Baltais zaķis
(Lepus timidus)

Sugas nosaukumi dažādās valodās

Angļu val.: mountain hare
Vācu val.: Schneehase
Zviedru val.: skogshare
Igauņu val.: halljänes
Lietuviešu val.: baltasis kiškis
Krievu val.: заяц-беляк

Apraksts

Dzīves ilgums: līdz 10 gadiem
Ķermeņa garums- 45-65 cm;
Masa: 2-4,5 kg.

Baltais zaķis ir mazāks kā pelēkais zaķis. Tā ķermeņa formas ir apaļākas. Tam ir arī īsākas ausis un kājas kā pelēkajam zaķim. Vasarā tiem ir pelēki melns, bet ziemā daļēji vai pilnīgi balts kažoks. Baltie zaķi met spalvu divreiz gadā – vēlā rudenī un pavasarī, kad tie zaudē savu ziemas balto kažoku [3].

Apdzīvo mežus ar blīvu paaugu un pamežu, sūnu purvu malas, izcirtumus. Izvairās no atklātām vietām. Nometnieks. Aktīvs pārsvarā krēslā (rītos un vakaros). Pēdminis. Priekškājas īsas, pakaļkājas garas (bet relatīvi īsākas nekā pelēkajam zaķim), kāju pēdas viscaur klātas ar matiņiem (pakaļkājām apmatojums biezāks nekā priekškājām), ziemā - garākiem nekā vasarā. Gan priekškāju, gan pakaļkāju pēdas relatīvi platas (salīdzinot ar pelēko zaķi) un garas (13-18 cm), noapaļotas. Met nelielas cilpas (biežāk nekā pelēkais zaķis). Starpība starp priekškāju un pakaļkāju izmēriem mazāka nekā pelēkajam zaķim. Lēcieni īsāki nekā pelēkajam zaķim: atstarpes starp priekšējo un pakaļējo pēdu nospiedumiem, kā arī starp atsevišķām četru pēdu nospiedumu grupām - mazākas. Pārvietojoties pa mīkstu substrātu (irdenu sniegu), stipri izpleš gan priekškāju, gan pakaļkāju pirkstus [2].

Spiras riekstveidīgas, mazliet saplacinātas. Krāsa lielākoties dzeltenbrūna vai zaļganbrūna. Lielākoties - kaudzītēs. Konsistence - dažāda. Saturā dažādu augu atliekas (koksnes tajās vairāk nekā pelēkajam zaķim). Atrodamas dažādās vietās mežos, sūnu purvos. Parasti gaišāki par pelēkā zaķa mēsliem [2].

Izplatības areāls: Ziemeļeiropa ieskaitot Lielbritāniju;  Alpi, Āzijas ziemeļu daļa, Aļaska un Kanāda [3].


ATPAKAĻ
UZ SĀKUMU