BONSAI



Sākumlapa

Sākam audzēt

Bonsai šķirnes

Bonsai veidošana

Noderīgas saites





Bonsai veidošana

Soli pa solim

1. Apskatām koku. Visus sausos un stumbra lejas daļas zarus izgriežam. Atstājam trīs zarus kas veido koka kroni - parasti vienādmalu trīsstūra formā.

2. Ja vēlaties veidot noliektu koku, tad vajadzēs stiepli, ko var salocīt ar rokām, bet kas nelieksies zem stumbra un zaru smaguma. Atbrīvo augšējās koka saknes un noliec koka stumbru, kas līdz pat augšējo zaru lejasdaļai tiek apvīts ar stiepli. Stieples otru galu nostiprina pie koka pamatnes, no kuras atsegta zemes virskārta. Ar papildus stieplēm nostiprina zarus, kas stumbra noliekšanas rezultātā karātos uz leju.

3. Stieplei ap stumbru pietinam klāt stieples, kas veidos zaru formu un kuras nostiprina poda vai koka lejasdaļā. Asnus uzmanīgi izkārtojam. Kokiem ar vārīgu mizu var izmantot ar stiepli ar plastmasas vai gumiju pārklājumu. Stumbram jābūt fiksētam ar stiepli 1.5- 2 gadu garumā, savukārt noturīgas zartu formas veidošanai pietiks ar 6-8 mēnešiem. Sarežģītu bonsai veidošanā stieples izmanto arī atsegtu sakņu formas veidošanai.

4. Stumbra paresnināšanai var izmantot sekojošu paņēmienu – stumbra pamatni stingri pārsien ar stiepli tā, lai tiktu saspiesti koka ārējie audi. Kad koka augšanas procesā augšpusē stumbrs kļūst resnāks, stiepli noņem.

5. Kad koka stils ir noformējies, stādu pārstāda lēzenā traukā, pie reizes pārbaudot sakņu veselības stāvokli. Veselīgas saknes šķērsgriezumā ir baltā vai dzeltenīgā krāsā.  Nogriež bojātas saknes un veido sakņu sistēmu vienmērīgi uz visām pusēm. Ja ir liela centrālā sakne un vājas sānsaknes, tad pēc centrālās saknes lejas daļas nogriešanas, fiksē to pie konteinera malas un „U” veida formā ar stiepli novirza uz trauka centru. Ja ir aizdomas, ka koks traukā nav īsti stabils, to pēc pārstādīšanas fiksē ar akmeņiem. Pirmajā laikā pēc pārstādīšanas koku laista uzmanīgi, jo apgrieztās saknes var sākt pūt. Zemes nosēžoties, pieber klāt augsni.

Vainaga veidošana

Pastāv ļoti daudz bonsai koku formu un veidošanas stilu. Ir gan vertikāli augoši bonsai ar stiprām saknēm, stumbru un zariem, gan noliekti bonsai, kas simbolizē koku vētrā, gan vairāku koku kompozīcija, gan koki ar balinātām stumbra daļām, kurām noņemta miza. Sasniedzamais mērķis noteiks poda (konteinera) izmēru, stādīšanas veidu, laistīšanas biežumu, kopšanau un koka veidošanas tehniku.

Bonsai veidošanai der tikai veselīgi augi ar labi attīstītu sakņu sistēmu un skaidru zaru līnijām. Formēšana var sākties pavasarī, kad divu, trīs gadu vecam stādam parādījušies pumpuri. Sākumā ir grūti iedomāties, kurā virzienā augs apgrieztie zari, tāpēc ir vērts iegaumēt vienu vienkāršu likumsakarību, proti, aktīvāk aug dzinumi no zaru augšējiem pumpuriem. Koka augšpuse aug platumā un augstumā ātrāk nekā lejasdaļa. Ja nogriež augšējo dzinumu, tad aktīvāk sāk augt zemāk novietotie pumpuri. Augšanu veicina saules gaismas pieejamība, tādēļ viezāks vainags un ātrāka attīstība būs pret sauli pavērstajā koka pusē.

Koka vainaga veidošanas galvenie paņēmieni ir apgriežana un izkniebšana, kā rezultātā tiek regulēta zarošanās un stimulēta tievu asnu ar mazām lapām augšana. Apgriešana ir lielo zaru noņemšana, ko veic ik gadu, parasti ziemas vidū vai beigās. Pirms procedūras veikšanas jābūt skaidram priekšstatam par vēlamo koka formu. Īsta bonsai veidošana ir savdabīgs apceres veids, nonākot pie atziņas, „būt vai nebūt” konkrētajam zariņam vai lapiņai kokā. Svarīgi iegaumēt, ka ziedošu koku apgriež pēc ziedēšanas, parasti septembra, oktobra beigās. Instrumentiem jābūt asiem un pirms lietošanas jādezinficē. Griezuma vietas noziež ar dārza smēri, kas palīdz tām sadzīt.

Izkniebšanu veic pavasarī, kad aug jauni dzinumi. Šī metode palīdz vainagam zaroties, lapotnei kļūt biezākai un vienlaikus nodrošina koka miniatūro izmēru saglabāšanu. Dažām koku sugām izkniebšana nepieciešama visa gada garumā.

Uz sākumlapu
 

 

 






 




Lapas autors

Pēdējās izmaiņas veiktas: 20. 01.2008.