IEVADS

Hepatīta C vīruss ir nozīmīga sabiedrības problēma. Tas ir galvenais ne-A, ne-B hepatīta etioloğiskais aģents. Apmēram 70% no HCV pacientiem attīstās hroniskais hepatīts, kas 20 - 30% gadījumos noved pie aknu cirozes un visos gadījumos paaugstina hepatocelulārās karcinomas risku. Šobrīd vienīgās terapijas iespējas ir ārstēšana ar interferonu alfa vai ribavirīnu kombinācijā ar interferonu alfa. Šāda terapija ir dārga, parāda zemu atbildes līmeni un slēpj nozīmīgus blakus efektus. Tāpēc vakcīnas izveidošana pret hepatītu C ir augstas prioritātes mērķis.

HCV vakcīnas iegūšanai tika izmantotas dažas daudzsološas pieejas. Jauni vakcīnu kandidāti, kas tiek balstīti uz molekulārās bioloģijas tehnoloģijām kā rekombinanti proteīni, peptīdi, vīrusveidīgās daļiņas, DNS un rekombinantie vīrusi, tiek pētīti.

Molekulārās biotehnoloģijas attīstība radīja reālu iespēju veidot mākslīgus antigēnus un izmantot tos kā jaunās paaudzes diagnostikas un vakcinācijas līdzekļus.

Hepatīta B vīrusa core antigēns (HBcAg) ir zināms kā vīrusiem līdzīgo daļiņu nesējs jau kopš 1986. gada. HBcAg spēj sintezēties un pašsavākties dažādās ekspresijas sistēmās un tā augstā antigenitāte nodrošina efektīvu dzīva organisma T- un B-šūnu imūno atbildi jeb imunogenitāti.

Hepatīta B vīrusa apvalka proteīns E1 ir visatšķirīgākais reģions, kas satur neitrālus epitopus. Anti-E2 antivielu veidošana svarīga aizsardzībai pret HCV infekciju un atbrīvošanai no vīrusa. Šīs imunoloģiskās īpašības padara E1 un E2 reģiona aminoskābju secības par potenciāliem kandidātiem HBV vakcīnas izveidošanā.

Hepatīta B vīrusa virmas HBs antigēna (HBsAg) preS1 rajonam ir svarīga loma HBV infekcijas ciklā un specifiskajām anti-preS1 antivielām piemīt spēja neitralizēt vīrusu [19].

Līdz ar to šī pētījuma mērķis – iegūt HCV apvalkproteīnu E1 un E2 epitopu saturošās HBcAg vīrusveidīgās daļiņas.

 

Plānojamais darbs ietvēra šādus uzdevumus:

·  apgūt bioķīmiskās un mikrobioloģiskās metodes.

·  atrast optimālo himēro proteīnu ekspresijas apstākļus, lai nodrošinātu rekombinanto HBc vīrusveidīgo daļiņu (VLP) veidošanos.

·  konstruēt plazmīdas GZ-1 un GZ-2, kas ekspresē HBcAg ar E1 un E2 insertiem.

 

Guntars, lapa pēdējo reizi labota 22-01-2008 09:32