Transpeptidācija un sortāze A - jēdzienu definīcijas


Transpeptidācijas reakcijas

Transpeptidācijas reakcijas - reakcijas, kuru rezultātā viena, vai vairākas aminoskābes tiek pārnestas no viena peptīda uz otru. Aminoskābes arī var tikt pārnestas no kopmleksa ar tRNS molekulu (aminoacil-tRNS) uz citām aminoacil-tRNS, vai uz peptidīl-tRNS (tRNS kompleksu ar polipeptīda ķēdi).

Parasti (gan eikariotos, gan prokariotos), šūnās transpeptidācijas reakciju veic ribosomas. Faktiski ribosoma ir ribozīms - enzīms, ko veido rRNS molekulas kompleksā ar proteīniem. Proteīna sintēzes procesu sauc par translāciju. Tajā ribosomas pārnes aminoskābes no aminoacil-tRNS uz augošo proteīnu ķēdi. Tā kā reakcijas gaitā veidojas jaunas saites, ir saprotams, ka tai ir nepieciešama enerģija. Šūnas iekšejā vidē, galvenais enerģijas avots reakcijām ir adenozīntrifosfāts (ATF), kurā ir divas makroenerģētiskās (bagātās ar enerģiju) saites starp fosfāta atliekām, vai GTF. Vairāk informācijas par procesu norisi var atrast sadaļā "Traspeptidācijas reakcijas šūnas iekšpusē".

Ārpus šūnas transpeptidācijas reakciju veic proteīnu dabas enzīmi. Daudzas Gr+ baktērijās ir sastopams proteīns sortāze A, kurš veic transpeptidāciju bez ATF hidrolīzes.

Transpeptidāzes

Transpeptidāzes - enzīmi, kuri spēj pārnest aminoskābes, vai polipeptīdus. Parasti šo funkciju veic ribosomas - ribozīmi (RNS dabas enzīmi). Ribosomas spēj precīzi un efektīvi veikt polipeptīda sintēzi. Tām ir nepieciešama enerģija GTF veidā. Ārpus šūnas, reakciju veic proteīni, kuriem nav nepieciešams ATF, vai līdzīgi enerģijas nesēji.

Sortāze A

Sortāze A - enzīms, kurš ir sastopams daudzās Gr+ baktērijas (arī patogēnos - piem. S. aureus). Proteīns atrodas šūnas sienā (ekstracelulārā telpā) un spēj pārnest polipeptīdu ķēdes uz šūnas sienas pentaglicīna tiltiņiem. Tas ir atbildīgs par citu proteīnu piestiprināšanu pie šūnas sienas.

Pieder pie hidrolāžu grupas un to EC numurs ir 3.4.22.B21 . Šeit ir iespējams apmeklēt BRENDA enzīmu datubāzes sortāzes A sadaļu un atrast papildus informāciju par enzīma klasifikāciju.


Atpakaļ uz galveno

© Dmitrijs Žuļenkovs

Modifikācijas datums un laiks: 22.01.2008 10:18:34