Proteīnu pirmējā struktūra

Pirmējā jeb primārā proteīna struktūra ir tā lineārā aminoskābju secība no viena gala līdz otram. Dzīvajos organismos šo secību konkrētā organismā nosaka ģenētiskais kods. Pirmējā struktūra lielā mērā nosaka augstāko struktūru veidošanos.

   1 VLSEGEWQLV LHVWAKVEAD VAGHGQDILI RLFKSHPETL EKFDRFKHLK TEAEMKASED
  61 LKKHGVTVLT ALGAILKKKG HHEAELKPLA QSHATKHKIP IKYLEFISEA IIHVLHSRHP
 121 GDFGADAQGA MNKALELFRK DIAAKYKELG YQG
Kašalota mioglobīna aminoskābju sekvence. Tas sastāv no 153 aminoskābēm, kas attēlotas ar viena burta aminoskābju kodu.

Aminoskābes viena ar otru ir savienotas ar peptīdsaiti. Šī saite veidojas, vienas aminoskābes karboksilgrupai reaģējot ar otrās aminoskābes aminogrupu. Reakcijas laikā atdalās ūdens molekula un izveidojas peptīdgrupa.

peptiidgrupa
Peptīdgrupas shematisks attēls. Ar skaitļiem norādīti saišu garumi angstrēmos un leņķi starp tām.
Attēls no šejienes


1930to gadu beigās zinātnieki Linuss Paulings un Roberts Korijs, ar rentgenstaru difrakcijas analīzi pētot aminoskābes un vienkšršus dipeptīdus un tripeptīdus, konstatēja, ka peptīdsaite C-N ir nedaudz īsāka nekā C-N saite vienkāršos amīnos. Tas norādīja, ka saitei C-N ir daļējs dubultsaites raksturs. No tā Paulings un Korijs pareizi secināja, ka peptīdgrupa ir planāra, un karbonilgrupas skābekļa atoms un aminogrupas ūdeņraža atoms atrodas trans pozīcijā. Rotācija polipeptīdu ķēdē ir iespējama ap saitēm N-Cα un Cα-C, bet ne ap peptīdsaiti.

Lappusē izmantotie materiāli: sk. nr. 3 un 15 sadaļā Atsauces


[an error occurred while processing this directive] << Aminoskābes Sākumlapa [an error occurred while processing this directive] Proteīnu otrējā struktūra >>
© Jānis Rūmnieks
Pēdējās izmaiņas lapā 24.01.2006