Hipoksija un tās izraisītās pārmaiņas organismā.




Persona atrodoties augstu kalnos pāris dienas, nedēļu vai paris gadus arvien vairāk un vairāk pielāgojas zemajai skābekļa koncentrācijai, tā tas izraisa ķermenim mazāk kaitīgu efektus un ļauj personai strādāt vairāk bez hipoksiskajiem efektiem vai kāpt arvien augstāk. Aklimatizācija balstās uz (1)plaušu ventilācijas palielināšanos, (2) eritrocītu daudzuma palielināšanos, (3) palielināta plaušu difūzijas jauda, (4) palielināts kapilāru daudzums audos, (5) palielināta audu spēja uzņemt skābekli neskatoties uz zemo skābekļa koncentrāciju.

Hipoksiskā hipoksija

To izraisa pazemināts skābekļa parciālais spiediens.

Gāzu procentuālais sastāvs visos atmosfēras slāņos ir vienāds. Gan tieši virs jūras, gan arī visaugstākajos kalnos gaisā ir 20, 93% skābekļa, bet atšķiras gaisa blīvums – atšķiras skābekļa un citu gāzu molekulu skaits, kurš ietilpst vienā litrā gaisa.(Brēmanis, 1991.)

Akūta hipoksija

Daži nozīmīgi akūtas hipoksijas simptomi parādās jau pie 3.67km (12.000 pēdām), miegainība, apātija, garīgs un fizisks nogurums, dažreiz galvassāpes, šad un tad nelabums un dažreiz eiforija. Tās progresē līdz nervu krampjiem vai šokam pie 5.48km (18.000 pēdām) un pie 7.01 km (23.00 pēdām) neaklimatizētai personai tas beidzas ar komu un drīzu nāvi. (Guyton C, 2000, 497 pp)


Augstkalnes izmantošana sportistu darbaspēju paaugstināšanā

Sākumā radās jautājums, kādu augstumu izmantot ir visizdevīgāk. Tika izmēģinātas priekškalnes, kuru augstums ir apmēram 1000 – 1500 m, efekts bija niecīgs.

Lielos augstumos virs jūras līmeņa – 3000 m un augstāk, tika konstatēts, ka sportistiem, kas šādā vietā ierodas no zemienes, aklimatizācija bieži vien neiestājas, bet rodas pretreakcijas, kuras nepaaugstina organisma darbaspējas. Bez tam skābekļa parciālā spiediena pazemināšanās arteriālajās asinīs zem 50 mm Hg staba pasliktina sirdsdarbību.

Uzturoties lielā augstumā, samazinās asiņu kālija rezerves, tādēļ bufersistēmas spēj neitralizēt mazāku pienskābes daudzumu. Ilgāk uzturoties lielākā augstumā, samazinās maksimāli iespējamais sirds minūtes tilpums: piemēram, vīrietim, kura maksimālais sirds tilpums parastos apstākļos bija 22 – 25 l/min, pēc vairāku mēnešu atrašanās 5800 m augstumā, tas samazinājās līdz 16 – 17 l/min. Tam par iemeslu bija sirdsdarbības frekvences samazināšanās no192 uz 135 sitieniem minūtē.

Par optimālo augstumu treniņiem uzskata 2000- 2400 m virs jūras līmeņa. (Brēmanis, 1991)


Kalnu slimība

Laiku pa palaikam personām kas pārāk ilgi atrodas ļoti augstu kalnos attīstās hroniska kalnu slimība, kuras laikā: (1)eritrocītu šūnu masa un hematokrīts kļūst izcili augsts, (2)plaušu arteriālais spiediens paaugstinās pat vairāk nekā tas notiek normālā aklimatizācijā, (3)sirds labā puse ievērojami palielinās, (4)perifērais asinsspiediens f sāk kristies, (5)rodas sirds mazspēja, un (6) gandrīz vienmēr tas beidzas ar nāvi ja vien personu nenogādā atpakaļ tuvāk jūras līmenim.

Šāds iznākums ir triju iemeslu dēļ: pirmkārt, eritrocītu masa palielinās tik liela, ka daudzkārt palielinās asiņu viskozitāte; šī palielinātā viskozitāte samazina asiņu plūšanu tāpēc sāk samazināties skābekļa apgāde. Otrkārt, plaušu arteriolas sākas krampji, kurus izraisa plaušu hipoksija. Tas rodas no hipoksiska asinsvadu savilcējmuskuļa iedarbības, kas normāli darbojas kā asiņu plūsmas sadalītājs no alveolām ar mazāku skābekļa daudzumu uz alveolām ar lielāku skābekļa daudzumu. Treškārt, alveolu arteriālās spazmas daudz asiņu sadala uz plaušu trahejām kur ir maz alveolu. Tādā veidā izraisot pārmērīgu asiņu pārvirzīšanu uz plaušu rezerves ceļiem kur tās tiek maz apskābekļotas. Vairākumā gadījumu, pēc personas nogādāšanas tuvāk jūras līmenim, šī slimība pariet paris dienās vai nedēļās. (Guyton C, 2000,  499pp)



Uz sākumu