Šitake sēņu mājaslapa

Vispārīgi

Šitake sēne senajos laikos bija audzēta tikai Austrumāzijā.Šodien,tāir trešajā vietā populārāko ēdamo sēņu sarakstā.Šitake sēne ir ļoti laba veselībai,garšīga un viegli izaudzējama.
Vairāk par Šitakē sēņu audzēšanu var lasīt www.sporeworks.com/lentinula.html
No šitake sēnēm var gatavot daudzus garšīgus ēdienus www.phillipsmushroomfarms.com/shiitakerec.html
Šitake sēnēm piemīt ārstnieciskas īpašības un par tām vairāk  lasīt www.mushworld.com/medicine/ vai www.go-summetry.com/info/shiitake.htm
Par pozitīvām šītakē ekstrakta iedarbībām uz veselību var lasīt www.avirtualmall.com/acdefghiklnorstux014.html

www.shiitake.net
Mājaslapa ir izveidota 10.12.2003
Mājaslapas autore ir Marina Daļecka
Ja Jūms ir kādi komentāri par izlasīto tad mail me
(princessmarin99@hotmail.com)

Vēsture

Vissenāk datētie pieraksti par šitake sēnēm Japānas dokumentos ir atrodami 199. gadā pēc Kristus. Vēsturiskajā pierakstā ir minēts, ka imperatoram Čuai šitake sēnes ir piegādājuši Honsju salas iedzīvotāji. Šitake ir japāņu nosaukums, kas cēlies no vārda "shii", kas apzīmē vienu no koku sugām, uz kuras dabā aug šīs sēnes, un "take"-sēne japāņu valodā. Senajos laikos šitake sēņu ēšana bija tikai imperatora ģimenes un samuraju privilēģija.
Šitake sēņu kultivēšana ir sākta  Ķīnā Sunu dinastijas (960.-1127. g.) laikā.

www.japan-guide.com
Japānā, Kīnā, Taivānā, Korejā vēl aizvien iegūst 95%^no visas pasaules šitake sēņu ražas, kas ir apmēram 320 000 tonnu gadā, t. i.,ap 15% no pasaulē izmantojamo ēdamo sēņu daudzuma. Atsevišķās fermās iegūst 20 līdz 200 t šitake sēņu gadā.
Latvijā šī sēne nav plaši kultivējama, bet sēņu audzēšanas entuziasti jau apmēram 15 gadus nodarbojas ar to.
Pasaulēpieprasījums pēc šitake sēnēm nepārtraukti palielinās, un Rietumeiropas tirgus vēl nav ar tām piesātināsts.

Sistemātiskā piederība

Šitake zinātnisks nosaukums ir Lentinula edodes (lentis - lēcveida cepurītes forma un edodes - ēdama). Lentinula edodes pieder pie bazīdijsēņu nodalījuma(Basidiomycota) himēnijsēņu klases (Hymenomycetes), pūkaiņu rindas (Tricholomatales) un pūkaiņu dzimtas (Tricholomataceae).
Bazīdijsēnes ir plaša augstāko sēņu grupa. Himenomicēšu klase ir pati sugām bagātāka bazidiomicēšu klase, kurā ietilpst gandrīz 14 000 sugu.

Audzēšanas metodika

Šitake sēnes audzē trejādi.
1.Inokulē baļķīšus ar šitake sējmateriālu un pēc tam tur tos dabiskos apstākļos zem klajas debess.
2.Inokulē baļķīšus un pēc tam tos tur telpās ar kontrolējamu temperatūru, mitrumu un apgaismojumu.
3.Ar sējmateriālu inokulē zaģu skaidu un senālu briketes, kuras tur telpās ar kontrolējamu temperatūru, mitrumu un apgaismojumu.
Lai sagatavotu sējmateriālu, no sēnes cepurītes jadabū sporas. Dabūtas sporas iesēj uz kartupeļu barotnes, jāsakrusto sporas, kas ir haploidālas, iegūst hibrīdus.

                               www.sporeworks.com/lentinula.html
Tad baļķīti vai zaģu un senālu briketes inokulē ar sēnes micēliju.

 
                                 www.shiitake.de
Vairāk par metodikām var lasīt www.sporeworks.com/lentinula.html

Šitake medicīniskās īpašības

Japānā šītakē sēnes izmanto sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, paaugstināta un pazēmināta asinsspiediena normalizēšanai, kā pretiekaisuma līdzekli, lai ārstētu kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, neiraģiju, podagru, hemoroīdus, novērstu vēdera aizcietējumu un arī kā pretveža un vīrusu slimību ārstēšanas līdzekli.
Pašreiz no šitake sēnēm izdalītas atsevišķas vielas ar sekmēm izmanto ļaundabīgo audzēju, leikožu, limfosarkomu un Holdžkina slimības ārstēšanā.Šitake sēņu pretvēža darbība ir pieradīta arī pētījumos ar eksperimentaliem dzīvniekiem. Galvenais faktors pretvēža efektā ir imunostimulācija.Šitake sēņu komponenti  aktivē T-helperus un makrofāgus, kuru darbību nomāc audzējs vai arī kancerogēns.Asinsspiediena regulēšna balstās uz holesterīna līmeņa pazemināšanu asins sērumā.Sēnes gan samazina holesterīna līmeni, gan arī neļauj tam palielināties, lietojot produktus, kas satur daudz holesterīna.Šitake ekstraktim samazina asins recēšanu.Tas kavē trombu veidošanos sīkajos asinsvados.Šitake arī veicina dzimumpotenci.To, iespējams, var izskaidrot  ar cinka  uzkrāšanos sēnēs, antioksidantu darbību u.c. Šitake vielai - kortinellīnam ir plaša spektra antibiotiskā darbība gan pret grampozitīvajām gan pret gramnegatīvajām baktērijām.Kādam sulfīdu saturošam komponentam ir antifungāla aktivitāte.

Receptes

Dažādās kulinārijas grāmatās ir daudz recepšu , kā šitake sēnes sagatavot gan salātos, gan zupās, gan otrajos ēdienos kopā ar gaļu  un dažādiem augu izcelsmes produktiem.
Šiet ir divas receptes bet vairāk Jūs varat lasīt www.phillipsmushroomfarms.com/shiitakerec.html
Šitake zupa
110-120 g svaigu šitake sēņu, 4 tases ūdens, 4 kubiņi vistas buljona, 2 ēdamkarotes sojas mērces, 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes, 4 ēdamkarotes smalki sagrieztu zaļo lociņu, sāls un pipari pēc garšas.
Katliņā ielej 4 tases ūdens, kur izšķīdina buljona kubuciņus un sojas mērci. Sēnessagriež šķēlītēs, samaisa ar cieti un 2 ēdamkarotēm ūdens. Buljonam pievieno sēnes un cieti.Maisa , kamēr sabiezē, kas liecina, ka zupa ir gatava.

Pildītas olas
Divas karotes nesālītā sviesta, viens sīpols ,10 g kaltētu sēņu, 56 g  rīvēta Šveices siera, 6 olas, 112 ml svaiga krējuma, 3 tējkarotes sasmalcinātu zaļumu (pētersīļi, loki u.c.), sāls, pipari, paprika pēc garšas.
Izkausē uz pannas  sviestu, pievieno sīpolu un mērcētas šitake sēnes (pirms tam mērcē apmēram 10 minūtes, tad nosusina). Sautē 3-5 min. Vienmērīgi uzklāj uz pannas. Apkaisa ar sarīvētu  sieru , uzsit olas, gludi izlīdzina, uzlej krējumu un cep 10 minūtes, kamēr gatavs. Tad pievieno garšvielas un uzkaisa zaļumus.10 minūtes ļauj pannā nostāvēties.