Japānā, Kīnā, Taivānā, Korejā vēl
aizvien iegūst 95%^no visas pasaules šitake sēņu ražas, kas ir apmēram
320 000 tonnu gadā, t. i.,ap 15% no pasaulē izmantojamo ēdamo sēņu
daudzuma. Atsevišķās fermās iegūst 20 līdz 200 t šitake sēņu gadā.
Latvijā šī sēne nav plaši kultivējama, bet sēņu audzēšanas entuziasti
jau apmēram 15 gadus nodarbojas ar to.
Pasaulēpieprasījums pēc šitake sēnēm nepārtraukti palielinās, un
Rietumeiropas tirgus vēl nav ar tām piesātināsts.
Sistemātiskā piederība
Šitake zinātnisks nosaukums ir
Lentinula
edodes (
lentis -
lēcveida cepurītes forma un
edodes
- ēdama).
Lentinula edodes
pieder pie bazīdijsēņu nodalījuma(
Basidiomycota)
himēnijsēņu klases (
Hymenomycetes),
pūkaiņu rindas (
Tricholomatales)
un pūkaiņu dzimtas (
Tricholomataceae).
Bazīdijsēnes ir plaša augstāko sēņu grupa. Himenomicēšu klase ir pati
sugām bagātāka bazidiomicēšu klase, kurā ietilpst gandrīz 14 000 sugu.
Audzēšanas metodika
Šitake sēnes audzē trejādi.
1.Inokulē baļķīšus ar šitake sējmateriālu un pēc tam tur tos dabiskos
apstākļos zem klajas debess.
2.Inokulē baļķīšus un pēc tam tos tur telpās ar kontrolējamu
temperatūru, mitrumu un apgaismojumu.
3.Ar sējmateriālu inokulē zaģu skaidu un senālu briketes, kuras tur
telpās ar kontrolējamu temperatūru, mitrumu un apgaismojumu.
Lai sagatavotu sējmateriālu, no sēnes cepurītes jadabū sporas. Dabūtas
sporas iesēj uz kartupeļu barotnes, jāsakrusto sporas, kas ir
haploidālas, iegūst hibrīdus.
Tad baļķīti vai zaģu un senālu briketes inokulē ar sēnes micēliju.
www.shiitake.de
Vairāk par metodikām var lasīt
www.sporeworks.com/lentinula.html
Šitake medicīniskās īpašības
Japānā šītakē sēnes izmanto sirds un asinsvadu slimību
ārstēšanai, paaugstināta un pazēmināta asinsspiediena normalizēšanai,
kā pretiekaisuma līdzekli, lai ārstētu kuņģa un divpadsmitpirkstu
zarnas čūlu, neiraģiju, podagru, hemoroīdus, novērstu vēdera
aizcietējumu un arī kā pretveža un vīrusu slimību ārstēšanas līdzekli.
Pašreiz no šitake sēnēm izdalītas atsevišķas vielas ar sekmēm izmanto
ļaundabīgo audzēju, leikožu, limfosarkomu un Holdžkina slimības
ārstēšanā.Šitake sēņu pretvēža darbība ir pieradīta arī pētījumos ar
eksperimentaliem dzīvniekiem. Galvenais faktors pretvēža efektā ir
imunostimulācija.Šitake sēņu komponenti aktivē T-helperus un
makrofāgus, kuru darbību nomāc audzējs vai arī
kancerogēns.Asinsspiediena regulēšna balstās uz holesterīna līmeņa
pazemināšanu asins sērumā.Sēnes gan samazina holesterīna līmeni, gan
arī neļauj tam palielināties, lietojot produktus, kas satur daudz
holesterīna.Šitake ekstraktim samazina asins recēšanu.Tas kavē trombu
veidošanos sīkajos asinsvados.Šitake arī veicina dzimumpotenci.To,
iespējams, var izskaidrot ar cinka uzkrāšanos sēnēs,
antioksidantu darbību u.c. Šitake vielai - kortinellīnam ir plaša
spektra antibiotiskā darbība gan pret grampozitīvajām gan pret
gramnegatīvajām baktērijām.Kādam sulfīdu saturošam komponentam ir
antifungāla aktivitāte.
Receptes
Dažādās kulinārijas grāmatās ir daudz recepšu , kā šitake sēnes
sagatavot gan salātos, gan zupās, gan otrajos ēdienos kopā ar
gaļu un dažādiem augu izcelsmes produktiem.
Šiet ir divas receptes bet vairāk Jūs varat lasīt
www.phillipsmushroomfarms.com/shiitakerec.html
Šitake zupa
110-120
g svaigu šitake sēņu, 4 tases ūdens, 4 kubiņi vistas buljona, 2
ēdamkarotes sojas mērces, 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes, 4 ēdamkarotes
smalki sagrieztu zaļo lociņu, sāls un pipari pēc garšas.
Katliņā ielej 4 tases ūdens, kur izšķīdina buljona kubuciņus un
sojas mērci. Sēnessagriež šķēlītēs, samaisa ar cieti un 2 ēdamkarotēm
ūdens. Buljonam pievieno sēnes un cieti.Maisa , kamēr sabiezē, kas
liecina, ka zupa ir gatava.
Pildītas olas
Divas
karotes nesālītā sviesta, viens sīpols ,10 g kaltētu sēņu, 56 g
rīvēta Šveices siera, 6 olas, 112 ml svaiga krējuma, 3 tējkarotes
sasmalcinātu zaļumu (pētersīļi, loki u.c.), sāls, pipari, paprika pēc
garšas.
Izkausē uz pannas sviestu, pievieno sīpolu un mērcētas šitake sēnes (pirms tam mērcē apmēram 10 minūtes, tad nosusina). Sautē 3-5 min. Vienmērīgi uzklāj uz pannas. Apkaisa ar sarīvētu sieru ,
uzsit olas, gludi izlīdzina, uzlej krējumu un cep 10 minūtes, kamēr
gatavs. Tad pievieno garšvielas un uzkaisa zaļumus.10 minūtes ļauj
pannā nostāvēties.