Bakteriofāgi un VLD (vīrusiem līdzīgās daļiņas)

Mūsdienās ir atklāti un izstrādāti daudzi zāļu līdzekļi, ar kuru palīdzību tiek ārstētas agrāk šķietami neizārstējamas slimības.
Bet, kā jau tas ir zināms, katram zāļu līdzeklim ir balkusefekti, kuri ne vienmēr ir cilvēkam vēlami. Daudzu slimību ārstēšana prasa ne tikai efektīvus zāļu līdzekļus, bet arī drošus. Iespējams, ka šādi "gudro" zāļu prototipi varētu būt vīrusiem līdzīgās daļiņas (VLD), kas pagaidām gan vēl tiek izmantotas tikai kā imūnstimulatori. To izpēte ir vēl tikai sākumstadijā, kad par efektīviem, klīniski izmantojamiem preparātiem runāt ir pāragri.

Kā viens no pagaidām perspektīvākajiem izmantojamiem avotiem VLD veidošanai varētu būt bakteriofāgi.
Šīs mājas lapas ietvaros tiks apskatīti bakteriofāgi, to klasifikācija, kā arī VLD, to pielietojamības perspektīvas.

Bakteriofāgi jeb fāgi (gr. phagos - ēst) ir vīrusi, kuri inficē tikai baktērijas. Līdzīgi eikariotu vīrusiem, tie sastāv no proteīnu apvalka jeb kapsīdas, kurā ietverta vīrusa ģenētiskā informācija DNS vai RNS veidā (pēc http://lv.wikipedia.org).

Vīrusiem līdzīgās daļiņas (VLD) ir proteīni un/vai lipīdi, atvasināti no vīrusu ārējā apvalka. Šīs daļiņas, lietotas kā vakcīnas, ir bieži ļoti iedarbīgas, izsaucot B un T šūnu imūnatbildi (pēc http://en.wikipedia.org)

Ceru, ka šīs lapas satur Jums sniegs kaut nedaudz izpratnes par šīm šķietami serežģītajām lietām.

Autors un lapas izveides datums
Sākumlapa

Autors: Arnis Strods
e-pasts: astrods@gmail.com
Lapas pēdējais modificēšanas datums:
22.01.2006, 20:28