AUGU AUDU KULTŪRAS

Vēsture
Augu audu kultūru pamati

Augu audu kultūru pamatveidi
In vitro pavairošana
Atveseļošana
Augu hormoni
Taksonu bankas
Laboratorija

Ar terminu “augu audu kultūra” apzīmē izolēto šūnu, šūnu atseišķo struktūru, augu daļu un organu (arī audu) kultūru in vitro, t.i. specifiskos sterilos apstākļos.

Augu audu kultūras (AAK) izmanto gan zinātnē, gan komerciāliem mērķiem. Tās palīdz pētīt augos notiekošus fizioloģiskus procesus kā arī bezdzimumiski vairot (klonēt) augus eksperimentiem un stādu ražošanai. Tieši augu in vitro pavairošana ir pasaulē populārs AAK pielietojums. Pētniecisks darbs, vērsts uz pavairošanas vispārējo metožu pilnveidošanu un protokolu izstrādāšanu priekš konkrēto augu sugu pavairošanas, veido nozīmīgu daļu no pētījumiem augu fizioloģijas jomā.

VĒSTURE   atpakaļ

AAK mēģināja audzēt jau XX gadsimta pirmajā pusē, bet toreiz vēl nebija skaidras izpratnes par nepieciešamās barotnes sastāvu. Ja baktēriju kultūras var audzēt uz gaļas buljona, izolētam augu šūnām vai audiem tāda barotne neder. Augiem nepieciešamās minerālvielas un to attiecības barības šķīdumā noteica Knops (arī mūsdienās vēl izmanto t.s. “Knopa šķīdumu”). Augu šūnas izdevās ievadīt kultūrā, bet nevarēja panākt to augšanu un vairošanos. Viens no iespējamiem risinājumiem bija kokosriekstu piena izmantošana, bet nebija zināms, kādas vielas tā saturā ir kritiski nepieciešamas audu kultūrām, līdz 1954.-1955. gados Skūgs un viņa komanda atklāja augu hormonu kinetīnu un citus citokinīnu grupas hormonus (par augu hormoniem sk. tālāk). Patiešam ievērojams progress AAK kļuva iespējams pateicoties Murašige un Skūga darbam, kura rezultātā bija izveidots universālās AAK barotnes sastāvs (klasiskais darbs - Murashige T., Skoog F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassay with tobacco tissue cultures. Physiologia Plantarum 15: 473-497). Murašige un Skūga barotne (“MS medium” vai “Murashige&Skoog medium”) vēl aizvien ir viena no populārākām jo tā ir diezgan universāla. Tomēr daudzu augu ģinšu vai sugu in vitro kultūrām ir atsevišķi iztrādāti barotnes sastāvi (B5 medium, Woodu Plant Medium un daudzas citas, ieskaitot dažādas modifikācijas).

MURASHIGE & SKOOG BAROTNE

MS barotnes sastāvs: virs svītras – minerālie sāļi (MS salts - parasti tā ir nemainīga daļa), zem svītras – organiskie komponenti (supplements), to skaitā fitohormoni un vitamīni, kuru koncentrācija nav noteikta un ir atkarīga no AAK audzēšanas mērķa

VIELA

KONCENTRĀCIJA (mg L-1)

NH4NO3

1650

KNO3

1900

KH2PO4

170

H3BO3

6.2

CoCl2

0.025

Na2MoO4 2 H2O

0.25

KI

0.83

CaCl2

332.2

MgSo4 7H2O

370

MnSO4 4 H2O

16.9

CuSO4 5 H2O

0.025

ZnSO4 7 H2O

8.6

FeSO4 7 H2O

27.8

Na2EDTA 2 H2O TrilonB

37.26

Tiamīna hlorīds

0.5

Piridoksīna hlorīds

0.5

Nikotīnskābe

0.5

Mioinozitols

100

Glicīns

2

<citokinīns> piemēram, kinetīns (Kin)

[0.5]

<auksīns> piemēram, indoliletiķskābe (IES)

[0.5]

saharoze

15000

Želējošs aģents (piemēram, agars)

6000-8000

Barotnes pH regulē pieliekot skābi (HCl) vai sārmu (KOH). MS barotnes pH parasti ir 5.6-5.8.

AAK PAMATI  atpakaļ

Pirmos pētījumos par AAK visbiežāk izmantoja tā saucāmos kallusus (kallusaudi [callus] jeb rētaudi – amorfa nediferencēto šūnu masa, kura veidojas ievainojuma vietā, gan dabā, gan in vitro). Tie ir salīdzinoši viegli uzturāmi kultūra un ar tiem ir iespējams veikt dažādus eksperimentus citoloģijā un, kā izrādījās, arī augu fizioloģija. XX gadsimta 50.-jos gados Skūga grupa parādīja fitohormonu auksīna un citokinīnu antagonistisko iedarbību uz kallusa kultūru:

callus
Attēls no Prof. Ģ. Ieviņa lekciju materiāliem

60.-jos gados tika parādīts (Prof. Steward, Cornwell University), ka ievietojot kultūrā, uz atbiltošas barotnes, arī diferencētus augu audus (piemēram, burkāna floēmu) var izaudzēt jaunu augu (pēc Green, Stout & Taylor, “Biology”, 3. sējums, 1990. g. izdevums).

Svarīga augu šūnu īpašība ir to spēja dediferencēties. Dabā tas notiek sekundārās augšanas laikā, kad no parenhīmas šūnām veidojās laterālās meristēmas, pateicoties kurām koki aug resnumā. Šūnu dediferencēšanās in vitro bieži notiek patvaļīgi un dažos gadījumos nav vēlama, bet to var izsaukt mākslīgi, priekš augu pavairošanas. Nediferencēto audu – kallusa – veidošanās arī ir šīs īpasības izpausme, ko var izmantot augu reģenerācijai “caur kallusu”, t. i. novietojot kallusa šūnas tādos apstākļos, kādos tās sāk diferencēties un veidot augu. Tam pašam nolūkam izmanto arī meristēmas - nediferencētas šūnas, augu "cilmšūnas" -, ko ņem tieši no auga.

AAK tiek plaši izmantota vēl viena augu šūnu spēja – veidot no somatiskās šūnas embriju jeb somatiskā embrioģenēze (somatic embryogenesis).

AAK PAMATVEIDI  atpakaļ

(pēc G. Jakobsones lekciju materiāliem)

NOSAUKUMS

APRAKSTS

Kallusa kultūras

    1. Primārais kalluss – iegūts tieši no eksplanta*
    2. Sekundārais kalluss – veidojas in vitro ievainojuma vietās vai dediferencējoties šūnām

Meristēmu kultūras

kā eksplantu izmanto augšanas konusa virsējo daļu - apikālo meristēmu. Ir konstatēts, ka pilnīgi no citiem audiem izolētas meristēmas šūnas neaug kultūrā.

Suspensiju kultūras

kallusa kultūras kuras audzē suspendētas šķidrā barotnē, īpašos bioreaktoros (pēc darbības principa līdzīgos mikrobioloģiskiem fermentatoriem). Tās bieži lieto, piemēram, farmakoloģijā, sekundāro savienojumu iegūšanai (tie ir alkaloīdi, glikozīdi, tannīni un citas vielas).

Spraudeņu un dzinumu kultūras

kā eksplantu izmanto auga dzinumu galotnes vai posmus, uz kuriem ir sānpumpuri. Attīstoties galotnes vai sānu pumpuriem veidojas jauni augi.

Protoplastu kultūras

kultūrā adzē no šūnapvalkiem nodalītus protoplastus. Tie var pastāvēt tikai īslaicīgi. Protoplastu sapludināšanu izmanto nesaderīgo sugu krustošanā.

Olšūnu, ovariju, sēklaizmetņu, putekšņu kultūras

Izmanti ģenētikā dubulto haploīdu iegūšanai (homozigotas pēc visiem lokusiem).

Embriju kultūras

  1. Dabīgie embriji no sēklām
  2. Somatiskie embriji

* eksplants – auga daļa, ko ievada sterilā kultūrā, t.i. in vitro.
meristem

Attēls no Prof.U. Kondratoviča lekciju materiāliem


IN VITRO PAVAIROŠANA  atpakaļ

(pēc G. Jakobsones lekciju materiāliem)

In vitro pavairošanai ir daudz priekšrocību neskatoties uz to, ka speciālas laboratorijas uzturēšana prasa diezgan lielus ieguldījumus. AAK

Principā var iegūt līdz 500 augiem no 1 mēģenes.

PAVAIROŠANAS CIKLS:

Ievadīšana -> ataudzēšana -> pavairošana* x n  –> ataudzēšana  –> apsakņošana  –> izstādīšana

* pavairošanas fāzes vai pārlikšanas reizes (subculture) var būt 1 vai vairākas, starp tām var būt arī ataudzēšanas periodi.


ATVESEĻOŠANA  atpakaļ

(pēc G. Jakobsones lekciju materiāliem)

Vēl viens svarīgs AAK pielietojums ir no slimībām – t.i. parazītiem, kuri tās izraisa, mikroorganismiem un vīrusiem, - brīvu augu iegūšana. Tiek veidotas in vitro tasonu bankas, kuru materiālus izmanto sertificēta stādmateriāla ražošanai.

Lai atveseļotu augu, no tā ņemtu eksplantu kultivē gadu in vitro (ar vairākām pārlikšanas reizēm). Vīrusbrīvu augu iegūšanai izmanto speciālu paņēmienu – termoterapiju, t.i. kultivēšanu pie paaugstinātas (38º C) temperatūras.

Augu hormoni (FITOHORMONI)  atpakaļ

Augu hormoniem jeb fitohormoniem (plant hormones) ir liela nozīme AAK metodēs. Izmantojot fitohormonu fizioloģiskā īpašības var ietekmēt in vitro audzējamus augus. Kallusa gadījumā tas notiek pēc likumsakarības, ko parādīja Skūgs (sk. AAK pamati) . Dzinumu un spraudeņu kultūras tiek pamatā izmantoti citokinīni (kinetīns, zeatīns) un auksīns (IES) un to sintētiskie analogi (skatīt sīkāku informāciju par augu hormoniem).

AAK visbiežāk izmantotas fitohormonu īpašības:

AUKSĪNS
CITOKINĪNI
Veicina šūnu stiepšanos
Veicina šūnu dalīšanos
Pozitīvi regulē apikālo dominēšanu
Noņem apikālo dominēšanu - veicina
 sānpumpuru attīstību
Veicina sakņu attīstību
Pārtrauc pumpuru miera periodu

Bremzē audu novecošanos

 

TAKSONU BANKAS   atpakaļ

In vitro taksonu bankas ir efektīvs veids kā saglabāt kultūraugu šķirnes (līdzīgi kā sēklu bankās, bet AAK [germplasm] bankā ir vieglak nepārtraukti konrolēt kolekcijas stāvokli).

Taksonu bankas var veidot arī apdraudētām savvaļas augu sugām.

Augu sugu daudzveidības saglabāšana ir svarīga ne tikai no ekoloģijas, bet arī no ekonomikas un kultūras viedokļa. Lauksaimniecībai un selekcijas darbam ir svarīgi saglabāt šķirņu daudzveidību kā arī kultūraugu savvaļas piekšteču daudzveidību. Medicīnā un citās nozarēs izmantojamus augus, kuri netiek kultivēti, vai ir kultivēti nepietiekamos apjomos, un pārmērīgas ievākšanas dēļ pieskaitāmi pie apdraudētām sugām, var izdalīt kā īpašu riska grupu. Apdraudēto sugu ex situ kolekciju izveidošana ir viena no šo sugu saglabāšanas iespējām, kā arī viens no Globālās Stratēģijas augu saglabāšanai (Global Strategy for Plant Conservation, [GSPC]) mērķiem. Ar audu kultūru metodēm pavairotus augus vajadzības gadījumā var reintroducēt attiecīgajos biotopos.

AAK LABORATORIJA  atpakaļ
(attēlos redzami fragmenti no AAK laboratorijas Nacionālā Botāniskajā dārzā, Salaspilī)

 AAK laboratorijai ir virkne augu in vitro audzēšanai nepieciešamo vielu un aparatūras. Vielas ir, pirmkārt,  tās, no kurām gatavo barotnes, un, otrkārt, sterilizējošie agenti priekš eksplantu ievadīšanas kultūrā (tie var būt hlora savienojumi, smago metālu savienojumi, fenoli, spirts, ūdeņraža peroksīds utt. Ļoti populārs Cl saturošais līdzeklis ir ACE. Izmanto arī citus bālinātājus, kurus rakstos bieži apzīmē kā "commercial bleach").
Laboratorijā ir jābūt :

Attiecīgi,  no aparatūras ir nepieciešami:
autoklaavi Šajā sarakstā uzskaitītas tikai galvenās nepieciešanas lietas, bet ja kāds sapņo ierīkot pērsonīgu AAK laboratoriju, lai neuztraucās: ir arī entuziasti, kuri pamanās to izdarīt mājas apstākļos. Kādā veidā to dara var apskatīties lapā  http://www.kitchenculturekit.com/index.htm


                     Bumbiņu sterilizators. Attēla autors - Uldis Popovs
sterilizators







Citus attēlus no laboratorijas var apskatīties albumā - aiziet

Linki uz citām lapām par AAK un saistītām tēmām - aiziet