Biotopi un aizsardzība


Smaržīgā naktsvijole
Aug gan sausās, gan mitrās, ekstensīvi izmantojamās pļavās, skrajos mežos.
Zaļziedu naktsvijole
Aug vislabāk skrajos mežos.

Sugas apdraud augsnes rekultivēšana, mēslošana un atradņu aizaugšana ar krūmiem vai kokiem. Noplūcot ziedkopu, netiek iznīcināts pats augs, bet tā pēcnācēji gan. Lai nodrošinātu sugas izdzīvošanu, naktsvijolēm, tāpat kā citām orhideju dzimtas pārstāvēm, veidojas ļoti liels sīku sēklu daudzums. Sēklas vējā var izplatīties tālu, bet tām ir pārāk mazs barības vielu krājums, lai dīgsts varētu attīstīties bez papildus barības vielām, ko tas var iegūt no sēnēm. Tāpēc sēkla dīgst tikai tad, kad nonāk kontaktā ar sēnes hifām un tas nenotiek bieži.

Naktsvijoļu saglabāšanai nav nepieciešami sarežģīti aizsardzības pasākumi- tik vien kā vasaras otrajā pusē nopļaut ežmalu un padomāt vai ir vērts plūkt veselu naktsvijoļu pušķi, ja pietiek ar vienu ziedu vāzē, lai smarža izplatītos pa visu telpu.


Abas sugas ir vairāk vai mazāk vienmērīgi izplatītas visā republikas teritorijā. Naktsvijoļu aizsardzības statuss Latvijā ir Latvijas Sarkanās grāmatas 4. kategorija un LR MK 2000. gada 14. novembra noteikumi Nr. 369, saskaņā ar kuriem abas sugas ir iekļautas īpaši aizsargājamo sugu un ierobežoti izmantojamo īpaši aizsargājamo sugu saraksta 1. pielikumā.



Uz sākumlapu