Kas gan ir anhidrobioze?
Šo parādību ir novērojis katrs no
mums, kurš
kaut reizi ir cepis rauga pankūkas. Izžāvētā rauga granulas vai kubiņi
pēc dažām minūtēm atdzīvojas un sāk patērēt cukurus un izdalīt ogļskābo
gāzi. Tomēr lielākoties mēs neaizdomājamies, kāpēc izžāvēts raugs spēj
atdzīvoties, bet cilvēkam atūdeņošanās draud ar nāvi.
Zinātnieki,
būdami ziņkārīgi, jau kopš Lēvenhuka laikiem pēta anhidrobiozi.
Anhidrobioze iestājas, ja organisms
zaudē ūdeni - dehidratējas. Būtībā
anhidrobioze ir anabiozes paveids. Anabiozē esošas
dzīvas būtnes vielmaiņa ir apstājusies, un to nav iespējams reģistrēt.
Būtisks ir fakts, ka anhidrobiotiski
organismi spēj atjaunot dzīvības
procesus pēc nelabvēlīgo apstākļu - sausuma - iedarbības
beigšanās.
Dabā
anhidrobiotiski organismi ir diezgan bieži sastopami - zilaļģes,
dažādas baktērijas, raugi, tardigrādi, augu sēklas un dažu
vēžveidīgo embriji. Dažkārt ūdens saturs šajos organismos var būt
mazāks par 10% no sausās masas.
Uzzināt, kādas īpatnības palīdz šīm
radībām saglabāt dzīvotspēju, var, izlasot šajā lapā ievietoto
eseju.

Autors: Ieva Gailīte
Izveidots: 08.01.2005.