Slimības

Akūts bronhīts - izraisa vīrusi vai baktērijas, ja ir novājināts organisms, piemēram, apsaldēšanās gadījumā. Slimība parasti sākas ar sausu klepu un iesnām.
Hronisks bronhīts - plašs bronhu gļotādas iekaisums, kas izraisa klepu un atkrēpošanu. Tā cēloņi ir smēķēšana, atmosfēras piesārņojums vai kaitīgi darba apstākļi un nelabvēlīga iedzimtība [8].
Pneimonija jeb plaušu karsonis - Pneimonija ir plaušu iekaisuma slimība. To bieži raksturo kā plaušu alveolu iekaisumu un nepareizu alveolu aizpildījumu ar šķidrumu. Pneimonijas raksturīgākie simptomi ir klepus, sāpes krūšu kurvī, drudzis un apgrūtināta elpošana [9].
Astma - elpceļu slimība, kā rezultātā rodas augsta jūtība pret kairinātājiem, kas izraisa elpceļu saslimšanas. Kairinātāji ir dažādi alergēni - pārtikas produkti, augu ziedputekšņi, dzīvnieku spalvas, kā arī ķīmiskas vielas. Slimībai raksturīgs pēkšņs elpas trūkums.
Hroniska obstuktīva plaušu slimība (HOPS) - progresējoša slimība, kura bojā elpošanas ceļus un plaušu audus [10].
Plaušu vēzis - Plaušu vēzis ir ļaundabīgu audzēju grupa, kas attīstās no plaušu un bronhu izklājošiem audiem. Plaušu vēzis ļoti ātri progresē, ļaundabīgās šūnas izplatās pa organismu, radot metastāzes – jaunus ļaundabīgus mezglus citos orgānos [11].
  Plaušu vēzis
(Plaušu vēzis.) Attēls ņemts no: http://www.earthtimes.org/health/lung-cancer-tumours-smokers-10-times-genetic-mutations/2177/
Lapa izveidota: 20.01.2013
Autors: Liene Pirtniece
  • Sākums