Dziedzerepitēlijs

     
http://www.unm.edu/~vscience/microscopy.htm  
http://mediatheque.parisdescartes.fr/article-video.php3?id_article=876&id_document=1357

    Šūnas, kas izdala sekrētu sauc par dziedzeršūnām jeb glandulocītiem. Visām dziedzeršūnām ir līdzīgi sekrēta veidošanas mehānismi, bet atšķiras sekrēta izdalīšana. Sekrēcijas norisei nepieciešamās izejvielas dziedzeršūnas uzņem no asinīm un limfas.
    Dzīvās šūnas izdala:
1) neorganiskās vielas (ūdens u.c),
2) vielmaiņas galaproduktus (CO2),
3) sekrētu.

    Šajās šūnās palielinās granulārais endoplazmatiskais tīkls vai gludais endoplazmatiskais tīkls. Pirmajā gadījumā sekrēts saturēs olbaltumvielas, otrajā – lipīdus. Šo vielu glikolizēšana ļauj tās transportēt uz diktiosomām (Goldži kompleksu) ar vezikulārā vielu transporta palīdzību. Diktiosomās notiek to tālāka šķirošana un eksports uz šūnas apikālo daļu, izmantojot vezikulāro transportu. Vezikulu pārvietošanos nodrošina mikrofilamenti un mikrocaurulītes.
    Sekrēts izdalās trijos veidos: merokrīnā veidā, apokrīnā veidā vai holokrīnā veidā.

  Merokrīnās sekrēcijas gadījumā sekrēts no šūnas izdalās eksocitozes ceļā. Sekretorās granulas saplūst ar plazmatisko membrānu un izdala saturu ārpus šūnas. Šis sekrēcijas veids ir visbiežāk sastopams, piemēram, siekalu dziedzeros. 
  Apokrīnās sekrēcijas gadījumā no šūnas atraujas apikālais gals ar visu sekrētu. Tādā veidā notiek sekrēcija piena dziedzerī un sviedru dziedzeros. Abos gadījumos pēc sekrēcijas notiek šūnu reģenerācija.
   Holokrīnās sekrēcijas gadījumā šūna pārpildās ar sekrētu un pārplīst. Šajā gadījumā šūna sekretē tikai vienu reizi un bojā gājušās šūnas aizvieto jaunas. Tās veidojas cilmes šūnu diferenciācijas rezultātā. Šāda veida sekrēcija notiek tauku dziedzeros.

    Dziedzerus iedala ārējās sekrēcijas dziedzeros un iekšējās sekrēcijas dziedzeros.
    Ārējās sekrēcijas dziedzeri ir vienšūnu un daudzšūnu.
    Vienšūnas dziedzeri ir, piemēram, kausveida šūnas (1.) zarnu un elpceļu epitēlijā. To izdalītās gļotas padara mitru gļotādas virsmu un aizsargā no mehānisku un ķīmisku kairinātāju iedarbes.
    Daudzšūnu dziedzeriem ir izvads. Izvads var būt zarots vai nesazarots. Sekretorā daļa atrodas izvada sākuma galā, un tā siena ir veidota no glandulocītiem. Pēc sekretorās daļas formas izšķir alveolāros (2.), tubulāros (3.) un jauktos dziedzerus (4.).

 1.2.3.        4.

    Iekšējās sekrēcijas jeb endokrīnie dziedzeri arī ir vienšūnu vai daudzšūnu.
    Vienšūnu dziedzeri (5.) ir izkaisītās šūnas gremošanas trakta gļotādas epitēlijā. Sekrēts jeb inkrēts no šūnām izdalās tieši asinīs. Daudzšūnu dziedzeru (6.) gadījumā veidojas kompleksas struktūras, kurās ietilpst asinsvadi u.c. struktūras.

    Iekšējās sekrēcijas dziedzeri izdala: hormonus, citokīnus vai neiromediatorus.

5.    6.
P. Apinis.
Cilvēks. Anatomija, fizioloģija, anatomijas pamati. SIA Nacionālais Medicīnas apgāds un SIA Jāņa Sēta. Rīga. 1999.

Sviedru dziedzeri


http://education.vetmed.vt.edu/Curriculum/VM8054/Labs/Lab14/Lab14.htm
 

    Sviedru dziedzeri ir merokrīni vai apokrīni. Merokrīnie visvairāk atrodas plaukstu un pēdu ādā, bet apokrīnie – padusēs, pieres ādā, ap anālo atveri. Lielāko daļu no šo šūnu sekrēta veido ūdens. Apmēram 2% ir sausne ( Na+, Cl- un urīnviela).
    Merokrīnie dziedzeri ir vienkārši tubulāri dziedzeri, kuru caurulītes ir savijušās kamoliņos. Tie atrodas ādas dziļākos slāņos. Savukārt izvads iet cauri dermai un epidermai. Ādas virspusē tie atveras ar sviedru poru. Apokrīnie dziedzeri atveras matu folikulā. Un pašā sekrēcijas procesā šūnas zaudē savu apikālo daļu.

Tauku dziedzeri


http://www.siumed.edu/~dking2/intro/IN042b.htm

    Tauku dziedzeri parasti atrodas ādas tīklainā slāņa virspusē, netālu no matu saknēm. To izvads atveras mata piltuvē. Visvairāk tauku dziedzeru ir galvas ādā, sejā un muguras augšdaļā. Tauku dziedzeru sekrēts palielina ādas elastību un kavē mikroorganismu savairošanos.
    Tauku dziedzeri ir vienkārši alveolāri dziedzeri ar holokrīnu sekrēcijas mehānismu. Tos veido mazdiferencētas šūnas, kas atrodas pie bazālās membrānas, un diferencētas šūnas, kas satur tauku ieslēgumus. Diferenciācijas gaitā atmirst šūnas struktūrelementi (kodols, mitohondriji u.c.).

Uz sākumu

Uz sākuma lapu