Kaņepes



Ievads

Kaņepju klasifikācijaCannabis sativa L
Apraksts


    Kultūras kaņepes cēlušās Dienvidāzijā no savvaļas kaņepēm. Tās sastopamas brīvā dabā Turkmēnijā un Krievijas stepju apgabalos, ka arī Persijā un tai apkārtējās zemēs. Kaņepes sāktas kultivēt vēlāk nekā garšķiedras lini. Taču tās jau sen audzētas Ķīnā, Austrumindijā un Persijā galvenokārt narkotisko vielu iegūšanai.



http://www.spoki.lv/vesture/kanepju-STAKS/331379

Bioloģiskais raksturojums. Vīrišķie un sievišķie ziedi ir šķirti, katrs
attīstās uz sava auga. Vīrišķos augus sauc par saušņiem jeb pasakņiem, sievišķos - par mātes-kaņepēm. Saušņi dod tikai šķiedru, tie drīz pēc noziedēšanas nokalst. Mātes-kaņepes dod šķiedru un sēklas. Sējumos saušņi ir 45- 47%, mātes-kaņepes – 53-55%  Pēc svara saušņi sastāda līdz 20% no kopējās auga masas un dod ~30% no kopējās šķiedras ražas. Saušņi ir tievāki par mātes-kaņepēm, garāki, mazāk lapoti un dod augstākas kvalitātes šķiedru. Pēc uzziedēšanas saušņi vairs neaug garumā. Laikā nenovācot, tie novīst un nokalst. Atmirušo saušņu šķiedras kvalitāte strauji pasliktinās, zūd šķiedras izturība.
    Mātes-kaņepes pēc saušņu nokalšanas turpina augt un nogatavina sēklas.
    Saušņu un mātes-kaņepju nevienlaicīgas nogatavošanās dēļ rodas grūtības novākšanā, jo saušņi ir jānovāc ar rokam, pie tam tiek bojātas mātes-kaņepes; rodas šķiedru un sēklu zudumi. Ir izaudzētas kaņepju šķirne, kurai saušņi un mātes-kaņepes nogatavojas vienā laikā 

Morfoloģiskās īpatnības. Kaņepju stumbrs apakšdaļā ieapaļš, augstāk šķērsgriezumā seššķautņains, rievains, ar matiņiem. Tas viegli pārkoksnējas;  līdz 60% no visas auga virszemes daļas ir koksne. Stublāja centrālā daļa ir serde, kas veģetācijas beigās izdrūp, un rodas dobumi. Lapas staraini dalītas, ar matiņiem, viegli nokrīt. Vīrišķajiem augiem ziedi skarās, sievišķajiem - blīvās vārpstās pa vienam seglapu žāklēs. Auglis - riekstiņš. Sakņu sistēma mazāk attīstīta nekā citiem kultūraugiem. Saknes aug gausi. Dziļi apstrādātā  augsnē saknes var sasniegt 1,5 – 2 m dziļumu. Vairums sīko sakņu , kas uzņem barības vielas, izplatās 20 - 40 cm dziļi. Purvainās augsnēs spēcīgi attīstītas sānsaknes, jo galvenā sakne reti iet dziļāk par 30 - 40 cm. Bārkšsankes  izplatās 10 -20 cm dziļi.

Bioloģiskās īpatnības.  Kaņepēm dažādos augšanas periodos  ir atšķirīga augšanas intensitāte. Tās visstraujāk aug garumā un ražo vislielāko organisko masu laikā no ziedpumpuru veidošanās sākuma līdz ziedēšanai (30-40 dienas). Labos apstākļos 18-20° C temperatūrā augi šajā laikā pieaug par 4 - 6 cm, dažreiz pat 12 cm diennaktī. Šajā laikā izaug 75% kopējas ražas. Vīrišķie augi sākumā aug straujāk nekā sievišķie, bet vēlāk, pēc noziedēšanas, sievišķie augi tos panāk un nomāc.Strauji augot un attīstot lielu apjomu, kaņepes nomāc nezāles.
    Klimata ziņā kaņepēm nav augstu prasību. Tās var audzēt samērā tālu ziemeļos, kā arī dienvidos. Kaņepes mīl siltumu. 1-2° C tās sadīgst 14-18 dienās. Ja augsnes temperatūra 8-10 °C, sadīgst 3-5 dienās. Dīgsti ir izturīgi pret pavasara salnām, pacieš atkārtotas nakts salnas (-3 līdz -5° C). Temperatūrai pazemoties, augšana apstājas. Ziedpumpuru attīstības un ziedēšanas laikā augi ir jutīgi pret temperatūras pazemināšanas un nelielās nakts salnās var nosalt. Visaugstākās ražas iegūst  mitrās un siltās vasarās, kad bieži līst un vidēja gaisa temperatūra ir ap 16-20° C. Karstās un sausās vasarās augi cieš no mitruma trūkuma.
     Kaņepju augšanas laikā vajag daudz mitruma. Viena kilograma sausnas ražošanai tās patērē 120 kg ūdens, tas ir 1,5 - 2 reizes vairāk nekā auzas un mieži. Vislabāk kaņepes aug augsnē, kurā ir 70 - 75% mitruma ( no pilnas ūdens kapacitātes). Visvairāk ūdens  tām vajag no ziedpumpuru veidošanās sākuma līdz ziedēšanai. Šajā laikā tās patērē 50 - 70%, bet vēlos sējumos pat 80 - 90% no kopēja ūdens patēriņa. Tomēr augstu gruntsūdens līmeni tās nepanes, tam jābūt vismaz 80 - 100 cm dziļi.
    Kaņepes mīl irdenas, labi iekoptas un mēslotas augsnes, kas bagātas ar trūdvielām un mitrumu. Vislabākie ir kultivēti, nosusināti zāļu purvi un palienu augsnes vai arī vidēji  smagas minerālaugsnes ar dziļu aramkārtu. Minerālaugsnes parasti satur mazāk organisko vielu, tāpēc kaņepes ir bagātīgi jāmēslo. Labi aug melnzemē. Kaņepēm neder smagas, blīvas māla augsnes.
    Kaņepju audzēšanai piemērotas zemākas, mitrākas vietas, kas aizsargātas no aukstajiem vējiem. Taču tās nepanes applūstošas vietas, kur ilgāku laiku stāv ūdens. Kaņepes ir nepiemērotas arī skābām augsnēm.
    Barības vielu uzņemšana nevienmērīga. Visvairāk  to patērē no ziedpumpuru veidošanās līdz ziedēšanai, tāpēc šajā laikā barības vielu nevar trūkt. Augšanas sākumā kaņepju sakņu sistēma ir vāji attīstīta, tādēļ augsnei jāsatur daudz viegli uzņemamu barības vielu. Fosforu kaņepes uzņem vienmērīgi no dīgšanas līdz sēklu nogatavošanās laikam. Kritiskais fosfora uzņemšanas period ir augšanas sākumā, kad fosforam trūkstot, var atpalikt auga attīstība. Kālija un slāpekļa kritiskai periods
sākas pirms ziedpumpuru veidošanās un turpinās līdz ziedēšanai. Šajā laika  kāliju un slāpekli augi uzņem maksimālos daudzumos.
    Treknās, ar organiskajiem savienojumiem pārmēslotas piemājas augsnēs kaņepēm ir sevišķas priekšrocības - tās labi izmanto bagātīgu organisko mēslojumu, jo neveldrējas; augsne paliek tīra no nezālēm. Augsnēs ar ļoti daudz humusa ražas ir augstākas, bet šķiedra zemākas kvalitātes
 
Atpakaļ

Izmantošana
Kaņepju audzēšanas pētījumi
Izkaildējošas  norādes

Citi referāti