Izskats

Tēviņi vidēji sver 731 gramu, bet mātītes ap 720 gramiem. Ķermeņa garums ir 25 - 35 cm, astes garums 17 - 25 cm (tā ir gara un tieva un beidzas ar sarkanīgu vai melnu galiņu). Asti surikāti izmanto līdzsvaram, kad stāv uz pakaļkājām. Ap acīm tiem vienmēr ir melni plankumi. Surikātiem ir mazas, melnas, pusmēness formas ausis, kuras tie var aizvērt, lai novērstu zemes iekļūšanu ausīs, kad tie rok aliņas. Tāpat kā kaķiem, tiem ir binokulārā redze.

Katra surikāta pirksta galā ir neievelkams, stiprs, 2 centimetrus garš un izliekts nags. Nagus tie izmanto, lai izraktu gan alas, gan medījumus. Nagi kopā ar muskuļotajām pakaļkājām tie izmanatoti, lai kāptu kokos.

Kažoks tiem parasti ir dzeltenīgi brūns ar pelēcīgu, brūnu vai sudrabotu nokrāsu. Pāri muguri tiem ir īsas un paralēlas strīpas, kas sākas no astes pamata un stiepjas līdz pleciem. Strīpu veids katram surikātam ir unikāls.

Attēla avots. Attēlu rediģēja K. Cīrule.

Uz vēdera surikātiem ir palnkums, kas ir ļoti plānā kārtā segts ar apmatojumu, tāpēc var redzēt melno ādu. Šis laukums tiek izmantots siltuma absorbēšanai, kamēr tie stāv uz pakaļkājām. Tas parasti tiek darīts agri no rīta pēc aukstas tuksneša nakts. [7]

Citu studentu referāti

Uz sākumlapu


Lapas autore: Krista Cīrule
Lapa izveidota: 15.01.2011