Kopumā par divdigļlapju dzimtu
Krustziežu dzimta
Rožu dzimta
Nakteņu dzimta
Tauriņziežu dzimta
Kurvjziežu dzimta
Čemurziežu dzimta

Divdīgļlapju klase

Divas trešdaļas no ziedaugiem ir divdīgļlapju. Divdīgļlapju klasē ietilpst ļoti daudz dažādu ziedaugu – apmēram divas trešdaļas no visām ziedaugu sugām. Tās ir viengadīgās skaistules magones un ne mazāk krāšņās daudzgadīgās rozes. Tās ir sīkās, debeszilās neaizmirstulītes un spēka pilnās liepas – vieni no latviešu svētākajiem kokiem.
Cik dažādi ir augi, tik dažādi ir arī to ziedi, un tomēr tiem ir vairākas kopīgas pazīmes, kas tos vieno divdīgļlapju klasē, un daudzas atšķirīgas pazīmes, kas tos ļauj iedalīt vairākās dzimtās un ģintīs.
Atcerēsimies, ka no ziediem pēc apaugļošanās veidojas auglis ar sēklām, kas sastāv no dīgļa, barības audiem un apvalka. Tad, lūk, šajā barības audu novietojumā slēpjas atšķirība starp viendīgļlapjiem un divdīgļlapjiem. Kā jau pats nosaukums pasaka priekšā, divdīgļlapju sēklām ir divas dīgļlapas, kurās atrodas dīglim nepieciešamās barības vielas.
Uzreiz jāatgādina, ka pastāv arī izņēmumi. Tāpēc, pētot auga piederību kādai grupai (taksonam), ir jāņem vērā ne tikai pati raksturīgākā pazīme, bet vesels pazīmju kopums. Palūkosimies vēlreiz, kādas tad ir būtiskākās atšķirības starp viendīgļlapjiem un divdīgļlapjiem