kreisais

Baltais zaķis Lepus timidus L.

labais
Informācija
sākums
morfoloģija
izplatība
dzīves vides izvēle
vairošanās
barošanās
uzvedības raksturojums
informācijas resursi
Citi interneta resursi

galerija

Citu studentu referāti

Uzvedības raksturojums

Baltie zaķi ir nakts dzīvnieki, aktīvi vakaros un naktī [3]. Aktivitātes ilgums ir lielāks vasarās, kad naktis ir īsas un ziemās, kad ir maz barības un nepieciešams vairāk laika barības meklējumiem [10]. Dienas laikā tie parasti atpūšas migās, pašu izraktās alās augsnē vai sniegā, vai arī citu dzīvnieku pamestās alās. Pārošanās periodā tie ir aktīvi galvenokārt dienā [3]. Baltie zaķi ir sabiedriskāki nekā citu sugu zaķi [10]. Lai arī tipiski vientuļnieki, reizēm tie savācas baros līdz 70 indivīdiem, lai barotos [3]. Baltā zaķa apdzīvotā teritorija var būt krasi atšķirīga. Apdzīvotās teritorijas lielums atkarīgs no sezonas un dzimuma. Platība svārstās no trīs līdz 300km2, atkarībā no zemes produktivitātes [12]. Apdzīvotās teritorijas bieži pārklājas ar citu savas sugas īpatņu teritorijām, lielākoties var pārklāties mātītes un tēviņa teritorijas, bet retāk tēviņa un tēviņa vai mātītes un mātītes teritorija [9].

Baltie zaķi Alpu kalnos parasti nekad pilnībā nenomaina savu teritoriju pret citu nomainoties sezonai vai paejot gadam, bet boreālajos mežos mītošie bieži maina teritorijas, mainoties sezonai. Parasti pieaugušajiem indivīdiem ir labi definēta uzvedības stratēģija, viņi zina, kur atrast labāko barību un, kā un, kur atrast mātīti pārošanās periodā. Nenobriedušie īpatņi izmanto lielāku teritoriju, iespējams, jo tie veic teritoriju izpēti, lai iegūtu informāciju par barības resursiem, patvērumiem un citiem savas sugas īpatņiem. Vēl viens skaidrojums lielajiem klejojumiem varētu būt pieaugušo agresivitāte un padzīšana [9].

Pārošanās periodā zaķi izmanto lielāku teritoriju nekā rudenī [9]. Ir ticis novērots, ka zaķi mēdz veikt arī neilgus klejojumus ārpus savas teritorijas, atgriežoties pāris dienu laikā [11]. Populācijas blīvums ļoti variabls. Piemēram, Zviedrijā un Krievijā vidēji 1-2 zaķi uz 1km2 [10].

Teritorijās, kur līdzās baltajam zaķim pastāv arī pelēkais zaķis Lepus europaeus, baltais zaķis atkāpsies uz augstākām teritorijām. Šāda rīcība tiek skaidrota, kā konkurences novēršana, baltais zaķis dod vietu pelēkajam zaķim [7].

Izbiedēts vai bēgot no plēsēja var attīstīt ātrumu 60 km/h ļoti īsā laika periodā, tāpat tie ir arī ļoti izveicīgi [16].

uz sākumu

Santa Voitkāne Pēdējo reizi mainīts:
18.01.2012.