adiantpaparde  (Adiantum aleuticum subpumilum)

 

Viena no daudzajām jaukajām adiantpapardēm, kurai ir visas adiantpaparžu elegantās īpašības, ieskaitot brīnišķīgos smaragdzaļo plūksnaino lapu vēdekļus. Palodze vannas istabā ir ļoti piemērota šim augam.
30 cm
30 cm

 

 

Platragpaparde jeb platicērija  (Platicerium bifurcatum jeb P. alcicorne)

 

Šī interesantā, pat neparastā paparde ir tropu koku iemītniece. Ar laiku izaug par iespaidīga apjoma un formas augu. Platragpapardes ir īpaši iespaidīgas, ja tās audzē lielos piekārtos grozos.
90 cm
1,2 m

 

 


Nefrolēpe  (Nephrolepis exaltata 'Bostoniensis')

 

Šī joprojām ir viena no populārākajām atpūtas telpu papardēm. Tā var izaugt liela, tāpēc piemērota stādīšanai lielos podos un labi nostiprinātos piekārtos grozos.
90 cm un vairāk
90 cm un vairāk

 


Uz augšu

Palmas

Tikai daži augi piešķir mājai vēl eksotiskāku pieskaņu nekā palmas. Parasti tām ir lielas, mūžzaļas vēdekļveida vai spalvveida lapas, kuras telpā piesaista uzmanību un priecē acis. Palmas var ziedēt, bet ļoti reti. Tās parasti audzē dekoratīvu lapu dēļ. Palmas dabā aug dažos pasaules mežonīgākajos apvidos, tomēr daudzas no tām spēj augt telpās ne visai labos apstākļos.

Robelēna dateļpalma  (Phoenix roebelenii)


Ar slaido raupjo stumbru, kas pārklāts ar veco lapu pamatnēm, un vēdekļveida lapu vainagu šī dateļpalma atgādina miniatūru palmas koku istabā. Palma pacieš vāju apgaismojumu un nevērīgu attieksmi, tomēr ir daudz krāšņāka, ja to rūpīgi kopj.
3 m
2 m un vairāk

 

 

Augstais rapis  (Rhapis excelsa)

 

Lieliska istabas palma, kas veido blīvu ceru ar taisniem, bambusiem līdzīgiem stumbriem un vēdekļveida, dziļi dalītām lapu plātnēm. Ir izturīga pret nelabvēlīgiem apstākļiem.
3 m
1,2 m

 

 

 


Vašingtonija  (Washingtonia robusta)

 

Šai Ziemeļmeksikas ātri augošajai palmai patīk labs apgaismojums, tāpēc tā labi jūtas ziemas dārzos. Palma veido vienu stumbru ar vēdekļveida lapām.
3 m un vairāk
2 m

 

 

 


Belmora hoveja  (Howea belmoreana)

 

Belmora hoveja ir radiniece populārajai kentijai Howea forsteriana un gandrīz tikpat labi pacieš vāju apgaismojumu un nevērīgu attieksmi kā kentija.Nobriestot šīs hovejas lapas pārvēršas milzīgos, izliektos vēdekļos, kas sastāv no zaļām lapiņām.
3 m un vairāk
2 m un vairāk

 

 


Mīkstā kariota  (Caryota mitis)

 

Šo augu viegli pazīt pēc tā vēdekļveidīgo, izliekto lapu zivis astei līdzīgajiem segmentiem. Ļoti viegli audzējama telpās, tikai tai nepieciešama liela platība, kur attīstīties.
3 m un vairāk
2 m un vairāk

 

 




Uz augšu

Citas telpaugiem veltītas lapas

Комнатные растения

Энциклопедия - Комнатные растения

Комнатные растения

Цветы. Комнатные растения от A до Z

Комнатные Растения: Почва. Удобрения. Вредители. Строение растений. Размножение. Уход за растениями. Советы.

Home and Gardesn Information Center

Home & Garden Television

Arcadian Archives Listings

Uz augšu