kreisais

Baltais zaķis Lepus timidus L.

labais
Informācija
sākums
morfoloģija
izplatība
dzīves vides izvēle
vairošanās
barošanās
uzvedības raksturojums
informācijas resursi
Citi interneta resursi

galerija

Citu studentu referāti

Barošanās

Baltais zaķis ir zālēdājs. Barības sastāvs variē līdz ar apdzīvoto teritoriju [7]. Vasarā zaķi izvēlas zāli un lakstaugus ar ar augstu barības vielu daudzumu [11]. Rudenīzaķu barība pakāpeniski pāriet uz koku un pundurveidīgo krūmu zariem, dzinumiem un dažkārt mizu. Ziemā, kad zemi klāj bieza sniega sega, tie barojas ar zariem, kurus var aizsniegt un, kuru diametrs ir apmēram 2-4mm [13]. Spējīgs izdzīvot arī tad, ja nav pieejama kvalitatīva barība. Ja ir pietiekoši barības resursi baltais zaķis kļūst izvēlīgs un izvēlas tikai labāko [11]. Ziemā balto zaķu barību Eiropā lielākoties sastāda bērzi Betula sp., kadiķi Juniperus sp., papeles, apses Populus sp., vītoli Salix sp. un pīlādži Sorbus sp. [7]. Ir ticis novērots, ka baltais zaķis barojas ar apšu un vītolu mizu un zariem, bet pumpurus neēd (norauj un nomet sniegā). Savukārt bērziem noēd zarus un pumpurus, bet mizu neizmanto barībā. Pētījumā, kad ziemā zaķiem tika piedāvātas divas dažāda vecuma bērzu sugas, Betula pendula un Betula pubescens, tika atklāts, ka baltais zaķis izvēlas B.pendula, kad tas ir pieaudzis koks, bet B.pubescens, kad tas ir jauns. Ir ticis novērots, ka zaķi rudenī barojas ar mellenes Vaccinium myrtillus un brūklenes V.vitis-idaea lakstiem, kamēr zemi nav pārklājis sniegs un tikai tad tie pievēršas kokaugiem. Vasarā ar šo augu lakstiem nebarojas [14].

Ziemā zaķi galvenokārt izvēlas apdzīvot teritorijas ar jauniem mežiem, kur virs biezās sniega segas viegli aizsniegt zarus, un lauksaimniecības zemju malas, kur var aizraksties līdz ziemāju sējumiem. Jaunus mežus baltais zaķis mēdz izvēlēties arī vasarā un rudenī, jo atrodami barības resursi ar augstu barības vielu daudzumu. Zaķi reti mēdz izvēlēties dumbrāju mežus un priežu mežus [14].

Ja ziemas periodā lielāko daļu zemo krūmu sedz bieza sniega sega, tiek uzskatīts, ka šajā laikā tie var ciest no bada, kvalitatīvas barības trūkuma rezultātā. Šajā laikā ir iespējams piemērot papildus barību, nocērtot kādu apsi vai izvietojot zaru kaudzes to apdzīvotā teritorijā. Vasaras laikā zaķi apdzīvo mazas teritorijas, jo barība ir pietiekošā daudzumā, sākoties ziemai tie sāk apdzīvot plašākas teritorijas meklējot barību [14]. Nav ticis novērots, ka starp baltajiem zaķiem un citām sugām būtu konkurence par kādu barības resursu vai arī agresīvas sadursmes [11].

uz sākumu

Santa Voitkāne Pēdējo reizi mainīts:
18.01.2012.