Proteīnu trešējā struktūra

Proteīna trešējā jeb terciārā struktūra ir tā kopējā telpiskā forma. Atšķirībā no otrējās struktūras, ko veido ierobežots skaits strukturālo motīvu, trešējā struktūra katram proteīnam ir atšķirīga un var būt ļoti sarežģīta. To veido galvenokārt hidrofobās mijiedarbības, bet nozīme ir arī ūdeņraža saitēm, polārajiem (jonu) kontaktiem starp aminoskābju atlikumiem, kā arī disulfīda tiltiņiem (-S-S-) starp diviem cisteīniem. Struktūras stabilitāti ietekmē arī vājākas mijiedarbības, piemēram, van der Vālsa spēki.

Fibrillāri un globulāri proteīni

Pēc trešējās struktūras proteīnus iedala fibrillāros un globulāros proteīnos. Fibrilārie proteīni ir garas, pavedienveidīgas molekulas, kas pilda strukturālu lomu. Šeit pieder tādas proteīnu grupas kā kolagēni, keratīni un elastīni. Fibrillārie proteīni ūdenī praktiski nešķīst.
Savukārt globulārajaiem proteīniem ir vairāk vai mazāk globulāra jeb lodveida forma. Šiem proteīniem trešējās struktūras veidošanos galvenokārt nosaka hidrofobās mijiedarbības. Polipeptīda ķēde salokās tādā veidā, ka aminoskābju atlikumu hidrofobās sānu ķēdes ir vērstas uz iekšpusi, bet polārās – uz ārpusi. Globulārie proteīni ir vairāk vai mazāk šķīstoši ūdenī.

kolageens un lizociims
A-fibrillārs proteīns - kolagēna spirāles fragments; B-globulārs proteīns - olas baltuma lizocīms.
Koordinātas no Protein Data Bank (PDB ID 1CGD un 193L), renderēts ar RasMol.
© Jānis Rūmnieks

Locījumi jeb strukturālie motīvi

Tuvāk apskatot globulāro proteīnu telpisko uzbūvi, izrādās, ka tajos pastāv dažādi īpaši stabili struktūrelementi, kurus savstarpēji mijiedarbojoties veido vairāki sekundārās struktūras elementi. Šādus apgabalus sauc par supersekundāro struktūru, locījumiem vai strukturālajiem motīviem. Daži no tiem ir bieži sastopami, daži konstatēti tikai vienam proteīnam, bet to skaits nav neierobežots kopumā varētu būt viens vai divi tūkstoši šādu motīvu.
Pastāv proteīnu strukturālās klasifikācijas datubāze (Structural Classification of Proteins, SCOP), kurā proteīni hierarhiskā secībā ir sagrupēti pēc to struktūras. Pirmajā klasifikācijas līmenī proteīni ir iedalīti četrās galvenajās klasēs:
  • viscaur-α
  • viscaur-β
  • α/β (savstarpēji mijas α un β reģioni)
  • α+β un β reģioni ir nedaudz atdalīti)
Katrā no šīm klasēm ir sadalīta sīkāk pa motīviem. Tālākos līmeņos klasifikācija ir balstīta uz evolucionārām radniecībām.
beta propeller
Četrlāpstiņu β-propellers – "viscaur-β" motīvs no kolagenāzes-3 karboksiterminālā domēna.
Attēls no Protein Data Bank, PDB ID 1PEX

Lappusē izmantotie materiāli: sk. nr. 1, 7, 13 un 15 sadaļā Atsauces


[an error occurred while processing this directive] << Proteīnu otrējā struktūra Sākumlapa [an error occurred while processing this directive] Proteīnu ceturtējā struktūra >>
© Jānis Rūmnieks
Pēdējās izmaiņas lapā 24.01.2006