Foto: http://aesopstea.com
Zaļie kaimiņi

Grāmatu skapis

Sākums

Zāļu skapītis

Virtuvei

Skaistumam

Grāmatu skapis

Interesentiem

Autors: Daina Saknīte

Citu autoru darbi

Augi un cilvēks atradušies līdzās visu cilvēces pastāvēšanas laiku, tāpēc ir saprotams, kāpēc ar augiem saistās tik daudz nostāstu, mītu un leģendu.

Augi ne vienmēr ir bijuši tikai ārstiecības līdzeklis. Senajā grieķijā, pimēram, galvenais soda veids bija spiest apsūdzētos dzert velnarutka uzlējumu. Viens no slavenākajiem šī soda upuriem bija grieķu filozofs Sokrāts.

Āmulis ir nostāstiem apvīts augs. Tika uzskatīts, ka tas aug vietās, kur zibens iespēris ozolā. Druīdi tajā saskatīja vīrišķā ozola sievišķo būtību. Tas, iespējams, ir bijis iemesls auglības simbolismam, kas vēl joprojām ir manāms Ziemassvētku tradīcijās skūpstīties zem āmuļa.

 Viduslaikos plaši izplatīts bija uzskats, ka zem bazilika  podiem mitinās skorpioni. Turklāt ieelpojot  bazilika smaržu,  skorpions nonāks cilvēka smadzenēs.

Ķimenes bija svarīga sastāvdaļa mīlas dzērienos. Tās nodrošināja arī aizsardzību pret ļaunu aci, un ļauniem gariem un zagļiem neļāva ienākt mājā.

Apiņu uzlējums ar medu ir mūsdienu ekvivalents seno ģermāņu sieviešu afrodiziakam. Jaunās sievas dzēra dzērienu, gatavotu no fermentētiem apiņiem un medus, sauktu par medalu, katru dienu pirmās 30 dienas pēc kāzām. Šī paraža bijusi par iemeslu terminam medusmēnesis.

Dilles pasargāja cilvēkus no burvestībām. Turklāt, ja kāds iemestu diļļu sēklas savā kurpē pirms ieiešanas tiesas zālē, tad šīs kāds lietā uzvarētu.

Ķiploki pasargāja cilvēkus no dažādiem ļaunajiem spēkiem - sērgām, burvestībām, vampīriem, skorpioniem un čūskām. Kā daudzi citi medicīniskie augi, arī ķiploks bija afrodiziaks, ja tiek lietots kopā ar koriandru un vīnu. Tika uzskatīts, ka tas palielina drosmi.

Tika uzskatīts, ka ingvers pasargā cilvēku no novecošanās. Tas arī aizsargājot cilvēkus no mēra un citām sērgām, kā arī bija mīlas dzērienu sastāvā.

Pētersīļi tika saistīti ar velnu. Augs dīgst ļoti lēnām, tādēļ cilvēki uzskatīja, ka sēklām septiņas reizes jāiet uz elli prasīt atļauju augt. Ja sēklas nedīgst, tad cilvēkam, kurš tās stādījis, nākošajā gadā jāmirst.



Lapas autors: Daina Saknīte
Lapa pēdējoreiz labota: 20.01.2010.