Fruktānu praktiskais pielietojums

Ievads Viskozitātes teorijas pamati Fruktānu apraksts Ostvalda viskozimetra izmantošana Rezultāti Secinājumi

Jaunākie zinātniskie pētījumi demonstrē, ka vitamīnu, minerālvielu, daudzu citu bioloģiski aktīvu vielu, bet, galvenokārt, antioksidantu un imūnmodulatoru deficīts organismā ir galvenais slimību cēlonis. Dabas dziedniecība augstu vērtē polivalentu terapiju, kas skar iespējami daudzus organisma punktus: aktīvo vielu deficīta un oksidatīvā stresa izjauktā vielu maiņa ietver dažādas kļūdas. Šis princips respektēts, sastādot divu uztura bagātinātāju receptūras: 1. - aukstuma slimību profilaksei un organisma aizsardzības spēju palielināšanai; 2. - organisma vispārējai nostiprināšanai; imunitātes modulācijai. Abi sīrupi ir daudzkomponentu sistēmas. LU MBI ir pierādīja tādas bērnu produktiem svarīgas fruktānu īpašības, kā nepietiekamās imunitātes daudzveidīga stimulācija (neitrofilu un makrofāgu fagocitoze, B un T limfocītu proliferācija un citokīnu sintēze). Tāpēc fruktāniem ir izteikta pretiekaisuma aktivitāte. Inulīns intensificē vielu maiņu, uzlabo organisma enerģētisko nodrošinājumu un veicina šūnu diferenciāciju, kas ir svarīgi augošam organismam.

Vēzis ir mutāciju uzkrāšanās sekas gēnos, kas ir iesaistīti šūnu augšanas kontrolē. Ir pierādīts, ka pārmaiņas tikai vienā nukleotīdu pārī ir pietiekamas, lai normāli funkcionējošu gēnu (protogēnu) pārvērstu par ras onkogēnu. Asins šūnu vēzis - leikēmija un limfoidālo audu  audzēji - limfomas ir saistītas ar ras N onkogēnu; cilvēku limfoidālo audu audzēju gadījumā atrastas arī v-rel gēnu mutācijas. T šūnu leikēmijas cēlonis ir DNS vīruss. Ļaundabīgi transformēto un vīrusu inficēto šūnu iznīcināšana ir imūnās sistēmas kontrolē: aktīva imūnsistēma spēj pasargāt no vēža; imūndeficīts veicina vēža attīstību. Tāpēc ļaundabīgie audzēji biežāk parādās vecākiem cilvēkiem; pierādīts, ka nosliece uz limfomām ir tiem, kam izdarīta transplantācija un kuri lieto imūndepresantus. Dabīgās galētājšūnas - makrofāgi, T limfocīti un to producētie citokīni ir galvenie pretvēža aģenti organismā. Mūsdienās nesabalansēta uztura, kaitīgu sociāli-ekonomisko un vides faktoru dēļ iedzīvotāju organisma dabīgās aizsargspējas ir nomāktas. Biežās saslimšanas, īpaši, hroniskās slimības vēl papildus izsmeļ imūnsistēmas iespējas, tāpēc visas tā sauktās „civilizācijas slimības”, tai skaitā, audzēji un, tieši, to visagresīvākās formas - leikēmijas un limfomas kļūst arvien „jaunākas”. Eksperimentāli pierādīts, ka fruktāni aktivē dabīgās galētājšūnas; atkarībā no devas tie palielina:

1) makrofāgu priekšteču - monocītu skaitu asinīs:          
    inulīns devā                                           500 mg/kg - 10,5 %

2) monocītu un makrofāgu skaitu liesā:                     

inulīns devā          100 mg/kg par 23,2 %; 500 mg/kg - 21,0 %

3) T limfocītu skaitu asinīs:                              

inulīns devā         100 mg/kg par 12,9 %; 500 mg/kg  - 12,1 %

4) kopējo galētājšūnu skaitu asinīs:               

inulīns devā          100 mg/kg par 17,2 %; 500 mg/kg  - 15,2 %

5) inulīns devā 500 mg/kg per os stimulē asinsradi sarkanajās kaula smadzenēs, - par to liecina jauno stabiņkodolaino leikocītu šūnu skaita pieaugums par 31,7 %.