SĀKUMS
ATTĒLI
IZMANTOTIE AVOTI
NODERĪGAS SAITES
CITI REFERĀTI



Sistēmiskie parametri


Sirds minūtes tilpums ir asiņu daudzums (litros), ko sirds vienas minūtes laikā izgrūž aortā vai plaušu stumbrā. Tas ir atkarīgs no sistoles tilpuma un sirdsdarbības ātruma (Valtneris, 2004).

Asinsspiediens ir tas spiediens, ar kuru asinis spiež uz asinsvada sieniņu. Izšķir trīs asinsspiediena veidus: arteriālais, venozais asinsspiediens un spiediens kapilāros (Aberberga-Augškalne, Koroļova 2007).

Sistoliskais jeb maksimālais arteriālais asinsspiediens ir spiediens sistoles laikā, kad kambari asinis izgrūž aortā, bet diastoliskais jeb minimālais arteriālais asinsspiediens ir spiediens diastoles laikā, kad asinis netiek izgrūstas, bet esošās noplūst uz perifēriju (Aberberga-Augškalne, 2002). Galvenie faktori, kas nosaka arteriālā spiediena lielumu ir arteriālās sistēmas pretestība un asins daudzums, ko sirds izgrūž arteriālajā sistēmā. Spiedienu ietekmē arī asins viskozitāte (Valtneris, 1986).

Sirdsdarbības frekvence ir lielums, kas parāda sirds saraušanās biežumu (reižu skaitu) laika vienībā. Parasti izsaka kā sitienu skaitu minūtē (Costanzo, 1998).





Lapu veidoja: Evelīna Urtāne
Veidošanas datums: 12.12.2013.