Ar pārtiku uzņemtās olbaltumvielas
jeb proteīni gremošanas orgānu sistēmā tiek sadalītas aminoskābēs
un resorbētas asinīs, ar kurām tās tiek izplatītas pa visu
organismu. Cilvēks nespēj de novo sintezēt 8-10
olbaltumvielu sastāvā esošās aminoskābes, tādēļ tās ir jāuzņem ar
pārtiku. Ikdienā vēlams uzņemt no 30 g proteīnu,
turklāt jāievēro, ka aminoskābes ķermenī nav iespējams uzkrāt,
atšķirībā no, piemēram, taukiem. Ja ikdienā ar pārtiku tiek
uzņemts vairāk olbaltumvielu, nekā nepieciešams novecojušo
proteīnu aizstāšanai vai jaunu savienojumu sintēzei, tās tiek
degradētas aknās un urīna sastāvā tiek izvadītas no organisma.
Slāpekļa balanss organismā
visvairāk ir atkarīgs no proteīnu/aminoskābju metabolisma, turklāt
slāpekļa savienojumu līdzsvaru organismā regulē vairāki hormoni,
galvenokārt, kortizols un testosterons.
Proteīnu degradāciju veic
proteolītiskie enzīmi, piemēram, proteināzes un peptidāzes,
kā arī specializētas organellas - proteasomas. Liela
proteināžu grupa satur serīnu aktīvajā centrā.
Aminoskābju degradācijas
procesā alfa-amino grupa tiek aizvākta transaminācijas vai
deaminācijas reakcijās. 20 Proteinogēnās aminoskābes
degradācijas procesā tiek pārvērstas par septiņiem atšķirīgiem
galaproduktiem: acetoacetāts, acetil CoA, 2-oksoglutarāts,
sukcinil CoA, fumarāts, oksalacetāts un piruvāts. Pēdējie pieci
nosauktie ir glikoneoģenēzes prekursormolekulas, kuras var tikt
integrētas glikozes molekulā. Savukārt galaprodukti acetoacetāts
un acetil koenzīms A var tikt iesaistīti, piemēram, lipīdu
anabolisma reakcijās.
Vispārīga proteīnu
metabolisma shēma:
Teksta sagatavošanai izmantoti materiāli no Koolman J, Roehm KH. 2005, Color Atlas of Biochemistry, Second Edition, Georg Thieme Verlag, Stuttgart, Germany.
Copyright Lilija Aprupe 2013. gada 20. janvārī