SAKNE

Nosakot graudzāles sugu, var izmantot tās sakni. Aplūkojot graudzāles sakni, jāpievērš uzmanība tam, vai ir redzamas auga sakņošanās vietas, saknenis un pērnā gada kūla. Pēc kūlas var spriest par to, vai augs ir viengadīgs vai daudzgadīgs. Graudzāles var veidot sakņu "paklājus" - piemēram, niedres, kas aug biezās audzēs. Šeit nav iepējams izšķirt katru indivīdu atsevišķi, jo niedru audžu saknes parasti ir sametušās pamatīgā mudžeklī.

Latvijā piejūras lagūnu tipa ezeros liela problēma ir niedrāji, jo tie veicina ezeru aizaugšanu. Niedru sakņu sistēmā ar laiku var ieķerties un iesakņoties arī citi augstākie augi. Lai ierobežotu ezeru aizaugšanu, atsevišķās vietās lieto speciālas ierīces niedru selektīvai izpļaušanai. Tā, piemēram, rīkojas Engures ezera dabas parka teritorijas apsaimniekotāji. Šāda higrofītisko graudzāļu audžu apsaimniekošana samazina seklu ezeru aizaugšanu un paaugstina bioloģiskās daudzveidības līmeni.

Niedru saknes tiek izmantotas arī praktiski -  notekūdeņu attīrīšanā. Netīros ūdeņus lēnām laiž cauri niedrājam, un augu saknes visu fosforu un slāpekli uzsūc sevī un izmanto kā barības vielas savas zaļās masas audzēšanai. Šāda veida, vasarā ierīkota, ekoloģiskā notekūdeņu attīrīšanas stacija ir spējīga darboties arī ziemā.


VĀRPIŅU KOPA
LAPA, TĀS MAKSTS UN MEZGLI



Lapas un attēlu autore: Daiga Brakmane
Pēdējās izmaiņas: 07.05.2024. 

Uz sākumu