Teritorijas aprakts

Pededzes upes baseins atrodas Latvijas austrumu daļā. Pededze tek dienvidrietumu virzienā, tiecoties uz Lubānas ieplaku. Upes baseina labajā pusē atrodas Austrumvidzemes augstiene, bet kreisajā pusē atrodas Malienas līdzenuma lēzenie pacēlumi. No Austrumvidzemes augstienes nākošās pietekas ir straujākas un Pededzē ietek gandrīz perpendikulāri. Turpretī no Malienas līdzenuma tekošās upes ir rāmākas un Pededzē ietek ieslīpi. Pededzes upes baseinā ietilpst arī daļa Igaunijas. Pati Pededzes upe sākas Igaunijā iztekot no Kirikumae ezera. Pededzes upe ir arī Igaunijas un Krievijas robežupe. Latvijā Pededzes upes baseins atrodas Alūksnes, Balvu, Gulbenes un Madonas rajonos [3].

Pededzes upes baseina teritorijā pēc manām domām ir daudz mežu. Lielākoties arī pati Pededze tek caur mežiem. Pededzes pietekas lielākoties ir mazas vai vidēji lielas upes. Arī tās vairumā gadījumu tek caur mežiem. Viena no problēmām, kas, manuprāt, skar Pededzes baseina upes, ir meliorācija. Daudzas no mazajām upītēm ir meliorētas, pārvēršot tās par grāvjiem. Tomēr lielākoties šim baseinam piederošās upes ir ar dabisku tecējumu. Apsekojot baseina teritoriju nez kāpēc likās, kas Balvu un Gulbenes rajonos meliorācija daudz vairāk skārusi mazās upītes nekā Alūksnes rajonā. Tas, iespējams, tāpēc, ka šajās teritorijās ir vairāk lauksaimniecībā izmantojamu lielu lauku. Mans personīgais vērtējums ir tāds, ka aptuveni līdz Jaunannai Pededzes upes baseins ir vairāk mežonīgs un neskarts, bet tālāk uz leju jau to vairāk ietekmējuši cilvēki ar savu darbību. Tā, piemēram, braucot pa Pededzes ceļu, iespējams nonāk patiesi iespaidīgos džungļos! Ja braucot pa šo teritoriju uzmeklēsiet Alūksnītes upi iespējams pastaigāties vecā jauktu koku mežā. Manuprāt vieglāk ir pārvietoties pa upi, bet, ja patīk pārbaudīt savas spējas, var mēģināt izlauzties caur krūmu un kritušu koku biezokni.

Ja nu kādā brīdī sagribas atpūsties no dabas skaistuma, noteikti ir vērts aplūkot Kupravas ciemu. Manuprāt šī ir ļoti interesanta vieta un uz mani atstāja lielu iespaidu. Šajā ciemā savulaik tika uzbūvēta liela ķieģeļu rūpnīca, tomēr pēc 90to gadu pārmaiņām tā vairs nebija spējīga darboties. Tā nu tagad Kupravā paveras skati ar vecām rūpnīcas ēkām, pus pabeigtām vai gandrīz pabeigtām daudzdzīvokļu mājām, aizaugušu dzelzceļu... Biju tur iebraukusi šovasar kādā saulainā dienā, izskatījās kā no kādas stāstu grāmatas vāka.

Tā kā mans uzdevums bija apsekot Pededzes upes baseinu, tad gribējās atrast arī Pededzes ieteku Aiviekstē. Redzēt to vietu, kā tur izskatās!? Tomēr jāteic, ka man tas diemžēl neizdevās, jo ar mašīnu aizbraukt līdz šai vietai nemaz nebija tik viegli. Tad nu piebraucu cik vien tuvu iespējams. Jāteic, ka salīdzinājumā ar savu nelielo izmēru un straujo raksturu augštecē, lejtecē Pededze jau ir ievērojami lielāka un nosvērtāka. Tas protams ir loģiski, bet tomēr interesanti salīdzināt visas tās pārmaiņas, kas notiek ar upi tās tecējuma ceļā.

sākums