Atpūtas iespējas

Pededzes upe ir piemērota laivošanai. Tomēr to neapmeklē lieli atpūtnieku pūļi, jo tā atrodas tālu no Rīgas. Turklāt ir grūti nokļūt līdz šai upei. Pededze ir salīdzinoši lēna, ūdeņiem un zivīm bagāta upe. Laivojot pa šo upi iespējams aplūkot vienreizējas dabas ainavas.
Pededzes upē iespējams izvēlēties septiņu populārākos laivošanas maršrutus [2]:

Avots: imebeles.lv/articles/955/

1. Mālupe - Litene

45 kilometrus garš posms, kas veicams divās dienās. Netiek uzskatīts par labāko maršrutu. Ceļā šķērslis - Jaunannas HES. Esot vienmuļš meršruts, bet vietām tomēr ir diezgan laba straume. Pasākumu jautrāku dar;is vietām esošie akmeņi, akmeņu krāvumi vai koku sastrēgumi. HES nodarījis zaudējumus zivju bagātībai un ūdens dzidrībai. Priekšrocība ir tā, ka pa krastu ir tuvāk nekā pa upi [2].


2. Jaunanna - Pededze

Arī 45 kilometrus garš maršruts, kas veicams divās dienās. Zinātāji apgalvo, kas šis maršruts varētu būt vienmuļš... Parasti ieska izvēlēties Litenes - Višķu posmu, jo tas ir ar interesantākām ainavām. [2]


3. Litene - Pededze

27 kilometrus garš, divās dienās nobraucams upes posms. Tiek uzskatīts par skaistāko Pededzes posmu. Ļoti skaistas ainavas. Mīnuss tas ka reti sastopamas nometņu vietas, bet arī tūristu maz, tāpēc tam nevajadzētu sagādāt liekas neērtības. Šajā upes posmā iespējams aplūkot arī slavenās Pededzes ozolu audzes [2].


4. Pededze - Vīkšņu tilts

29 kilometrus garš upes posms, nobraucams divās dienās. Arī ļoti skaists Pededzes posms. Salīdzinājumā ar citiem ir daudz mazāk straujteču. Arī šajā posmā aplūkojamas ozolu audzes [2].


5. Litene - Vīkšņu tilts

56 kilometrus garš posms, kuru arī var nobraukt divās dienās. Apvieno iepriekšējos divus maršrutus [2].


6. Mālupe - Vīkšnu tilts

101 kilometra garš posms, kuru iespējams nobraukt piecās dienās. Profesionāļi varot arī divās dienās. Šajā maršrutā iekļauta gandrīz visa laivojamā Pededze [2].


7. Litene - Lubāna

75 kilometrus garš posms, kas nobraucams 3 dienās, vai 4. Braukšana ne tikai pa Pededzi, bet arī pa Aiviekstes upi līdz pat Lubānas ezeram [2].

Jāteic, ka personīgās pieredzes laivošanā pa Pededzi man nav. Tomēr ir pieredze brišanā. Arī tā ir jauka iespēja, ka pavadīt brīvo laiku aktīvi un veselīgi. Brist var dažādi: ar basām kājām, ar apaviem, ar garajām gumijas biksēm vai arī bez tām. No personīgās pieredzes varu teikt, ka brišana ar basām kājām paredzēta priekš drosmīgiem, izturīgiem un nesteidzīgiem cilvēkiem. Tas tāpēc, ka mazie akmentiņi, kas vietām mēdz klāt upju gultnes maigi spaida pēdas. Tas, protams, ir veselīgi, tomēr pēc pāris stundām tas sāk kļūt apgrūtinoši un ir tiešām patīkami ja var kājas uzvilkt apavus.
Ja nu nolemjat nakšņot, vai iet pārgājienā mežā kaut kur pa vidu starp Gulbeni un Balviem tad jārēķinās ar zināmu atšķirtību no pārējās pasaules. Cilvēku maz un kas pats galvenais, mobilie sakari pārsvarā gadījumos nav pieejami. Labi tad, ja vēlaties pavadīt laiku tā, lai neviens jūs netraucē. Slikti tad, ja, piemēram, sāk niķoties transports...

sākums