Kaņepes

Kaņepju sēklas

Kaņepju šķiedras







http://lv.wikipedia.org/wiki/Att%C4%93ls:CannabisSeeds.jpg                                                                                                                                                                                     

 http://lv.wikipedia.org/wiki/Att%C4%93ls:Hennepvezel_Cannabis_sativa_fibre.jpg

Ievads

Kaņepju klasifikācija
Apraksts
Izmantošna

Kaņepes audzē dažādiem mērķiem. No to mizas, serdes, lapām un sēklām iegūst dažādus izejmateriālus vairāku produktu ražošanā Tā ir viena no pasaulē izplatītākajām neēdamajām kultūrām, kuras virszemes daļas nav ēdamas. Kaņepju šķiedru uzskata par vienu no labākajām dabiskajām šķiedrām tekstilrūpniecībā. No tās izgatavo audumus tekstilizstrādājumu pagatavošanai, kā arī izturīgus tehniskos audumus uzgunsdzēsības, dzensiksnu gatavošanai. Šķiedras var izmantot arī tauvu, virvju, auklu un diegu pagatavošanai.
No kaņepju sēklām var pagatavot pārtikas produktus: kaņepju sviestu, grūsli, kaņepju pienu un eļļu. No tām iespējams izdalīt fosforu saturošu organisko savienojumu — fitīnu, kuru izmanto medicīnā, mazasinības ārstēšanā, nervu un vielmaiņas slimību gadījumos.
Kaņepju sēklām raksturīgs augsts eļļas saturs. Iegūstot kaņepju eļļu rūpnieciski, tai piemīt stipra īpatnēja garša un smarža, un tai ir zilgani brūna nokrāsa. Tā kā kaņepju eļļa ātri žūst, to izmanto laku, krāsu un mīksto ziepju pagatavošanā. Attīrītu kaņepju eļļu plaši izmanto konservu rūpniecībā un konditorejas izstrādājumu pagatavošanā.
Eļļas rūpniecības blakusprodukts ir kaņepju rauši, kurus izmanto lopbarībā

Atpakaļ


Kaņepju audzēšanas pētījumi
Izkaildējošas  norādes

Citi referāti