Uzbūve

Elpošanas orgānu sistēmu veido elpceļi un plaušas. Elpceļi sastāv no augšējiem elpošanas ceļiem: deguna dobuma un rīkles (aizdegunes, rīkles mutes un balsenes daļām), kā arī no apakšējiem elpošanas ceļiem: balsenes, trahejas, galvenajiem bronhiem.

Visos elpceļos ir skrimšļa skelets, kas neļauj elpceļiem saplakt. Trahejā tas sastāv no skrimšļa pusgredzeniem, bet lielajos bronhos no gredzeniem. Mazajās bronhiolās skrimšļa skeleta nav. Gandrīz visus elpceļus izklāj gļotāda ar skroptiņepitēliju, kas nodrošina gaisa sasilšanu, attīrīšanu un samitrināšanu [3].

Deguna dobums - tas ir ožas orgāns un to veido galvaskausa sejas daļas kauli un deguna skrimšļi. Deguna dobumam ir vairāki blakusdobumi galvaskausa kaulos, kuri piedalās skaņu veidošānā.
Rīkle - tā ir muskuļota caurule, kura sākas pašā galvaskausa pamatā un piegulst pie kakla skriemeļiem. Rīkle sadalās divos cauruļveida orgānos: balsenē un barības vadā, kurš savukārt pieder pie gremošanas orgānu sistēmas.
Balsene - elpošanas un balss orgāns. Balsenes ieeju iekšpusē slēdz gareniski novietotas balss saites. Cilvēkam galīgā skaņas izveidošanās notiek rīklē, mutes dobumā un deguna dobumā, mainoties mēles, lūpu un apakšžokļa stāvoklim.
Traheja - ieelpotais gaiss no balsenes nonāk trahejā, tas vienmēr var brīvi plūst cauri elpvada, kura mugurējā sieniņa pieguļ barības vadam. Šī sieniņa ir mīksta un elastīga, jo tajā nav skrimšļu [4].
Bronhi - elpvada sazarojumi, pa kuriem cirkulē gaiss [5].
Plaušas - pāra orgāns, kas sastāv no bronhiem un plaušu pūslīšiem. Tās aizņem krūšu dobuma lielāko daļu. Ap plaušām ir plēvīte, kuru sauc par pleiru.
Diafragma - galvenais elpošanas orgānu sistēmas muskulis. Muskulis atrodas uzreiz zem plaušām. Ieelpas brīdī diafragma saraujas [4].

Lapa izveidota: 20.01.2013
Autors: Liene Pirtniece
  • Sākums