Ievads
Ir zināms, ka atūdeņošanās ir bīstama
cilvēka un citu radību dzīvībai un izsauc nāvi. Tomēr daļai Zemi
apdzīvojošo būtņu - baktērijas, raugi, augu sēklas, daži vēžveidīgie,
nematodes u.c. - ir izveidojusies spēja saglabāt dzīvotspēju pēc
liela ūdens zuduma (Clegg, 2001). Atūdeņošanās jeb dehidratācijas
rezultātā šie dzīvnieki un augi nonāk anhidrobiozes (atgriezeniski
apstādināta vai palēnināta metabolisma) stāvoklī. Īpašu zinātnieku
interesi izraisa fakts, ka anhidrobiozē esošiem organismiem raksturīga
pastiprināta izturība pret nelabvēlīgiem apstākļiem, piemēram, ļoti
zemu temperatūru, radioaktīvo starojumu, lielu spiedienu u.c. Novērots,
ka atūdeņoti mikroorganismi saglabā dzīvotspēju gadiem ilgi (Beķers,
1974). Neskatoties uz anhidrobiontu (dzīvnieku, kas spēj nonākt
anhidrobiozē) attālo radniecību, izturību pret dehidratāciju tajos
nodrošina līdzīgi mehānismi.
Sākums
Dehidratācijas izraisītas izmaiņas šūnās
Ūdens ir vide, kurā notiek visi šūnas
dzīvības procesi. Tā kā ūdens īpašības nosaka dzīvo organismu uzbūves
principus, atūdeņošanās izsauc būtiskas izmaiņas šūnu struktūrā un šūnā
notiekošajos procesos. Pirmkārt, šūnas satur 65 80% ūdens, tādēļ
ūdens zudums izraisa šūnas tilpuma būtisku samazināšanos. Šūnas sastāvā
ietilpstošās molekulas zaudē tās aptverošo ūdens apvalku (t.s.
hidratācijas apvalku). Kad ūdens saturs sasniedz 10% no šūnas
svara, regulējami metabolisma procesi praktiski pārtraucas (Clegg
2001). Ciešā šūnas molekulu novietojuma dēļ kļūst iespējamas haotiskas
ķīmiskas reakcijas (piemēram, kondensācija starp proteīnu lizīna un
metionīna atlikumiem un reducējošajiem cukuriem), kā rezultātā šīs
molekulas var nespēt pildīt paredzētās funkcijas pēc šūnas atgriešanās
aktīvā stāvoklī (Potts 1994). Molekulu tuvā novietojuma dēļ
pastiprināti notiek brīvo radikāļu difūzija un šūnas komponentu
(nukleīnskābju, proteīnu, lipīdu u.c.) oksidācija (Espindola et al.
2003).
Dehidratētās šūnās notiek proteīnu denaturācija, jo proteīnu
konformāciju nosaka ūdens mijiedarbība ar aminoskābju atlikumiem. Daļa
proteīnu denaturējas neatgriezeniski un nespēj atgūt dabisko telpisko
struktūru pēc ūdens pievienošanas, piemēram, enzīmi fosfofruktokināze
un laktāta dehidrogenāze, kam ir svarīga loma šūnas metabolisma norisēs
(Crowe 2002).
Atūdeņošanās sekmē mutāciju rašanos
šūnas ģenētiskajā materiālā. DNS bojājumus izraisa alkilēšanās un
oksidācijas reakcijas, purīna bāžu atšķelšanās un šķērstiltiņu
veidošanās starp DNS un proteīniem (Potts 1994). Gaisa klātbūtnē
žāvētās raugu šūnās mutāciju frekvence bija 25 reizes lielāka nekā
slāpekļa atmosfērā dehidratētās šūnās. Turklāt novērots, ka mutācijas
pārsvarā rodas pēc tam, kad šūnas zaudē pie molekulām saistīto ūdeni
(Hieda 1982). Atūdeņotās šūnās nedarbojas DNS bojājumu reparācijas
mehānismi, tādēļ mutācijas uzkrājas. DNS bojājumu labošana šūnās notiek
rehidratācijas jeb normāla ūdens satura atjaunošanās laikā, kad
proteīni atgūst funkciju veikšanai nepieciešamo konformāciju.
Šūnas citoplazmatiskās membrānas integritāte ir priekšnoteikums
dzīvotspējas saglabāšanai pēc atūdeņošanas, tādēļ lielākā daļa
pētījumu, kas veikti ar anhidrobiontiem, ir saistīti ar membrānu
izmaiņu izpēti. Iegūtie rezultāti rāda, ka atūdeņotās šūnās membrānu
veidojošie lipīdi atrodas citā fizikālā stāvoklī (gēla fāzē) kā šūnās
ar normālu ūdens daudzumu, kurās membrānas lipīdi ir tā saucamajā
šķidri kristāliskajā fāzē (Crowe et. al. 1984). Tādējādi šūnās notiek
divas fāzu pārejas atūdeņošanas laikā no šķidri kristāliskā stāvokļa
uz gēla stāvokli, savukārt pēc ūdens pievienošanas pretējā virzienā.
Membrānu veido dažādi lipīdi, kas ir izvietoti nevienmērīgi, tādēļ
blakusesošas membrānas daļas var atrasties atšķirīgā fizikālā stāvoklī.
Šajās vietās rehidratācijas laikā var veidoties pārrāvumi
membrānās, un šūna var aiziet bojā vielu zuduma rezultātā (Leslie et.
al. 1994). Pārrāvumi šūnas organoīdu membrānās var izraisīt, piemēram,
hidrolītisko enzīmu izplūšanu no lizosomām un tai sekojošu šūnas
bojāeju (Rapoport and Beker, 1978).
Lai šūna spētu atjaunot normālas dzīvības funkcijas pēc ūdens
pievienošanas, ir nepieciešams vai nu novērst dehidratācijas izraisīto
izmaiņu rašanos, aktivējot aizsardzības mehānismus, sākoties
atūdeņošanai, vai arī neitralizēt radušos bojājumus pēc funkcionālās
aktivitātes atgūšanas.
Sākums
Cukuri un citi savienojumi kalpo kā ūdens
aizvietotāji
Ir konstatēts, ka visu anhidrobiontu
šūnām raksturīga kopīga īpašība cukuru vai citu daudzas
hidroksilgrupas saturošu savienojumu uzkrāšanās. Mikroorganismos,
dzīvnieku un zemāko augu šūnās uzkrājas disaharīds trehaloze (Yancey
et. al. 1982). Augstākajos augos izturību pret atūdeņošanu nodrošina
saharoze (Alpert 2000). Raugos novērota glicerola uzkrāšanās (Walker
1998). Trehalozes būtisko nozīmi šūnu dzīvotspējas saglabāšanā pēc
atūdeņošanas apstiprina De Castro un kolēģu eksperimenti. Pirms
dehidratācijas pret atūdeņošanu neizturīgām baktērijām pievienoja
trehalozi. Pēc atūdeņošanas baktērijas, kas tika apstrādātas ar
trehalozi, saglabāja augstāku dzīvotspēju nekā kontroles baktērijas (De
Castro et. al. 2000).
Tiek uzskatīts, ka trehaloze un tai līdzīgi savienojumi saglabā
anhidrobiotisko organismu dzīvotspēju. Ūdens aizvietošanas hipotēze
apgalvo, ka, ja šūnā ir pietiekams daudzums, piemēram, trehalozes, tās
polāri lādētās hidroksilgrupas darbojas kā ūdens molekulu aizvietotāji,
veidojot ūdeņraža saites ar šūnas molekulām, un nodrošina aktīvām šūnām
raksturīgu vielu telpisko struktūru (Crowe 2002).
Polihidroksilsavienojumu iedarbības rezultātā dehidratētās šūnās
nenotiek proteīnu denaturācija (Allison et. al. 1999) un pārrāvumu
veidošanās membrānās (Crowe 2002).
Trehalozes saistīšanās ar membrānas veidojošajiem lipīdiem pazemina
temperatūru, kurā notiek pāreja no lipīdu šķidrās kristāliskās uz gēla
fāzi raugos no +60 oC uz +40 oC (Leslie et al. 1994). Rehidratējot
šādas šūnas temperatūrā virs +40 oC, membrānās nenotiek fāzu pāreja un
nerodas fāzu pārejas radītie bojājumi. Lai atūdeņotās membrānās
neveidotos pārrāvumi, nepieciešama trehalozes saistīšanās ar lipīdiem
abās membrānas dubultslāņa pusēs. Raugos Saccharomyces cerevisiae īpašs
trehalozes pārnesējs transportē citosolā sintezēto trehalozi uz ārvidi.
Rauga celmi, kam nav šī pārnesēja, bija neizturīgi pret dehidratāciju,
kaut arī tajos uzkrājās iekššūnas trehaloze (Eleutherio et. al. 1993).
Sākums
Ogļhidrātu stiklveida stāvoklis
ierobežo degradējošas reakcijas
Anhidrobiontu šūnās uzkrātie cukuri
ierobežo molekulu kustīgumu atūdeņotās šūnās un samazina degradējošu
reakciju iespējamību. Izžuvušās šūnās notiek šūnas tilpuma
samazināšanās sakarā ar ūdens zudumu. Tādējādi molekulas nonāk ciešā
saskarē un kļūst iespējama dažādu savstarpēju reakciju norise, kas var
atstāt negatīvu iespaidu uz šūnas dzīvotspēju pēc nonākšanas normālos
apstākļos.
Cukuru uzkrāšana palīdz novērst šo ciešās sapakošanas efektu. Visi
ogļhidrāti ūdens zuduma apstākļos nonāk tā sauktajā stiklveida
stāvoklī. Šajā stāvoklī cukuriem piemīt palielināta viskozitāte un
samazināts molekulu kustīgums (Crowe 2002). Katram ogļhidrātu veidam ir
raksturīga temperatūra, kurā notiek pāreja uz stiklveida stāvokli.
Trehalozei un saharozei pārejas temperatūra ir salīdzinoši augsta, ap
+20 +30 oC (Roos and Karel 1991), tādēļ atūdeņotās šūnās minētie
cukuri atrodas stiklveida stāvoklī. Uzskata, ka anhidrobionti uzkrāj
tieši trehalozi un saharozi, nevis citus cukurus to augstās pārejas
temperatūras dēļ. Tā kā šūnās trehaloze un saharoze ir ievērojamā
daudzumā, šie ogļhidrāti aptver citus šūnas komponentus un palielinātās
viskozitātes dēļ samazina molekulu difūzijas ātrumu, ierobežojot
degradējošas reakcijas (Wolfe and Bryant 1999).
Sākums
Oksidatīvo reakciju ierobežošana
Atūdeņotās šūnās notiek pastiprināta
brīvo radikāļu veidošanās, kas oksidatīvi bojā šūnas molekulas
izraisa šķērstiltiņu veidošanos starp proteīniem, lipīdu peroksidāciju,
DNS bāžu modifikāciju u.c. (Potts 1994) Aizsardzību pret oksidatīvajiem
bojājumiem šūnās nodrošina gan brīvos radikāļus neitralizējoši enzīmi
(superoksīda dismutāze, katalāze, peroksidāze), gan molekulāri
antioksidanti (glutations, tioredoksīns, C un E vitamīns). Enzimātiskie
antioksidanti ir aktīvi dehidratācijas posmā, kad ūdens daudzums vēl ir
pietiekams enzimātisku reakciju norisei, savukārt atūdeņotās šūnās
galvenā nozīme ir molekulārajiem antioksidantiem (Hoekstra et al.
2001).
Novērots, ka raugu šūnās, kuras nespēj sintezēt glutationu, šūnas
molekulu oksidācijas pakāpe bija divreiz lielāka nekā glutationu
sintezējošās šūnās (Espindola et al. 2003). Šajā eksperimentā
glutationu nesintezējošo šūnu izdzīvotība pēc atūdeņošanas bija divreiz
mazāka nekā kontroles šūnām. Redzams, ka šūnas dzīvotspēja ir tieši
proporcionāla šūnas komponentu oksidācijas pakāpei, tādēļ anitoksidantu
darbība ir nepieciešama šūnu dzīvotspējas saglabāšanai.
Enzimātisko anitoksidantu nozīmi oksidatīvo bojājumu novēršanā pierāda
eksperimenti ar rauga šūnām, kurās dažādi ekspresējas superoksīda
dismutāzes (SOD) gēni. Raugi ekspresē divu veidu superoksīda
dismutāzes: Cu/Zn SOD citoplazmā un Mn SOD mitohondrijos. Cu/Zn SOD
gēna pastiprināta ekspresija palielināja šūnu izturību pret atūdeņošanu
piecas reizes, bet šūnu, kas pastiprināti ekspresēja abas SOD kodējošos
gēnus, dzīvotspēja palielinājās astoņas reizes salīdzinājumā ar raugu
šūnām, kurās SOD ekspresija bija normāla (Pereira et al. 2003).
Nav vienota viedokļa jautājumā, vai trehaloze nodrošina aizsardzību
pret oksidatīvajiem bojājumiem. Daļa zinātnieku uzskata, ka ka
stiklveida stāvoklī esošā trehaloze ierobežo brīvo radikāļu difūziju
šūnā, tādēļ notiek mazāk brīvo radikāļu izraisīto oksidatīvo reakciju
(Wolfe and Bryant 1999). Šo pieņēmumu apstiprina novērojums, ka
trehalozes pievienošana dehidratācijas videi uzlabo šūnu dzīvotspēju
pēc atūdeņošanas un samazina šūnas komponentu oksidācijas pakāpi
(Pereira et al. 2003). Turpretī Pereira un kolēģi (Pereira et al. 2001)
novēroja, ka trehalozes-6-fosfāta sintāzi, kas nepieciešama trehalozes
sintēzei, kodējošā gēna delēcija neietekmē rauga šūnu izturību pret
oksidatīvo stresu.
Sākums
Izmantošana praksē
Izmantojot mehānismus, kas nodrošina
anhidrobiotisko šūnu izturību pret dehidratāciju, iespējams uzglabāt
atūdeņotā stāvoklī bioloģisko materiālu, sākot ar zāles saturošām
liposomām un beidzot ar zīdītāju šūnām. Piemēram, zīdītāju šūnu
atūdeņošana trehalozi saturošā vidē paaugstina to dzīvotspēju,
uzglabājot vakuumā atūdeņotā stāvoklī (Chen et al. 2001). Izsaucot
trehalozes sintēzi baktēriju šūnās, iespējams uzglabāt atūdeņotā
stāvoklī pret dehidratāciju neizturīgas baktērijas (De Castro et al.
2000). Daudzas hidroksilgrupas saturošu vielu, piemēram, laktozes,
mannitola un glicerola, pievienošana proteīniem palīdz saglabāt to
enzimātisko aktivitāti un samazina proteīnu agregāciju, oksidāciju un
deamidāciju (Singh and Singh 2003). Izžāvēti bioloģiskie produkti
aizņem mazāk vietas un ir vieglāk pārvadājami, nekā sasaldētā stāvoklī,
tādēļ paredzams, ka uzglabāšana atūdeņotā stāvoklī kļūs arvien
izplatītāka.
Sākums
Nobeigums
Anhidrobionti jeb organismi, kas spēj
saglabāt dzīvotspēju pēc atūdeņošanas, izmanto vairākus aizsardzības
mehānismus, lai novērstu ūdens zuduma radītos bojājumus. Visiem
anhidrobiontiem ir raksturīga poliolu (daudzas hidroksilgrupas saturošu
vielu) uzkrāšanās. Pārsvarā tie ir cukuri trehaloze un saharoze, kuru
funkcijas ietver šūnu veidojošo molekulu konformācijas saglabāšanu
dehidratētās šūnās un degradējošu reakciju novēršanu, samazinot
molekulu kustīgumu. Atūdeņotās šūnās pastiprināti notiek oksidatīvās
reakcijas, tādēļ šūnu izdzīvotībai nepieciešama dažādu antioksidantu,
kā superoksīda dismutāžu un glutationa, darbība. Pieminēto aizsardzības
mehānismu funkcija ir saglabāt šūnas molekulas un struktūru dzīvības
funkciju veikšanai atbilstošā stāvoklī. Straujā genomikas un
proteomikas attīstība padara iespējamu visu atūdeņošanas inducēto gēnu
un proteīnu noteikšanu, tādēļ, iespējams, nākotnē tiks atklāti
citi veidi, kā šūnās notiek pielāgošanās dehidratācijai.
Sākums
Literatūras saraksts
Allison, S. D., Chang, B., Randolph,
T. W., Carpenter, J. F. 1999. Hydrogen bonding between sugar and
protein is responsible for inhibition of dehydration-induced protein
unfolding. Arch. Biochem. Biophys. 365: 289-298.
Alpert, P. 2000. The discovery, scope, and puzzle of desiccation
tolerance in plants. Plant Ecol. 151: 5-17.
Beķers, M. 1974. Ievads biotehnoloģijā. Rīga: Zvaigzne, 212 lpp.
Chen, T., Acker, J. P., Eroglu, A., Cheley, S., Bayley, H., Fowler, A.
and Toner, M. 2001. Beneficial effect of intracellular trehalose on the
membrane integrity of dried mammalian cells. Cryobiology 43 (2):
168-181.
Clegg, J. S. 2001. Cryptobiosis a peculiar state of biological
organisation. Comp. Biochem. Physiol. B 128: 613-624.
Crowe, J. H., Crowe, L. M., Chapman, D. 1984. Preservation of membranes
in anhydrobiotic organisms: the role of trehalose. Science 223: 701-703
Crowe, L. M. 2002. Lessons from nature: the role of sugars in
anhydrobiosis. Comp. Biochem. Physiol. A 131: 505-513
De Castro, A. G., Bredholt, H., Strom, A. R., Tunnacliffe, A. 2000.
Anhydrobiotic engineering of gram-negative bacteria. Appl. Env.
Microbiol. 66 (9): 4142-4144.
Espindola, A. E., Gomes D. S., Panek A. D., Eleutherio E. C. 2003. The
role of glutathione in yeast dehydration tolerance. Cryobiology 47 (3):
236-241
Hieda, K. 1982. Oxygen-induced genetic changes in dry yeast cells. J.
Bacteriol. 150 (2): 963 965.
Hoekstra, F. A., Golovina, E. A., Buitink, J. 2001. Mechanisms of plant
desiccation tolerance. Trends Plant Sci. 6 (9): 431-438.
Leslie, S. B., Teter, S. A., Crowe, L. M., Crowe, J. H. 1994. Trehalose
lowers membrane phase transitions in dry yeast cells. Biochim. Biophys.
Acta. 1192 (1): 7-13.
Pereira, M. D., Eleutherio, E. C., Panek, A. D. 2001. Acquisition of
tolerance against oxidative damage in Saccharomyces cerevisiae. BMC
Microbiol. 1: 11.
Pereira.E. J., Panek, A. D., Eleutherio, E. C. 2003. Cell Stress &
Chaperones 8 (2): 120 124.
Potts, M. 1994. Dessication tolerance of prokaryotes. Microbiol. Rev.
58 (4): 755-805.
Rapoport, A. I. and Beker, M. E. 1978. Increase in intracellular acid
posphatase activity in dehydrated Saccharomyces cerevisiae yeasts.
Mikrobiologiia 47: 170-172.
Roos, Y. and Karel, M. 1991. Water and molecular weight effects on
glass transitions in amorphous carbohydrates and carbohydrate
solutions. Journal of Food Science 56: 1676-1681.
Singh, S. And Singh, J. 2003. Efect of plyols on the conformational
stability and biological activity of a model protein lysozyme. AAPS
Pharm. Sci. Tech. 4 (3): art. 42.
Walker, G. M. 1998. Yeast Physiology and Biotechnology. Pp. 362. John
Wiley & sons, London.
Wolfe, J. and Bryant, G. 1999. Freezing, drying and/or vitrification of
membrane solute water systems. Cryobiology 39: 103-129
Yancey, P. H., Clark, M. E., Hand, S. C., Bowlus, R. D., Somero, G.
1982. Living with water stress: evolution of osmolytes systems. Science
217: 1214-1222.
Sākums
Autors: Ieva Gailīte
Izveidots: 08.01.2005.