Baseina struktūra

 

Personīgā pieredze: Pēdējo divu vasaru laikā ir sanācis daudz laika pavadīt meklējot, atrodot un aplūkojot dažādas Pededzes upes baseina vērtības. Manuprāt Pededzes upes baseins sastāv no visdažādākā veida un rakstura upēm.

Tā, piemēram, ja vēlaties ieraudzīt kā sākas upe un pārbaudīt savas erudīcijas spējas, meklējot upes sākumu, iesaku apmeklēt Krutupītes augšteci Mārkalnes pagastā. Šī upe sāk savu tecējumu savācot kopā vairāku avotu ūdeņus, tāpēc tās sākums var būt atšķirīgās vietās atkarībā no tā vai ir sauss vai lietains laiks. Ja uzvedās klusu un mazliet piesardzīgi, tad tur pat apkārt esošajās, jau kādu laiku nepļautajās pļavās, var sastapt stirnas un pa garo zāli tām pieiet diezgan tuvu.

Ja ir radusies vēlme izbaudīt bebru valstību, tad to var darīt ļoti daudzās Pededzes baseina upēs, tomēr manuprāt vislabākā vieta, kur to varētu darīt, ir Maltupītes un Akaviņas sateces vieta. Šajā teritorijā ir līdzens reljefs, tāpēc bebriem šeit izdevies izveidot lielu "saimniecību".

Viena no manām mīļākajām upēm Pededzes upes baseinā ir Alūksnīte. Tā iztek no Alūksnes ezera. Šī upe vietām ir mierīga un lēni tekoša, bet vietām tā ir pilna ar akmeņiem un ūdens traucas tiem pāri burbuļodams. Vislielāko pārsteigumu manī izraisīja "sarkanie akmeņi", kas upē bija sastopami lielā skaitā. Tikai vēlāk uzzināju, ka šie "sarkanie akmeņi" ir sārtaļģes, kas veido apaugumus uz akmeņiem upēs, kur ir daudz skābekļa ūdenī.

Tāda lielāka un interesantāka upe varētu būt arī Ievedne. Pa šo upi gan diez vai varēs pabraukt ar laivu, ja nu vienīgi palu laikā vai pēc liela lietus, bet brist pa šo upi gan var. Ievednei ir ļoti skaisti krasti. Brīžiem tie ir tik stāvi kā sienas un pa tiem nemaz nav viegli uzrāpties, ja rodas tāda vajadzība. Šī ir ļoti mainīga upe. Vietām tā ir akmeņaina, vietām smilšaina. Dažviet tā ir sekla, bet turpat aiz līkuma var būt necaurbrienamas bedres. Ļoti skaista ir vieta Jaunannā kur Ievedne ietek Pededzē.

Atmiņā palikušas arī Balvu rajonā esošās mazās upītes ar to, ka tās lielākoties izskatījās pēc meliorācijas grāvjiem un braucot ar auto nereti bija grūtības tās pamanīt. Ja ir vēlme aplūkot visas šīs un vēl daudzas, daudzas citas Pededzes baseina upes braucot ar mašīnu, tas var izvērsties par jautru piedzīvojumu, jo ne visur ceļi ir tai labākajā stāvoklī, un par asfaltētiem ceļiem vispār var aizmirst.

Attēlu veidoja: Ilze Miķelsone

sākums