Barība un biotopa izvēle


Avots: http://www.v-liz.co.uk/safari/amboseli/oltukai.htm
Pupuķi pārtiek gandrīz tikai no dzīvnieku valsts barības, galvenokārt no lielākiem kukaiņiem, to kāpuriem un kūniņām. Barojas galvenokārt uz zemes, barību ar knābi izvelkot no augsnes. Regulāri meklē kukaiņus dzīvnieku mēslos un atkritumos, reizēm arī uz beigtiem dzīvniekiem. Atsevišķos gadījumos lēni lidojošus kukaiņus ķer gaisā.

Barībā bieži priekšroku dod zemesvēžiem un maijvaboļu kāpuriem. Bez tam ēd arī citus kukaiņus, zirnekļus, mitrenes, daudzkājus, sliekas, nelielus gliemežus, ķirzakas, vardes, krupjus un izņēmuma gadījumos arī citu putnu olas. Atsevišķos gadījumos uzturā var lietot arī augu daļas – nelielas sēklas, ogas, lapas u.c.

Barību pupuķis meklē vietās, kur ir kaila augsne vai to sedz nabadzīga veģetācija. Svarīgs faktors ir arī mīksta un irdena augsne, kurā vieglāk atrast barību.

Šāds barošanās veids nosaka arī pupuķu ligzdošanas biotopu izvēli. Pupuķi apdzīvo dažādus biotopus ar īsu un retu veģetāciju vai vispār bez tās – parkus, kapsētas, smiltājus, dārzus u.tml. Iespējams, ka viens no svarīgākajiem biotopiem pupuķiem Latvijā ir mazdārziņi.

UZ SĀKUMU

Autors: Viesturs Ķerus
Pēdējās pārmaiņas: 06.01.2005.