Aminoskābes

No ķīmijas viedokļa aminoskābe ir jebkura molekula, kas satur gan karboksilgrupu (-COOH), gan aminogrupu (-NH2). Bioķīmijā parasti šādi tiek apzīmētas α-aminoskābes – tās aminoskābes, kurām gan aminogrupa, gan karboskilgrupa ir pievienotas pie viena oglekļa atoma.
Alfa-aminoskaabes vispaariigaa struktuurformula
α-aminoskābes vispārīgā struktūrformula
Attēls no Wikipedia

Par standarta jeb proteinogēnajām aminoskābēm sauc tās 20 aminoskābes, kuras kodē standarta ģenētiskais kods. Visām šīm aminoskābēm, izņemot glicīnu, piemīt stereoizomērija – tās var būt divās formās, kas ir viena otras spoguļattēli un tās nevar pagriezt tā, lai tās sakristu. Dabiski sastopamajos proteīnos visas ietilpstošās aminoskābes ir tikai viena veida – L-stereoizomēri.
Aminoskābes viena no otras atšķiras ar sānu ķēdēm, jeb R grupām, kurām ir dažāds lielums, struktūra, lādiņš un citas īpašības. Pēc R grupas aminoskābes klasificē 5 grupās:
Standarta aminoskaabes
20 standarta aminoskābes. Karboksilgrupa attēlota zaļā krāsā, aminogrupa zilā krāsā, bet sānu gripa - brūnā.
Attēls no Wikipedia


Tomēr organismos ir sastopamas vairāk par šīm 20 standarta aminoskābēm. Piemēram, ir zināms, ka dažos organismos DNS var kodēt vismaz 2 nestandarta aminoskābes – selenocisteīnu un pirolizīnu. Citas aminoskābes tiek izmainītas pēc tam, kad tās jau ir iesaistītas proteīna sastāvā – to sauc par pēctranslācijas modificēšanu. Piemēram, šādā veidā prolīns kolagēna molekulā tiek pārveidots par hidroksiprolīnu. Daudzos gadījumos pēctranslācijas modificēšana ir izšķiroši svarīga, lai attiecīgais proteīns spētu funkcionēt. Arī daudzām citām nestandarta aminoskābēm ir svarīga bioloģiska loma. Piemēram, citrulīns un ornitīns ietilpst urīnvielas ciklā, karnitīns piedalās lipīdu transportā šūnā, gamma-hidroksisviestskābe (GABA) piedalās nervu impulsu pārvadē. Vairākas standarta aminoskābes kalpo kā izejvielas dažādu vielu sintēzei, piemēram, glicīns ir viena no izejvielām porfirīnu sintēzei. Cita aminoskābe – tirozīns – ir priekštecis tiroīdā hormona tiroksīna, pigmenta melanīna un citu bioloģiski aktīvu vielu sintēzei. Pie tam augi un mikroorganismi veido dažādas nestandarta aminoskābes, kas ietilpst peptīdantibiotiku sastāvā. Kā redzams, aminoskābes ir ļoti nozīmīgas vielas dzīvajā dabā.

Atšķirībā no augiem, kas paši spēj sintezēt visas 20 aminoskābes, daudzi citi organismi to nespēj. Trūkstošās aminoskābes, ko organisms pats nespēj sintezēt, sauc par neaizvietojamām aminoskābēm, un tās ir jāuzņem ar pārtiku. Cilvēkam neaizvietojamās aminoskābes ir lizīns, leicīns, izoleicīns, metionīns, fenilalanīns, treonīns, triptofāns, valīns, bērniem arī histidīns un arginīns.

Lappusē izmantotie materiāli: sk. nr. 2 un 15 sadaļā Atsauces


[an error occurred while processing this directive] << (none) Sākumlapa [an error occurred while processing this directive] Proteīnu pirmējā struktūra >>
© Jānis Rūmnieks
Pēdējās izmaiņas lapā 24.01.2006