Uz sākumu


Lipīdi

        Tauki jeb lipīdi, kas uzņemti ar pārtiku, gremošanas procesos tiek sadalīti divās pamatkomponentēs - glicerīnā un taukskābēs. Mazizmēra atbrīvotās taukskābes asinīs tiek transportētas brīvā veidā (netiek esterificētas), bet garas taukskābes, kas ir mazāk šķīstošas ūdenī (asinīs), tiek transportētas piesaistītas albumīnam, plazmas proteīnam. Ja asinīs ir paaugstiināts taukskābju līmenis, tās tiek pārvērstas par ketona "ķermeņiem", kuri, savukārt, kalpo par enerģijas avotu sirdij un smadzenēm.
        Taukskābes no asinīm uzņem dažāda veida audi, tomēr visaktīvāk taukskābes tiek degradētas aknās. Vissvarīgākais degradācijas process, kuru sauc par beta-oksidāciju, notiek hepatocītu mitohondriju matriksā. Vispirms šūnas citoplazmā taukskābes tiek aktivētas, tās piesaistot pie koenzīma A, veidojot acil CoA, tad ar karnitīna transportsistēmas palīdzību taukskābe nokļūst mitohondiju matriksā, kur vairāku reakciju rezultātā rodas acetil CoA molekula. Šie produkti var tikt oksidēti par CO2 TCA (Krebsa) ciklā, veidojot reducētu koenzīmu un ATF (adenozīn trifosfātu).
           Vispārīga tauku degradācijas galaproduktu metaboliskā nozīme organismā:

Lipīdu nozīme.

(Attēls no: Jassal/Gillespie/Gopinathrao/D'Eustachio/reactome.org: http://www.reactome.org/entitylevelview/PathwayBrowser.html#DB=gk_current&FOCUS_SPECIES_ID=48887&FOCUS_PATHWAY_ID=556833&ID=556833 )

      Teksta sagatavošanai izmantoti materiāli no Koolman J, Roehm KH. 2005, Color Atlas of Biochemistry, Second Edition, Georg Thieme Verlag, Stuttgart, Germany un http://en.wikipedia.org/wiki/Ketone_bodies.


Copyright Lilija Aprupe 2013. gada 20. janvārī