KĀPĒC?
KĀ?
MEDIJI
ROZĪNĪTE
LABIE PIEMĒRI
SAITES
LITERATŪRA

Veiksmīgākie dabas PR projekti Latvijā


Foto: Maija Medne
  1. Dabas daudzveidības avīze
  2. Mediju seminārs par dabas daudzveidību
  3. Fotokonkurss „Ieraugi un pasargā!”
  4. Augu vēstniecība
  5. Seminārs „Sabiedriskās attiecības dabas aizsardzībā”
  6. Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta sabiedriskais monitorings

Dabas daudzveidības avīze

Starptautiskās bioloģiskās daudzveidības dienā 22. maijā (2007. gadā) Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu izdeva Dabas daudzveidības avīzi (Latvijas Avīzes ielikumu). Izdevums tika veltīts dažādām ar dabas daudzveidības aizsardzību saistītām tēmām, kā bioloģiski vērtīgie zālāji, dižkoku saglabāšana, invazīvas sugas, tūrisma ietekme uz dabu.

Dabas aizsardzības pārvalde šo tradīcija turpina, jo arī 2008. gadā ir ieplānots izdot Dabas daudzveidības avīzes 2. numuru.

Lasīt vairāk:  Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā
                    Latvijas Dabas fonda mājas lapā

Mediju seminārs par dabas daudzveidību

Līdzās Dabas daudzveidības avīzei, 2007. gada 22. maijā Starptautiskajā bioloģiskās daudzveidības dienā norisinājās arī mediju seminārs par dabas daudzveidību, ko organizēja Latvijas Dabas fonds un Dabas aizsardzības pārvalde ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Vairāku mediju žurnālistiem bija iespēja doties dabā un savām acīm iepazīt bioloģisko daudzveidību piemājas dārziņā, mežā, meklēt augu sugu daudzveidību „pieneņu pļavā” un bioloģiski vērtīgā zālājā. Mediju semināra mērķis bija radīt žurnālistos priekšstatu par dabas vērtībām un to saudzēšanas nozīmi.

Lasīt vairāk: Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā
                   Latvijas Dabas fonda mājas lapā

 

Fotokonkurss „Ieraugi un pasargā!”

Dabas aizsardzības pārvalde ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu 2006. gada vasarā un rudenī organizēja akciju – fotokonkursu „Ieraugi un pasargā!”. Konkursa dalībnieki tika aicināti iesūtīt fotogrāfijas, kas attēlotu dabas daudzveidību īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Konkursa mērķis bija aicināt cilvēkus atklāt īpaši aizsargājamo dabas teritoriju dabas vērtības, kā arī popularizēt ozollapu – īpaši aizsargājamo dabas teritoriju zīmi.

Lasīt vairāk:  www.sargidabu.lv

Augu vēstniecība

Latvijas Dabas fonds ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu realizēja projektu „Latvijas augu vēstniecība bioloģiskās daudzveidības aizsardzībai”. Projekta laikā Latvijas vidusskolas tika aicinātas izvirzīt sava rajona „augu vēstnieku”. Katrā rajonā bibliotēkās norisinājās Latvijas aug vēstnieku vēlēšanas, kā rezultātā katrā rajonā uzvarēja viens augs – vēstnieks. Ar augiem - vēstniekiem tika izdots kalendārs un sagatavota Augu vēstniecības avīze. Projekta mērķis bija ikdienā iesaistīt sabiedrību bioloģiskās daudzveidības apzināšanā un aizsardzībā visā Latvijas teritorijā tādējādi veicinot īpaši aizsargājamo augu aizsardzību.

Lasīt vairāk:  Latvijas Dabas fonda mājas lapā
                    www.auguvestnieciba.lv


Seminārs „Sabiedriskās attiecības dabas aizsardzībā”

2007. gada 19. oktobrī Latvijas Dabas fonds rīkoja semināru dabas aizsardzības valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām „Sabiedriskās attiecības dabas aizsardzībā: loma, iespējas un instrumenti”. Semināra mērķis bija lekciju un praktisku nodarbību laikā iepazīstināt dabas aizsardzības institūcijās strādājošos ar publisko attiecību pamatprincipiem, kas būtu pielietojami darbā ar sabiedrību.

No semināra laikā gūtajām atziņām tika izveidota informatīva brošūra „Sabiedriskās attiecības dabas aizsardzībā” (PDF,  7 Mb)

Lasīt vairāk: Latvijas Dabas fonda mājas lapā


Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta sabiedriskais monitorings

Projekta GEF/UNDP „Bioloģiskās daudzveidības aizsardzība Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā” ietvaros norisinās sabiedriskais monitorings. Tas ir tā saucamais brīvprātīgais dabas daudzveidības monitorings, ko veic ZBR dzīvojošie dažāda vecuma cilvēki, interesenti savā brīvajā laikā. Šādi ir divi ieguvumi – cilvēki iepazīst savu apkārtni, izprot tās dabas vērtības un seko līdzi tās pārmaiņām, toties aizsargājamās teritorijas administrācijai tiek piegādāti dati par teritorijā notiekošajām dabas norisēm.
Lasīt vairāk: Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta mājas lapā



Uz augšu

Uz sākumu


Citi bioloģijas fakultātes studentu referāti


© Maija Medne 2008