LU Bioloģijas fakultātes 3. kursa studente Inga Bormane, Biol000012

Sidra ražošana un tradīcijas




Ar vārdu "sidrs" Eiropā saprot dzērienu, kura pamatsastāvdaļa ir pilnīgi vai daļēji raudzēta ābolu sula. Šī dzēriena alkohola saturs parasti ir 4 - 8 %, bet stiprākus (12%) raudzētos ābolu sulas dzērienus klasificē kā ābolu vīnus. Sidrs var būt gan karbonizēts (dzirkstošs), gan negāzēts. Atkarībā no cukuru, skābju un tannīnu satura, sidrs var būt saldāks vai sausāks, asāks un rūgtāks vai maigāks.

ASV ar vārdu "cider" apzīmē vienkārši ābolu sulu, kuras iegūšanai no svaigiem āboliem arī piemīt īpašas tradīcijas un pat varētu teikt, šarms, jo arī šai spiešanas tehnoloģijai ir sava vēsture, ko veidojuši meistari lauku fermās. Tomēr šajā lapā tiks apskatīts sidrs Eiropiešu izpratnē; par amerikāņiem pieminēšu vēl tikai to, ka, lai apzīmētu raudzētās ābolu sulas dzērienu, viņi izmanto jēdzienu "hard cider".

Pētot literatūru par sidra ražošanas dzeršanas tradīcijām, atradu ļoti daudz interesanta un visu šeit uzrakstīt būtu pārāk darbietilpīgs process, tāpēc šeit Jūs atradīsiet tikai, manuprāt, pašus interesantākos faktus par sidru, kā arī norādes uz lapām ar plašāku literatūru angliski.