Neironi


tulane.edu/sse/cmb/people/schrader/

    Neironi veido galvas un muguras smadzeņu pelēko vielu un atrodas citos mazākos nervu šūnu sakopojumos - ganglijos. Katram neironam ir šūna, no kuras atiet viens garš izaugums – mielinizēts  aksons, un vairāki mazi – dendrīti. Aksoni var veidoties no dendrītu proksimālās daļas. Šūnas ķermeni jeb centrālo daļi sauc par perikarionu. Formas var būt vārpstveida, zvaigžņveida, maisveida. Neirona diametrs ir no 4 – 135 µm.


http://www.web-books.com/eLibrary/Medicine/Physiology/Nervous/Nervous.htm

    Neirons ir nervu sistēmas pamatvienība. Cilvēka smadzenēs ir apmēram 100 miljardi neironu. Neraugoties uz izmēru atšķirībām, neironiem ir trīs atšķirīgas daļas. Dendrīti uztver signālu no kaimiņu šūnas un pārraida to uz šūnas centrālo daļu. Centrālā daļa satur lielu apaļu kodolu (satur galvenokārt aktīvo eihromatīnu), daudz mitohondrijus  (mitohondrijiem raksturīgas cauruļveida kristas), labi attīstītu Goldži kompleksu un ET, lizosomas u.c. organellas. Neironos atrodas Nissla ķermenīši (bazofilās granulas, ko veido endoplazmatiskais tīkls (ET) ar ribosomām) pilda visu citoplazmu, īpaši daudz tie ir novērojami somatiskajos motorajos neironos. Tie ir raksturīgi dendrītos, bet tie nav novērojami aksonos. Citoplazmā var novērot lipīdu ieslēgumus, glikogēna granulas un pigmentu granulas.
Hormonu uzkrājumi aksonu terminālajā daļā. Nervu šūnās spēcīgi atīstīts citoskelets, kuru veido neirofilamenti un mikrocaurulītes un aktīna filamenti. Neirofilamentu diametrs sasniedz 10 µm.
    Sakarā ar to, ka netonam ir daudz saikņu ar citiem neroniem, tā dalīšanās nav iespējama. Tapēc neroni ir vienā vecumā ar to īpašnieku.

    Pazīstami trīs neironu veidi:
•
         Unipolāri jeb pseidounipolāri neironi. Tiem ir sfērisks perikarions. Atrodami ganglijos.
•
         Bipolāri neironi. Vārpstveida perikarions. Atrodami peridērajos ganglijos.
•
         Multipolāri neironi. Daudzstūrains perikarions. Atrodami centrālajā nervu sistēmā un autonomajos ganglijos.


health.howstuffworks.com/brain2.htm

    Unipolāros un bipolāros neironos dendrītu un aksonu struktūra ir līdzīga, bet multipolāros neironos ir daudz maza diametra dendrītu. 

Nervu šķiedra


http://www.keele.ac.uk/depts/bi/emunit/galleries/gallery2/index.htm

    Aksonu kopā ar apvalku sauc par nervu šķiedru. Nervu šķiedras kuras veido kūlīti sauc par nervu. Nervu šķiedrām ir mielinētas vai nemielinētas. Mielinētās nervu šķiedras impulsus pārraida ātrāk. Abos gadījumos tām tuvumā ir Švanna šūnas (lemnocīti). Švanna šūnas citoplazma veido ārējo šķiedras apvalka slāni. Mielīna apvalkā ir iešķēlumi (citoplazmas kanāli). Nodrošina barības vielu piegādi un var saņemt uzbudinājumu. Šķiedru kūlītis veido nervu.

Sinapses

    Sakarus starp neironiem realizē specializēti kontakti - sinapses. Tie ir specializēti nervu šķiedru gala aparāti. Šie kontakti veidojas starp aksonu telodendriju galiem un citu šūnu ķermeņiem (neironu, muskuļu, glandulocīti) vai dendrītiem. Izšķir: aksodentriskās (starp aksonu un dentrītu), aksosomatiskās (starp aksonu un šūnas ķermeni), aksoaksonālās (starp aksoniem) un dendrodendrītiskās (starp dentrītiem) sinapses, somatosomatiskās sinapses ir sastopamas reti.
   
Sinapses klasificē pēc to, kādus uzbudinājuma mehānismus vada caur sinapsi: ķīmiskās un elektriskās.
    Ķīmiskās sinapses sastāv no 3 komponentiem: presinaptiskā membrānas, sinaptiskās spraugas un postsinaptiskās mambrānas. Presinaptisko komponentu veido lodveidīgs aksona gala paplašinājums – sinaptiskā galviņa. Postsinaptiskā membrāna satur neiromediātoru receptorus. Sinaptiskā sprauga ir 20-30 nm plāna. Ķīmiskās sinapses izdala neiromediātorus (ķīmiskus komponentus, ko izdala eksocitozes ceļā).
Impulsu pārvade notiek tikai vienā virzienā no presinaptiskās membrānas uz postsinaptisko membrānu.


Ķīmiskās sinapses uzbūve
shp.by.ru/spravka/neurosci/

    Elektriskās sinapses ir divu nervu šūnu plazmolemmas ciešu kontaktu zona. Parasti tās veidojas starp dentrītiem un citas šūnas perikarionu. Impulsi tieši pāriet no vienas šūnas uz otru. Tā satur koneksonus - kanālus caur kuriem iet joni. Tie pēc nepieciešamības var atvērties vai aizvērties. Tā pārvada elektriskos impulsus.


Elektriskās sinapses uzbūve
http://www.mun.ca/biology/desmid/brian/BIOL2060/BIOL2060-13/CB13.html

    
Pēc funkcijām sinapses iedala efektorajos nervgaļos un jušanas nervgaļos.
    Efektorie nervgaļi ir kustību un sekretorie nervgaļi. Tie veido kustību šūnas (somatiskās vai veģetatīvās) neirālā galā, un ar to palīdzību orgāns (muskulis, dziedzeris) saņem impulsus.
    Jušanas nervgaļi atrodas jušanas šūnu dentrītu galā. Kairinājumu rezultātā tajos rodas nervu impulsi. Tie ir brīvie nervgaļi un iekapsulētie nervgaļi. Brīvie nervgaļi ir ciešā kontaktā ar apkārtējo vidi (asins kapilāru tuvumā un uztver fizikāli ķīmiskas izmaiņas šūnstarpā. Iekapsulētie nervgaļi jeb iekapsulētie ķermenīši ir dažādu veidu:
Meisnera ķermenīši. Krauzes kolba, Pačini ķermenīši, Ģenitālķermenīši, neiromuskulārā vārpsta, Lamelozais ķermenītis u.c. Tiem var būt vai arī nebūt iekšējās kolbas. Ķermenīši bez iekšējās kolbas ir veidoti no saistaudu kapsulas un nervu šķiedras. Ķermenīšiem ar iekšējo kolbu ir saistaudu ārējā kolba un neirogliju iekšējā kolba, kurā sazarojas jušanas neirona dentrīta gala zariņš.

    Neiroglija

   
www.dermpath.de/neurogli.htm

    Neiroglijai ir saistaudu nozīme. To veido gliocītu šūnas, kas skaita ziņā ir daudz vairāk kā neironi. Tā piedod smadzenēm formu un blīvumu. To funkcijas ir daudzveidīgas: tā balsta nervu šūnas un to izaugumus; sekretē, piem., piedalās smadzeņu likvora veidošanā; veido robežvirsmas, veidojot barjeru un izolāciju; fagocitē bojāgājušās šūnas; tām ir barošanas funkcija. Tās tieši nepiedalās uzbudinājuma izcelsmē un vadīšanā.
    Glijas šūnas iedala makroglijā un mikroglijā:
    Makroglija: ependīma, astrocītu glija, oligodendroglija. Par makrogliju tās sauc, jo lielāki izmēri un tās attīstās kopā ar neironiem no nervu plātnītes.
1. Ependīma.
Izklāj smadzeņu dobumus. Tā ir kubveida vai cilindriskas šūnas. Tām var būt mikrobārkstiņas vai skropstiņas. Funkcija ir atbrīvot CNS neironu un gliju šūnu metabolisma gala produktus.
2.
Astrocīti. Atrodas pie asinsvadiem. Tās ir zvaigžņveida šūnas. To funkcija ir balstīt, veidot barjeru un barot. Galvenā funkcija ir elektrolītu strāvas regulēšana smadzeņu šūnstarapā. Kopā ar asins kapilāru sienu astrocīti veido hematoencefālisko barjeru.
3.
Oligodendroglija veidota no oligodendrogliocītiem. Atrodas pelēkajā un baltajā smadzeņu vielā, ganglijos, nervgaļos un nervu šķiedru apvalkā. To forma var būt ļoti dažāda. Šīm šūnām nav izaugumu, un tās ļoti cieši pieguļ neirocītiem vai tā izaugumiem. Tie veido mielīna apvalku CNS, veic barošu un fagocitozi.
   
Mikroglija ir sīkākas šūnas un tās rodas asinīs no cirkulējošiem monocītiem. Mikrogliju veido glijas makrofāgi. Tie ir lakalizēti ap asinsvadiem. Glijas makrofāgi ir kustīgas šūnas. To funkcija ir fagocitēt.
   
Švanna šūnas. Švanna šūnas un satalītšūnas  izolē PNS aksonus un ganglijos esošos neironu perikarionus no apkārtējiem audiem. Katra šūna izolē īsu – līdz 2 mm garu aksona segmentu, bet kopā pārklāj visu aksonu, izņemot pauguriņa zonas. Švanna šūnas izstrādā bazālo membrānu, kas aptver nerva šķiedru no ārpuses. Nervu šķiedru veido: aksons, Švanna šūnas un bazālā membrāna.


Švanna šūna ap neirona aksonu
http://www.mercksource.com/pp/us/cns/cns_hl_dorlands_split.jsp
pg=/ppdocs/us/common/dorlands/dorland/six/000071648.htm

Uz sākumu

Uz sākuma lapu