Interesantas saites par proteomikas un citiem molekulārās bioloģijas tematiem

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Amerikas Nacionālā biotehnoloģijas informācijas centra mājas lapa, kur var atrast visdažādākos rakstus par proteomikas pētījumiem, turklāt liela daļa no tiem pieejami par velti. Bez tam tur brīvi pieejamas daudzas grāmatas par molekulāro bioloģiju, bioķīmiju un citām tēmām, piemēram, B. Alberts “Molecular Biology of the Cell” 4th ed., L. Stryer “Biochemistry” 5th ed. un D. Purves “Neuroscience”.


http://www.cbs.dtu.dk/

Dānijas tehniskās universitātes mājas lapa, kur iespējams meklēt proteīnu sekvences, izmantot un lejuplādēt dažādas programmas proteīnu sekvenču savstarpējās līdzības (multiple sequence alignment), struktūras un piederības noteikšanai. Īpaši rekomendēju!


http://www.faseb.org/opar/protfold/protein.html

Interesanta eseja par proteīnu salocīšanās problēmām un ar tām saistītajām iedzimtajām slimībām – Alcheimera slimību, liellopu spongiozo encefalopātiju u. c.


http://wsrv.clas.virginia.edu/~rjh9u/protfold.html

Populārzinātnisks “The Washington Post” raksts par proteīnu salocīšanās priekšnosacījumiem un mehānismu.


http://www.blackwell-synergy.com/links/doi/10.1046/j.1432-1327.2000.01396.x/full/

Ļoti interesants un saturīgs raksts par vēl nesen pilnīgi neskaidru tēmu – proteīnu translokāciju arheju šūnās. Rakstā sīki apskatītas arheju proteīnu signālsekvences, translokācijas aparātu uzbūve, šo procesu enerģētiskie priekšnosacījumi.


http://www.expasy.org

Plaši pazīstama un izmantota proteīnu datubāze, kurā iespējams atrast noteiktu organismu proteīnu sekvences, noskaidrot to molmasu, polaritāti, hidrofobitāti, alfa spirāles vai beta plātnes daudzumu molekulā un daudzus citus fizikāli – ķīmiskus parametrus. Šī datubāze ir labs palīgs darbā visiem tiem, kas veic analītiskus pētījumus par iespējamo jeb paredzamo (predicted)  proteīnu uzbūvi.


Uz s
ākumlapu
Autors: Martina Baltkalne
mbaltkalne@yahoo.com
Izveidots: 08. 01. 2005.