Elektroencefalogrāfija


Saturs

Metode


Pirms ieraksta sākšanas, uz izmeklējamās personas skalpa ir jāizvieto EEG elektrodi, uz sejas un ausīm jāuzliek references elektrodi. Pirms elektrodu izvietošanas uz izmeklējamās personas galvas jāuzvelk speciāla cepure, kas sastāv no pielāgojama garuma gumijas pavedieniem. Tai ir cieši jāpieguļ skalpam, lai elektrodu darbība būtu visefektīvākā. Tomēr jāuzmanās, lai tā nebūtu par ciešu un netraucētu izmeklējamai personai siekalu rīšanā (jo tā sasprādzējas zem zoda) un neradītu vispārēju diskomfortu. Ja tas netiek novērsts, EEG ierakstā var rasties artefakti.

Pirms elektrodu izvietošanas tie ir pareizi jāsagatavo. Skalpa elektrodi pirms uzlikšanas ir jāievieto fizioloģiskajā šķīdumā uz apmēram 10-15 minūtēm. Pēc tam uz tiem ir jāuzliek filca auduma kvadrāts, kas ir piesūcināts ar fizioloģisko šķīdumu. To piestiprina ar speciālu gumiju, kas nāk komplektā ar katru no elektrodiem. Auss references elektroda klipša iekšpusē ir jāievieto vates gabals, kas ir piesūcināts ar spirtu vai fizioloģisko šķīdumu. Uz sejas references elektrodu metāliskās daļas iekšpuses ir jāuzklāj tam paredzēta EEG pret polarizācijas pasta. Tā novērš lādiņa uzkrāšanos un izlādi uz elektrodiem un artefaktu veidošanos EEG pierakstā. (2.1. attēls) Uz izmeklējamās personas rokas jāuzliek zemējuma vads, zem kura metāliskās plāksnes ir vate, kas piesūcināta ar EEG pret polarizācijas pastu.
[UZ AUGŠU]

Pēc elektrodu sagatavošanas tie ir jāizvieto uz izmeklējamās personas sejas, skalpa un ausīm. Sejas references elektrodiem ir jāatrodas uz vaigu kauliem zem acīm. Tomēr, ja tos pieliek par tuvu tām var rasties nevajadzīgi EEG artefakti, kas rodas acu kustību rezultātā. Ausu elektrodi ir jāuzliek uz ausu ļipiņām. Obligāti ir jāuzliek abu ausu references elektrodi, pretējā gadījumā iegūtais EEG ieraksts ir ar ļoti zemām viļņu amplitūdām un ir nederīgs. Skalpa elektrodus zem cepures gumijām izvieto pēc starptautiskās 10-20 sistēmas, kas tiks aprakstīta nākamajā nodaļā. Pirms skalpa elektrodu izvietošanas āda ir jāattauko ar spirtu.

Lai sāktu EEG ierakstu, aparāts ar USB kabeli ir jāsavieno ar datoru, uz kura ir uzstādīta programma „WinEEG”. Ar šīs programmas palīdzību tiek kontrolēta EEG darbība, kalibrēšana, elektrodu impedance („Mitsar” Co.Ltd. 2002, Nova Tech EEG). [UZ AUGŠU]

10-20 ir starptautiski atzīta sistēma, pēc kuras izvietot skalpa EEG elektrodus. Cipari 10 un 20 nozīmē to, ka attālumi starp elektrodiem ir tieši 10% vai 20% no kopējās izvietošanas attāluma. Elektrodus apzīmē gan pēc tās smadzeņu daivas, uz kuras tie atrodas, gan pēc puslodes, uz kuras tie ir pozicionēti (Cacioppo et al. 2007, Trans Cranial Technologies ldt. 2012).

Pēc tā, uz kuras smadzeņu daivas atrodas elektrods tos iedala 5 grupās:

•    F elektrodi – atrodas uz pieres daivas (lobus frontalis);

•    T elektrodi – atrodas uz deniņu daivas (lobus temporalis);

•    C elektrods – atrodas galvas centrā (nav tādas centrālās daivas, C tiek lietots tikai kā apzīmējums);

•    P elektrodi – atrodas uz paura daivas (lobus parietalis);

•    O elektrodi – atrodas uz pakauša daivas (lobus occipitalis);

Pie elektrodu apzīmējošā burta atrodas arī cipars. Pāra skaitlis norāda to, ka elektrods atrodas labajā puslodē, bet nepāra skaitlis – kreisajā.
[UZ AUGŠU]

Pirms EEG ieraksta sākšanas ir jāveic elektrodu impedances pārbaude ar programmu „WinEEG”.

Impedance ir lielums, kurš raksturo vadītāja (šajā gadījumā galvas ādas, matu un galvaskausa) radīto pilno pretestību maiņstrāvas plūsmai. To mēra omos (Ω).

Palielināta elektrodu impedance rada nekvalitatīvu pierakstu ar samazinātām biopotenciālu amplitūdām, var arī radīt artefaktus. Maksimālā pieļaujamā impedance ir ~15 kΩ (oranžs indikators). Ja impedance ir augstāka par to (sarkans indikators) (2.4. attēls), tad ir jāveic pasākumi tās mazināšanai:

•    jāaizvāc mati zem elektroda;

•    jāpievelk cepures gumijas;

•    elektroda filca pārklājā jāiepilina ūdeņraža peroksīds;

•    jāpārbauda, vai references elektrodi ir uzlikti kārtīgi.
[UZ AUGŠU]

Kad elektrodi ir izvietoti un to impedance ir normas robežās, var sākt EEG ierakstu.

EEG elektrodi vieni paši ierakstītu ne tikai smadzeņu darbības potenciālus, bet arī citu biopotenciālu fonu, piemēram, muskuļu kustību. Šī iemesla dēļ tiek izvietoti references elektrodi. Elektroencefalogrāfijā pastāv dažādas references sistēmas, bet šajā eksperimentā tika izmantota vaigu – ausu vidējā reference. Šie iepriekš minētie elektrodi nenolasa smadzeņu biopotenciālus, bet gan skalpa elektrodiem traucējošo fonu. No visu četru references elektrodu rādījuma tiek iegūts to vidējais aritmētiskais, ko programma atzīmē kā lielumu „Ref”. Šis rezultāts tiek atņemts no skalpa elektrodu lasījuma, un tādējādi tiek iegūti tikai smadzeņu radītie biopotenciāli bez fona.

Izmeklējamām personām ieraksta laikā acis ir jātur ciet, lai acu kustības neradītu liekus artefaktus.
[UZ AUGŠU]

Sagatavoti EEG elektrodi

Sagatavoti EEG elektrodi

Fotogrāfijas autors - Emīls Miglinieks

Starptautiskā 10_20
                      sistēma

Elektrodu izvietošanas shēma pēc 10-20 sistēmas

Attēla autors - Emīls Miglinieks

Elektrodu impedances
                      pārbaudes ekrānšāviņš

Elektrodu impedances pārbaude

Attēla autors - Emīls Miglinieks



Lapu veidoja: Emīls Miglinieks

Lapa izveidota: 01.19.2014.