ex situ metodes

Ekskavatori (Dredge) un grābšanas (Grab) paraugu ņēmēju iekārtas.


Abu tipu paraugu ņēmēji tiek konstruēti tādā veidā, lai pēc iespējas labāk saglabātu sedimenta integritāti nemainīgu. Ekskavatora tipa iekārtas varētu salīdzināt ar spaini (bucket), grābšanas tipa iekārtas ar - kausu (dipper).


Ekskavatora tipa gadījumā iekārta tiek iegremdēta sedimentā, bet tā augšdaļa paliek atvērta. Pēc parauga paņemšanas augšdaļa tiek aizvērta un sediments tiek nogādāts virszemē. Paraugam nepiekļūst virszemes ūdeņi, un ūdens, kas atrodas paraugā neizkļūst ārpus parauga.

Autors: http://www.envco.com.au/catalog/product/bottom-grabs/peterson-grab.html

Phleger urbis.


Phleger urbis (Phleger corer) tā svars ir aptuveni 8 kg. Papildus ir svina caurule, kuras diametrs ir 3.5 cm. Corera (naža) augšējā daļā ir stabilizācijas spura un laukums, kuram var pievienot papildus svaru, lai palielinātu izspiešanu. Caurules augšējā daļā ir vārsts, kas sastāv no konusveida tapas, kas var slīdēt divos virzienos- uz augšu, lai ļautu ūdenim plūst cauri samazinot priekšējo vilni. Parasti ar šo ierīci paraugi tiek ņemti no laivas seklos ezeros un purvos.

Autors: http://pubs.usgs.gov/of/2000/of00-358/graphics/chapter1/samplers/phlcorer.gif

(Vibratory corers)


Parasti ierīces izmēri ir ar diametru- 141 mm, un iespēju ieurbties nogulumos līdz 6 m dziļumam. Urbim ir mehāniska vibrējoša galva, kas novietota urbšanas cilindra augšgalā. Vibrējoša galva var tik darbināta izmantojot vairākas metodes: hidraulisko, pneimatisko un elektrisko padevi. Vibrējošo galvu var izmantot dažādās kombinācijas, amplitūdās un frekvencēs. Lai ievadītu urbšanas cilindru nogulumos: pamatā izmato vertikālās vibrācijas. Vibrējošo cilindru izmēri ir no rokās turamiem līdz tādiem kam ir nepieciešama speciāla tehnika ar pacēlājiem. Darbības amplitūda ir no paisuma un bēguma ieguluma līdz vairāk pat 1000 m dziļumam.

Autors: http://pubs.usgs.gov/of/2000/of00-358/graphics/chapter1/samplers/alpine.jpg
Uz lapas augšu
Uz sākumu

Zeidaks Jānis 20.01.2013