SĀKUMS
ATTĒLI
IZMANTOTIE AVOTI
NODERĪGAS SAITES
CITI REFERĀTI



Postokluzīvā reaktīvā hiperēmija

      

Postokluzīvā reaktīvā hiperēmija (PORH) ir manipulācija, ko izmanto, lai novērtētu plūsmas inducētu vazodilatāciju mikrovaskulārā līmenī, kas rodas pateicoties endotēlija atvasināto faktoru bioloģiskajai aktivitātei (Ferreira et al 2012). PORH ir komplekss process, kas saistīts ne tikai ar endotēlija funkciju, bet arī miogēnajiem, neirālajiem un metaboliskajiem faktoriem (Yamamoto-Suganuma & Aso, 2008).

PORH novērtējums var tikt izmantots arī kā indikators mikrovaskulārajai un makrovaskulārajai disfunkcijai. Lai to noteiktu, visbiežāk izmantotās izmeklējumu metodes ir pletismogrāfija vai LDF (laser Doppler flowmetry). Rezultāti, kas iegūti ar šīm neinvazīvajām metodēm, var tikt izmantoti, lai novērtētu mikrovaskulārā endotēlija funkciju, kas ir atkarīga no slāpekļa oksīda (NO) produkcijas endotēlija šūnās (Yamamoto-Suganuma & Aso, 2008).

PORH laikā īslaicīgi tiek palielināta asins plūsma, kas rodas pēc īslaicīgas arteriālās asins plūsmas oklūzijas (Lenasi & Strucl, 2010). Šī metode ir kļuvusi plaši izplatīta un daudzi pētnieki to izmanto, lai pētītu asins plūsmas regulācijas mehānismus (Tikhonova et al 2010).

 Šai manipulācija ir divas daļas – pirmkārt, ārēja asins plūsmas apturēšana (oklūzija) distālajā ekstremitātē (uzliekot manšeti), kas ilgst 3-5 minūtes (Ferreira et al 2012) un izraisa išēmiju izmeklējamajā ekstremitātes apvidū (Tikhonova et al 2010), otrkārt, tai sekojoša pēkšņa asins plūsmas atjaunošana (Ferreira et al 2012). Oklūzijas laiks katrā eksperimentā var atšķirties, jo šis lielums nav standartizēts (Tee et al 2004).

Pēc gaisa izlaišanas no manšetes, asins plūsma ekstremitātē ir atjaunota un var novērot PORH (Tikhonova et al 2010). Palielinās cirpes spēks uz endotēlija šūnām, tās atbrīvo vazodilatējošos aģentus, kas intensīvi tikuši producēti išēmijas laikā kā atbildes reakcija. Lai arī kopējais PORH reakcijas laiks var ilgt pat 15 minūtes, maksimālā vazodilatācija augšdelma vaskulārajā gultnē realizējas pirmajās 30-60 sekundēs (Ferreira et al 2012).

Vispārīgos pētījumos maksimālais plūsmas ātrums (MPF) un laiks līdz MPF pēc išēmijas tiek izmantoti kā mikrovaskulārā endotēlija funkciju indikatori. Vairākos pētījumos ir ticis ziņots, ka PORH efekta pavājināšanās saistīta ar vairākiem kardiovaskulāro slimību riska faktoriem, kā arī var liecināt par koronāro artēriju slimībām (Yamamoto-Suganuma & Aso, 2008).



Lapu veidoja: Evelīna Urtāne
Veidošanas datums: 12.12.2013.