Apskates objekti

Viens no burvīgiem apskates objektiem ir pati Pededzes upe. To iespējams baudīt braucot ar laivām. Pārējās Pededzes baseina upes gan būs grūtības aplūkot braucot ar laivām, bet tāpēc jau tās nav mazāk skaistas. Lai aplūkotu pārējo Pededzes baseinu varētu ieteikt rīkot pārgājienus vai pārbraucienus, aplūkojot skaistākās vietas.
1. Alūksnes ezers. Burvīga vieta visdažādākā veida atpūtai. Iespējams peldēties, makšķerēt, braukt ar laivu, pastaigāties ezera krastos. Pie ezera ir arī daudzas un dažādas atpūtas vietas un kempingi dažādām gaumēm.
2. Mālupe. Viena no vietām kur var uzsākt laivošanu pa Pededzi. Šeit iespējams aplūkot arī tādas vietas kā Mālupes dzirnavas, Mālupes muižas kompleks, Upeskrastu senkapi un citas vietas [5].
3. Jaunanna. Burvīga vieta, kur iespējams baudīt gan dabas, gan kultūras pieminekļu skaistumu. Šeit iespējams pastaigāties dabas takā "Jaunanna". Tā ved gar Pededzes krastu un atrodas dabas liegumā "Jaunanna". Šajā pastaigu takā iespējams baudīt dabas skaistumu, uzkāpt medību tornī, kā arī aplūkot 1905. gadā celto Mežteku medību pili. Jaunannā aplūkojamas arī dzirnavas, kur mūsdienās darbojas HES, kā arī Jaunannas medību pils, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis [4].
4. Litene. Litenē apskatāma skaista muiža, kas celta 1700tajos gados. Litenē iespējamas aplūkot arī pašu Pededzi un tās burvīgos līkumus. Šeit ir arī ļoti skaistas alejas, kas saglabājušās vēl no muižas laikiem [6].
5. Pededzes ozolu audze. Viena no vietām, kuru noteikti vajadzētu apmeklēt. Skaistas dabas ainavas ar ozolu un ošu mežiem. Tas ir sezonāli pārplūstošo cieto platlapju mežs. Pededzes ozolu audze ir dabas liegums, kas aizņem 22,1 hektāru [7].
6. Balvi. Balvi ir pilsēta Latgales ziemeļaustrumos, Balvu novada centrs. Izvietojusies starp Balvu un Pērkonu ezeriem [8]. Balvos iespējams apskatīt skaistas strūklakas, lāču dārzu kur iespējams atpūsties un jauki pavadīt laiku gan pieaugušajiem gan bērniem. Balvos ir trīs ezeri pie kuriem iespējams atpūsties, makšķerēt, peldēties. Balvu pilsētu rotā arī tās vecais parks, kurā iespējams apskatīt arī muižu [9].s
7. Gulbene. Gulbene ir pilsēta Vidzemes ziemeļaustrumos, Gulbenes novada centrs, 186 km no Rīgas. Pilsēta izvietojusies Krustalīces krastos [10]. Gulbenes rajonā iespējams apskatīt daudzas dažādas interesantas vietas braucot ar riteni, ejot kājām vai braucot ar laivu. Viens no skaistiem apskates objektiem, ko iespējams arī izmēģināt ir bānītis. Tas kursē no Alūksnes uz Gulbeni un atpakaļ. Tāpat iespējamas arī citas jaukas pastaigu takas [11].
8. Attes muzejs. Manuprāt to varētu saukt par mazo brīvdabas muzeju. Šeit iespējams izbaudīt senlaicīgu garu un paražas. Muzeju veido vairākas vecas ēkas kā, piemēram, dzirnavas, saimniecības ēkas, saimes māja, pūnīte un vēl daudzas citas. Gada lielākais pasākums ir pļaujas svētki. Šajā pasākumā iespējams redzēt kulšanas procesu, māju celtniecību, kalšanu, veļas mazgāšanu, graudu malšanu un vēl daudzas citas seno latviešu nodarbes un lielā daļā no tām iespējams arī piedalīties. Šajā pasākumā piedalās arī  zirgi no Jaunannas. Tiek rīkotas izjādes ar zirgiem un braucieni karietē vai vāģos.
6. Pašu iniciatīva. Manuprāt, visskaistākie pārgājieni un visjautrākie piedzīvojumi atgadās, ja paši izvēlas sevis izveidotu maršrutu. No savas pieredzes ieteiktu izvēlēties kādu vietu, kas nav ierakstīta nevienā no tūrisma ceļvežiem. Tā iespējams aplūkot, piemēram, gandrīz necaurejamus mežus ar lieliem un veciem platlapjiem Alūksnītes upes krastos. Vai, piemēram, brienot pa Pededzi vai Alūksnīti atrast sarkanu akmeni, kurš izskatās kā nokrāsots, bet patiesībā ir apaudzis ar aļģēm. Iespējams ieraudzīt vecas dzirnavu paliekas un milzīgus dzirnakmeņus, pa kuru spraugām krākdams gāžas upes ūdens. Kādā nepļautā un pa pusei aizaugušā pļavā izbiedēt kādu stirnu, vai aiz upes līkuma satikt cītīgi strādājošu bebru....

Bet lai šīs un vēl daudzas citas dabas un kultūras vērtības varētu baudīt vēl daudzus gadus pēc tam un arī citas paaudzes, mums jāizturas saudzīgi pret sev apkārt esošo vidi. Pēc kārtīga pārgājiena, kad esam baudījuši atpūtu, nekādā gadījumā nedrīkst atstāt atkritumus aiz sevis. Kurinot ugunskurus apmetnēs jābūt piesardzīgiem, lai nenodarītu postu apkārt esošajam mežam vai pļavai. Baudiet dabu un tās skaistumu saudzīgi!

sākums