Saturs

Ievads
Kukaiņi
Kukaiņu nozīmība

Lai apskatītu kopējo referātu sarakstu, spied šeit!

Lai apskatītu izmantoto lieteratūru, spied šeit!

Lai apskatītu papildliteratūru, spied šeit!

atjaunot rāmjus

Ievads

        Lai arī cik ļoti daudz cilvēku nebūtu mūsu pasaulē, kukaiņu ir daudz, daudz vairāk. Varētu pat teikt, ka mēs dzībojam kukaiņu pasaulē. Turklāt ne tikai sava nospiedošā pārākuma daudzuma ziņā, bet arī daudz dažādu citu iemeslu dēļ viņiem ir liela noteikšana pār mūsu ikdienas dzīvi. Nelielu ieskatu tajā, cik liela ietekme ir šiem mazajiem radījumiņiem uz mūsu dzīvi, varēsi rast, izpētot šo lapu!

Sintija Valucka

spaare
taurins
smecernieks

Kukaiņi

   
    "Kukaiņi ir posmkāju tipa traheātu apakštipa (Tracheata) klase. Tajā apvienoti visi posmkāji, kuriem ir trīs pāri kāju. Kukaiņi ir sauszemes dzīvnieki, kas elpo ar trahejām. Vairākas kukaiņu grupas pielāgojušās dzīvei ūdenī, tomēr tikai dažu grupu kāpuri spēj uzņemt ūdenī izšķīdušo skābekli. Kukaiņi ir vienīgie bezmugurkaulnieki, kuru vairākums spēj lidot. Dažām augstāko kukaiņu grupām, piemēram, blusām un utīm, parazitārā dzīves veida dēļ spārni ir izzuduši.
    Kukaiņu ķermenis sastāv no trīs nodalījumiem – galvas, krūtīm un vēdera. Kukaiņi vairojas dzimumiski, dējot apaugļotas olas. Daudziem raksturīga arī partenoģenēze (vairošanās ar neapaugļotām olām), bet daži ir dzīvdzemdētāji. Attīstās ar pārvēršanos jeb metamorfozi. Izšķir attīstību ar nepilnīgu pārvēršanos (no oliņas izšķiļas kāpurs, kas ir līdzīgs pieaugušajam īpatnim, tikai ir mazāks un viņam ir neattīstīti spārni) un attīstību ar pilnīgu pārvēršanos (attīstībā ir 4 stadijas – ola, kāpurs, kūniņa un pieaudzis īpatnis). Nepilnīga pārvēršanās raksturīga zemāk organizētiem kukaiņiem, piemēram, taisnspārņiem, spārēm, blaktīm.
    Kukaiņi izplatīti visā pasaulē. Viņi sastopami visdažādākajos biotopos. Klasē zināmas ~1 miljons sugu, bet, domājams, ka patiesais sugu skaits ir vismaz divas reizes lielāks. Latvijā konstatētas ~10 000 sugas, bet arī tas noteikti nav galējais skaits (varētu būt vairāk nekā 15 000 sugu)." [1]

Kukaiņu nozīmība

    Dzīvojot uz vienas planētas kopā ar kukaiņiem, cilvēki arvien vairāk spēj izprast un novērtēt to nozīmi. Kukaiņi jau izsenis ir zināmi kā labi apputeksnētāji, palīdzot pārnest putekšņus no zieda uz zieda, tie palīdz ne tikai augiem, bet arī mums - cilvēkiem. Apputeksnēšana gan nav vienīgais, ar ko kukaiņi cilvēkiem liekas nozīmīgi. Daudzās valstīt tie tiek izmantoti pārtikā, turklāt šo valstu skaits pieaug. Ir arī kukaiņi, kuri varbūt neliekas tik garšīgi, toties noderīgi medicīnā gan ir. Turklāt cilvēki nav vienīgie, kuriem kukaiņi spēj palīdzēt, tos var izmantot arī augu kaitēkļu apkarošanai. Jāteic gan, ka daudzi no šiem augu kaitēkļiem arī ir paši kukaiņi. Kukaiņi arī iesaistīti mākslas pasaulē- tie tiek gan gleznoti, gan bildēti, gan arī citos veidos mākslinieciski attēloti.

Sintija Valucka



Lapas autors: Sintija Valucka

Pēdējie labojumi veikti: 2013.01.21-10:40