Izmanto auga zaļās daļas svaigas vai kaltētas un saberztas
pulverī.
Baziliku pievieno dažādiem salātiem, majonēzei, gaļas un zivju
ēdieniem, olu kultenim, tomātu un cepeša mērcēm, siera omletei,
zaļumu sviestam, marinādēm.
Augs satur ēteriskās eļļas, kamparu. Tiem ir baktericīda
iedarbība, kampars pastiprina sirds darbību, eļļas uzlabo apetīti,
darbojas arī kā pretiekaisuma līdzeklis.
Izmanto galvenokārt svaigas lapiņas, bet var ēdieniem pievienot arī kaltētas sēkliņas.
Timiānu izmanto treknajiem ēdieniem, jo tas palīdz kuņģim labāk
sagremot ēdienu. to var izmantot arī marinādēm, zupām, cepešiem un
dārzeņu ēdieniem.
Timiāna eļļu izmanto arī aromterapijā. Tā stimulē gremošanu un tai piemīt arī antiseptiska iedarbība uz zarnām, dezinficē plaušas un stimulē asinsriti.
Izmanto galvenokārt gan svaigas, gan kaltētas lapiņas, kā arī
eļļu.
Svaigu rozmarīnu izmanto zupās, dārzeņu ēdienos, mērcēs,
grilējot.
Rozmarīnu var lietot gremošanas traucējumu gadījumā vai stresa
mazināšanai. Tam piemīt antiseptiska iedarbība, līdz ar to palīdz
pret gripu un vīrusu saslimšanām. Rozmarīns tiek izmantots arī
pret kaitēkļiem.
Izmanto gan svaigas, gan kaltētas lapiņas.
Ance Roga 19.01.2013