Garšaugi

Uz sākumu

Baziliks

Izmanto auga zaļās daļas svaigas vai kaltētas un saberztas pulverī.
Baziliku pievieno dažādiem salātiem, majonēzei, gaļas un zivju ēdieniem, olu kultenim, tomātu un cepeša mērcēm, siera omletei, zaļumu sviestam, marinādēm.

Augs satur ēteriskās eļļas, kamparu. Tiem ir baktericīda iedarbība, kampars pastiprina sirds darbību, eļļas uzlabo apetīti, darbojas arī kā pretiekaisuma līdzeklis.

Izmanto galvenokārt svaigas lapiņas, bet var ēdieniem pievienot arī kaltētas sēkliņas.


Foto:http://reiki.ucoz.lv/publ/dziednieciba/audzets_latvija/garsaugi/48-1-0-127

Timiāns 

Timiānu izmanto treknajiem ēdieniem, jo tas palīdz kuņģim labāk sagremot ēdienu. to var izmantot arī marinādēm, zupām, cepešiem un dārzeņu ēdieniem.

Timiāna eļļu izmanto arī aromterapijā. Tā stimulē gremošanu un tai piemīt arī antiseptiska iedarbība uz zarnām, dezinficē plaušas un stimulē asinsriti.

Izmanto galvenokārt gan svaigas, gan kaltētas lapiņas, kā arī eļļu.



Foto:http://reiki.ucoz.lv/publ/dziednieciba/audzets_latvija/garsaugi/48-1-0-127

Rozmarīns

Svaigu rozmarīnu izmanto zupās, dārzeņu ēdienos, mērcēs, grilējot.
Rozmarīnu var lietot gremošanas traucējumu gadījumā vai stresa mazināšanai. Tam piemīt antiseptiska iedarbība, līdz ar to palīdz pret gripu un vīrusu saslimšanām. Rozmarīns tiek izmantots arī pret kaitēkļiem.

Izmanto gan svaigas, gan kaltētas lapiņas.


Foto: http://reiki.ucoz.lv/publ/dziednieciba/audzets_latvija/garsaugi/48-1-0-127





Ance Roga 19.01.2013